Title of a News Article

Çadırcı'dan önemli açıklamalar...

Çadırcı'dan önemli açıklamalar...
banner206

Harran Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Dursun Çadırcı, 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaparak “Dünyada her yıl sigara ve sigaraya bağlı olan hastalıklar nedeniyle 8 milyon kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Tüm insanların ortak sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri de sigara kullanımı olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Dursun Çadırcı “Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini de olumsuz yönde etkileyen bir bağımlılıktır” dedi.

Sigaranın zararları konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak ve davranış değişikliğini sağlamak amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1987 yılında 9 Şubat “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” olarak kabul edilmiştir.

Sigara, doğum öncesi dönemden başlayarak, çocuk ve erişkinlikte ölüme kadar götüren 30'un üzerinde sağlık sorununa yol açmaktadır. Önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sıradadır. 

Günümüzde %80’i gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere, dünyada 1,1 milyar kişi, ülkemizde ise 15 milyondan fazla kişi sigara kullanmaktadır.  

Dünyada her yıl 8 milyon kişi tütün ürünü kullanımına bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin 6 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımının sonucu iken 1 milyondan fazla kişi de tütün ürünü kullandığı için değil, tütün ürünü dumanına maruz kaldığı için hayatını kaybetmektedir. 

Ülkemizde de her yıl yaklaşık 100.000 kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir  diyen Dr. Öğr. Üyesi Dursun Çadırcı “Sigara, içenleri olduğu kadar çevresindeki kişileri de etkilemektedir. Tütün dumanı, iç hava kirlenmesine sebep olan en tehlikeli maddelerden biridir ve 80’i kansere sebep olduğu bilinen 4000'in üzerinde kimyasal madde içermektedir. 

Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre; dünyadaki çocukların yarısı tütün dumanına maruz kalmakta ve her yıl, 60.000’den fazla çocuk pasif tütün etkileşiminin yol açtığı sorunlar ve solunum yolu enfeksiyonları sebebiyle, 5 yaşından önce hayatını kaybetmektedir. Toplumu Pasif sigara dumanının zararlarından korumak da önem arz etmektedir” dedi. 

Dr. Öğr. Üyesi Dursun Çadırcı sigara ile ilgili olarak bunları biliyor musunuz? diyerek dikkat çekti.
•    Tek bir sigara, insan vücudunda 2.5 mg C vitaminini yok eder.
•    Kalsiyum, D vitamini ve demir eksikliğine yol açar.
•    Sigara içen bir bireyin vücudunda 20 yıl içerisinde 7 kg katran birikir.
•    Sigaradan çekilen her duman, beyindeki 50 bin hücreyi öldürür.
•    Yanan tek bir sigaranın içinde, 4000 den fazla madde bulunur ve bunların en az 80'i kanserojendir.
•    Sigara beyin kanaması riskini, normale göre 2-3 kat arttırır.
•    Kronik Bronşit, Amfizem ve KOAH gelişimi % 80 oranında sigara içimi ile doğru orantılıdır.
•    Sigara içenlerde şeker hastalığı riski yaklaşık 3 kat artmaktadır.

Harran Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Dursun Çadırcı son olarak ise, “Sigarayı bırakmayı düşündüğünüz andan itibaren Sigara Bırakma Polikliniğimizde bizler sizin yanınızdayız ve karşılaşacağınız zorlukları birlikte aşmaya hazırız” dedi.

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekim Dr. Ahmet Güzelçiçek ise 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Gününde herkesi sigarayı bırakmaya davet ediyoruz. Ailenizi ve çocuklarınızı sevindirin, torunlarınızı görme şansınız olsun ve onlara anlatacak birçok anınız olsun. Sevdiklerinize en güzel hediyeniz sigarasız sağlıklı bir hayattır. Bütün vatandaşlarımıza sigaradan arınmış mutlu ve sağlıklı bir yaşam dileriz, diyerek sigarayı bırakmaya davet etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142