Title of a News Article

Her hastada uygulanamasa da...

Her hastada uygulanamasa da...
banner206
 Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji bölümünde tedavi gören bir Multipl Skleroz (MS) hastasına Türkiye’de ilk kez “Alemtuzumab” tedavisi başarıyla uygulandı. 

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Turan,  dünya genelinde kabul  gören Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanan ancak Türkiye’de henüz izin verilmemiş olan Alemtuzumab (Lemtrada) tedavisini,  Sağlık Bakanlığı’ndan özel izin alarak uyguladı. 

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Turan,  elde edilen bu başarının mevcut tedavilerle iyileşemeyen hastalar için umut verici olduğunu söyledi. Bu tedaviyi sorunsuz bir şekilde uyguladıkları için mutluluk duyduklarını ifade eden Turan, “Yüksek hastalık aktivitesi olan ve mevcut  tedavilere cevap vermeyen  hastalar için yeni bir seçenek  olmuştur. Endikasyon dışı başvurumuzu kabul eden ve bu ilaca ulaşmamızı sağlayan  Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumuna  göstermiş olduğu iyi niyet ve çabalara da teşekkür ederim” dedi.

HER MS  HASTASINA UYGULANAMIYOR

Alemtuzumab tedavisiyle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Ömer Faruk Turan,  tedavinin her MS hastasına uygulanamayacağının altını çizerek, şunları söyledi:

“Alemtuzumab, dünyada iyi  MS merkezlerinde yavaş yavaş uygulanmaya başlanmıştır. Alemtuzumab’ın (Lemtrada),  tedavi  ve takibinin mutlaka uzman ekipler tarafından 3. basamak MS merkezlerinde uygulanması gerekiyor. Ülkemizde ruhsat başvurusu yapılmış, Sağlık Bakanlığının onayı beklenmektedir. Henüz geri ödeme kapsamına girmemiş bir ilaçtır. Yüksek MS hastalık aktivitesi gösteren, mevcut tedaviler karşın iyileşmeyen  seçilmiş hastalarda kullanılmaktadır. Yeni tanı konmuş hastalara uygun değildir. Birinci basmak tedavilerin uygulandığı (Interferonlar, Glatiramer Asetat,Teriflunomid, Dimetil Fumarat) tedavilerden sonuç alamayan, 2.basamak tedavilerden de (Fingolimod, Natalizumab) fayda görmeyen hastalara ve yan etki veya özel nedenlerle kullanılmayan hastalarda uygulanmaktadır. Alemtuzumab’ın ülkemizde 2.veya 3.basamak tedavide yer almasını bekliyoruz.”

Prof. Dr. Turan, bu tedaviye ihtiyacı olan dört hasta için daha endikasyon dışı  başvuru yapacaklarını ve Bakanlıkça izin verildiği takdirde tedavilerine başlayacaklarını bildirdi.

Lenfoma tedavisinde de kullanılan Alemtuzumab  “monoklonal antikor” olarak ifade edilen yüksek teknoloji ürünü bir ilaç. İlk monoklonal antikor teknolojisini geliştiren üç bilim adamına Nobel ödülü kazandırmıştı. 

Güncelleme Tarihi: 11 Ağustos 2017, 09:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142