Title of a News Article

Hemodiyaliz Ünitesi Hizmete Girdi

Hemodiyaliz Ünitesi Hizmete Girdi
banner206

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Eyyübiye Hastanesi) hemodiyaliz ünitesi hizmete girdi.

Şanlıurfa tarihinin en büyük sağlık yatırımı olan ve kısa bir sürede tamamlanarak 1 Ağustos 2016 tarihinde hizmete giren Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 19 adet son sistem dijital cihaza sahip hemodiyaliz ünitesi hizmete girdi.

Hemodiyaliz ünitesinde 6 hemşire, 1 pratisyen hekim ve 1 çocuk nefroloji uzmanı görev yapıyor. Cihazlardan ikisi yetişkin yoğun ve çocuk yoğun bakım ünitelerinde mobil olarak kullanılacak. Yoğun bakımda tedavi gören hemodiyaliz hastaları tedavi gördükleri yerde hemodiyaliz tedavilerine aksatmadan devam edebilecekler.

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hastane Yöneticisi Uz Dr. Faruk Günak, “Hastanemizde diyaliz tedavisi gören hastaların ulaşımı hastanemize ait araç tarafından karşılanmaktadır. 08.00 - 17.00 saatlerinde hizmet veren Hemodiyaliz Ünitemiz, acil hasta veya hastanemizde yatan hastaların diyaliz işlemlerini gerektiği takdirde mesai sonrasında da yapmaktadır. Şanlıurfa halkına hayırlı olsun” dedi.

Hemodiyaliz Nedir?

İleri derecede böbrek yetmezliğinde yiyeceklerimizin vücudumuzda parçalanması sırasında oluşan ve normalde idrarla atılan zararlı maddeler ve suyun fazlası atılamamakta ve vücudumuzda birikmektedir. Hemodiyaliz bu maddelerin vücudumuzdan uzaklaştırılmasını sağlayan bir tedavi şeklidir. Hasta kanı ince zardan yapılmış borucukların içinden geçirilir (diyalizör)ve zarın öbür tarafından geçen bir sıvıya (diyaliz solüsyonu-diyalizat) karışarak vücuttan uzaklaştırılmaları sağlanır.

Hasta kanı en çok hastanın ön kolunda atardamarlarından biri ile toplardamarlarından birinin birleştirilmesi ile oluşturulmuş bir "fistül" aracılığı ile sağlanır. Hastaların "hemodiyalize girme gereği ortaya çıkmadan" bu fistüle sahip olmaları zamanı geldiğinde diyalizin hemen ve hasta açısından kusursuz şekilde başlayabilmesine yardımcı olur.

Aşağıdaki belirti ve bulgulardan biri ya da daha fazlası ortaya çıktığında ya da doktorunuz laboratuar tetkiklerinize bakarak sizi uyardığında diyaliz ihtiyacınız ortaya çıkmış demektir.

- Uyku bozuklukları
- Halsizlik
- Bacaklarda, yüzde şişmeler
- Nefes darlığı
- Bulantı
- İştahsızlık
- Hıçkırık
- Kilo kaybı
- Anormal kanama

Güncelleme Tarihi: 07 Haziran 2017, 23:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142