Title of a News Article

Doktor Urfa'da kalmak istiyor, Bakanlık izin vermiyor...

Doktor Urfa'da kalmak istiyor, Bakanlık izin vermiyor...
banner206

Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde çalışmak isteyen çocuk doktoru, Sağlık Bakanlığı tarafından Gaziantep’e gönderildi.

Harran Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabililim Dalı’nda uzmanlık eğitimini tamamlayarak 91. Dönem Devlet Hizmet Yükümlüğü Kura’sında ‘Eş Mazereti’ nedeniyle Harran’a atanmak isteyen Çocuk Doktoru M.Ü., Sağlık Bakanlığı’nın bu talebi reddetmesi sonucu Gaziantep Merkez Cengiz Gökçek Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne atandı.

Şanlıurfa, 2019 TÜİK rakamlarına göre Türkiye’nin en yüksek doğurganlık hızına sahip ili olarak gösteriliyor. Şanlıurfa’da her yıl yaklaşık 70 bin bebek doğuyor. Bundan dolayı da çocuk doktoruna her zaman ihtiyaç bulunuyor. Sağlık Bakanlığı tarafından sürekli Şanlıurfa’ya doktor ataması yapılıyor gibi görünse de;  mecburi hizmetini tamamlayanların da tayin isteyerek şehirden ayrıldıkları göz önünde bulundurulduğunda; gönüllü olarak Şanlıurfa’da çalışmak isteyen doktorların önemi ortaya çıkıyor. Bu yüzden, Şanlıurfa’da gönüllü çalışmak isteyen çocuk doktorunun bu isteğinin Sağlık Bakanlığı tarafından reddedilmesi, büyük tepkilere neden oldu. 

OYSAKİ; ŞANLIURFA’DA ÇOCUK DOKTORU İHTİYACINI EN İYİ BAKANLIK BİLMEKTEDİR...

Sağlık Bakanlığı tarafından, 91. Devlet Hizmet Yükümlüğü (DHY) sonucu eş durumu mazereti reddedilerek Şanlıurfa’ya ataması yapılmayan Çocuk Doktoru M.Ü. yerine; yine Sağlık Bakanlığı tarafından 92. DHY ile 2 çocuk doktoru, 94. DHY ile 9 çocuk doktoru, 95. DHY ile 6 çocuk doktoru, 96. DHY ile 6 çocuk doktoru, 97. DHY ile 4 çocuk doktorunun atanabilmesi için kadro açıldı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre son bir yıl içerisinde; 27 çocuk doktoru Şanlıurfa’ya mecburi hizmetle getirilmeye çalışıldı. 27 çocuk doktoru arasında, Şanlıurfa’da çalışmak isteyen M.Ü.’nün ismi ise yer almadı.

‘MİLLETVEKİLİMİZİN DANIŞMANI, BENİM DE GAZİANTEP’E TAŞINMAMI ÖNERDİ’

Çocuk uzmanı olan M.Ü.’nün Harran’da aile hekimi olarak görev yapan eşi M.C.Ü. yaptığı açıklamada; “Daha önce Bakanlık yapmış ve aynı zamanda bizlerle meslektaş olan bir vekilimizin danışmanına  ulaştım; durumumuzu ve mağduriyetimizi ilettim. Bölge Hizmet Grupları açısından alt bölgede; 5. Bölgede bulunan Şanlıurfa’da çalışabilmek için pozitif ayrımcılık yapılmasının kamu yararına olacağını belirttim. 1. Bölge’de yer alan Gaziantep’ avantajından dolayı doktor ihtiyacını kolaylıkla giderebildiğini söyledim. Bir kaç gün sonra aynı danışman beni arayarak ‘Gaziantep’in de doktor ihtiyacının olduğunu, Sağlık Bakanlığı’nın uyguladığı Mecburi Hizmet kuralına müdahale edemediklerini; aile birliğimizi korumak için benim de Gaziantep’e tayin isteyebileceğimi ve Gaziantep’te hekimlik yapabileceğimi’ ifade etti. Kısacası Şanlıurfa’nın sorunlarını çözmesini için seçtiğimiz temsilcilerin Gaziantep için daha çok çabaladıklarını anladım” dedi.

VE DAVAYI KAYBETTİ, ARTIK GAZİANTEP’TE ÇALIŞMAK ZORUNDA...

Çocuk Doktoru M.Ü., 2020 yılında Sağlık Bakanlığı aleyhine Şanlıurfa 1. İdare Mahkemesi’nde açmış olduğu iptal davasını geçtiğimiz günlerde kaybetti. 4 aylık bebeğinin ve 5 yaşındaki oğlunun duygusal yönden kendisine muhtaç olduğunu, bu yüzden Gaziantep’e onları da götürmek zorunda kalacağını belirten Doktor M.Ü., pandemi nedeniyle kreşlerin tekrar kapanması durumunda mesai saatlerinde çocuklarını nereye bırakabileceğini şimdiden kara kara düşünüyor.

BAKAN KOCA ‘KIDEM ŞARTINI KALDIRDIK’ DEMİŞTİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Sağlık çalışanlarımızın bize en çok talep ilettikleri konulardan biri olan eşlerinin görev yeri değişikliği taleplerinde kıdem şartını kaldırdık. Böylece, kurum içi naklen tayin ile yer değişikliği yapılan personelin eşine grup ve kıdem şartı aranmaksızın tayin olanağı getirmiş olduk” demişti.

Bu müjdenin ise Sağlık Bakanlığı tarafından mecburi hizmet kapsamında uygulanmadığı ortaya çıktı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195