Title of a News Article

Kan vermeyi sevdik

 Kan vermeyi sevdik
banner206

Türk Kızılayı Şanlıurfa Şubesi’nin her yıl Ramazan ayında düzenlediği kan toplama çadırına vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.

Türk Kızılayı Şanlıurfa Şubesi, iftardan sonra Topçu Meydanı’na kan toplamak amacıyla bir çadır kuruyor. Ramazan ayında azalan gönüllü kan bağışını arttırmaya yönelik yapılan bu çalışma, vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor. Kan bağışında bulunmak isteyen vatandaşlar, gerekli testlerin yapılmasından sonra kan veriyorlar. Zaman zaman yaşanan yoğunluktan dolayı kan vermek isteyen vatandaşların sıraya girdiği görülüyor.

Kan toplama çadırının Ramazan ayının sonuna kadar açık kalacağı öğrenildi.

 

Kan vermenin faydaları

Türk Kızılayı Şanlıurfa Şubesi’nde görevli doktorlar, kan bağışında bulunan vatandaşlara kan vermenin faydalarını da anlatıyorlar. Uzmanlar, yılda iki kez kan vermenin, vücudu yenilediğini bildirdi.

Uzmanlar, yaptıkları açıklamada, her yıl yüzlerce kişinin hastalık ya da kaza sonrası kan bulunamadığı için hayatını kaybettiğine işaret ederek, buna karşılık, son yıllarda yapılan araştırmaların Türkiye'deki yıllık kan bağışı oranının nüfusun yüzde 1'i kadar olduğunu gösterdiğini belirttiler.

Kan bağışının, kan bekleyen kişilerin hayatlarını kurtarmasının yanı sıra kişinin kendi sağlığı açısından da yaşamsal önem taşıdığını vurgulayan Uzmanlar, kan bağışında kan hücrelerinin yenilendiğini, bunun da daha sağlıklı ve daha güçlü bir vücuda sahip olunmasını sağladığını bildirdiler.

Uzmanlar, şunları kaydetti:

“Kan, tek kaynağı insan olan çok değerli bir ilaçtır. Yaklaşık 40 yıldan beri kan yerine kullanılabilecek ve bu değerli yaşam iksirinin yerini alabilecek yapay bir madde elde etmeye yönelik çalışmalar olmakla birlikte, bu konuda tatmin edici sonuçlar alınamamıştır. Tek kaynağının insan olması ve ihtiyaç duyulduğunda yerine kullanılabilecek bir yedeğinin olmaması, kanın ve kan bağışlamanın önemini son derecede arttırmaktadır.”

Uzmanlar, kan vermenin faydalarına da değinerek, açıklamasında şu görüşlere yer verdiler:

“Kan verince, kan yapan organlar uyarılır ve kan yapmaya sevk edilir, kan hücreleri yenilenir, insan psikolojik olarak rahatlar, kendini huzurlu hisseder, daha sonra kendisine kan verilmesi gerektiğinde bunu yapacak insanların çıkacağını düşünerek güven duyar. Her kan bağışlayana kan grubu, kan sayımı ve kan yoluyla bulaşan hastalıklarla ilgili tarama testleri uygulanır. Gönüllü bağışçılardan alınan kan, güvenli kan olduğundan kan yoluyla hastalık bulaşması da daha az olmaktadır. Sonuç olarak gönüllü bağışçıların sayısının artması, toplumun sağlık düzeyi üzerine olumlu etki yapmaktadır. Yılda iki kez kan vermek, vücudu yeniler.”

 

Güncelleme Tarihi: 10 Temmuz 2014, 10:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195