Title of a News Article

Diyetisyen Kaymaz uyardı

Diyetisyen Kaymaz uyardı
banner206
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Evin Kaymaz Ramazan Bayramı’nda beslenmeyle ilgili uyarılarda bulundu.

Sağlığın korunması ve geliştirilmesinde hayatımızın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme en önemli faktörlerden biridir. Ancak, Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişiler, günlük öğün sayısını azaltmaları ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girmektedirler. Kimi kişiler hala kendilerini oruç tutuyor zannederken, kimi kişiler ise 'oruç bitti şimdi yeme zamanı' diyerek aşırı miktarda besin tüketirler. Bayram sonrası aşırı yemek yeme ile bazı problemler kaçınılmaz olur. Peki, uzmanlar neyi öneriyor? Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Evin Kaymaz bayramda beslenmeye ilişkin şu uyarılarda bulundu:

“Bayramın ilk günü kahvaltı kesinlikle yapılmalı, hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı ve gün boyu hiçbir öğün atlanmamalıdır Eski alışkanlıklarınıza yavaş yavaş dönün. Öncelikli olarak 3 ana öğün şeklinde daha sonraları da 3 ana 3 ara öğün şeklinde bir beslenme düzeni uygulayın.

 

VÜCUDA AŞIRI ŞEKER YÜKLEMESİ YAPILMAMASI GEREKİR

Bayramda birdenbire aşırı yemek, şeker, çikolata, ağır şerbetli tatlılar ve diğer tatlıları aşırı tüketmek, sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açacaktır. Bunların en önemlisi hazımsızlık, mide ve bağırsak problemleridir. Kan şekerinde düzensizlikler, tansiyon yükselmesi de görülebilmektedir. Bu nedenle bayramda yeme disiplinini olabildiğince korumak, bayram sonrası düzene daha kolay alışmayı sağlayacaktır. Ramazandaki uzun süreli açlık nedeniyle, metabolizma hızının yavaşlamasına bağlı olarak, daha hızlı kilo alınmaktadır. O nedenle, Ramazan Bayramını toparlanma dönemi olarak değerlendirilebilir. Ramazan bayramı boyunca tatlı, çikolata tüketimine çok dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Özellikle bayramda bu tür tatlılarla öğün geçiştirmek yapılacak en büyük hatalardan biridir. Kan şekerinin hızlı yükselip takiben hızlı düşmesine ve bir diğer öğünde gereğinden fazla besin alımına neden olur. Eğer kilo problemi ve kronik bir hastalık söz konusu değilse hamur tatlıları ve şerbetli tatlılar yerine porsiyon kontrolü yaparak, sık olmamak kaydıyla sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilebilir.

 

GECE ÖĞÜNÜNDE MEYVE, SÜT VE YOĞURT TERCİH EDİLMELİDİR

Ramazan boyunca önerilen sahur yemekleri ramazan sonrası gece yemek seklinde sürdürülmemeli, gece öğününde meyve, süt ve yoğurt gibi besinlerin önerilen miktarlarda tüketimi tercih edilmelidir. Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımı arttırılmalı, günde yaklaşık 1.5- 2 litre su içilmelidir. Kompostoya şeker eklemeyerek şekersiz komposto, ayran gibi sıvı besinlerle de, diğer öğünlerde sıvı ihtiyacı desteklenebilir.

 

ÇAY VE KAHVE TÜKETİMİNE ÇOK DİKKAT EDİLMELİDİR

Şeker, kalp ve yüksek tansiyon vb. kronik hastalık tanısı almış bireylerin, sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermeleri önemlidir. Özellikle yaşlılar ve tansiyon hastalarının gün boyu kahve ve çay tüketimlerine çok dikkat etmeleri gerekmektedir.

En önemlisi bol bol hareket yapılmalıdır Ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizmamızı hızlandırmak için elimizden geldiğince hayatımıza hareket katmamız şarttır. Elimizden geldiğince yürüyüş ve diğer fiziksel aktiviteleri arttırmalıyız.

AJANS URFA

Güncelleme Tarihi: 23 Haziran 2017, 16:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142