Title of a News Article

Solmonella nedir, Hiç merak ettiniz mi?

Solmonella nedir, Hiç merak ettiniz mi?
banner206
Bir çeşit gıda zehirlenmesine sebep olan bakteri türü Salmonella nedir?
Gıda odaklı bir bakterilerin neden olduğu bu hastalık kısa sürelidir ve tedavi gerektirmeden kendiliğinden geçebilir. Özellikle ishal ile birlikte rahatsız edici bir durum haline gelen bu rahatsızlık veren bakterilerden kaynaklı enfeksiyon bağırsaklardan başlayarak vücuda zarar vermeye başlar ve erken tedavi olmadığında ölüm ile sonuçlanabilir. Hastalığın daha ciddi bir sorun haline geldiği bebekler ve yaşlılarda bağışıklık sistemi güçsüzlüğü en büyük etkendir.
Bu bakteri ile etkileşimde bulunduktan en fazla 3 gün sonra belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Salmonella belirtileri nelerdir diye sıralayacak olursak;

Belirtileri nelerdir?

● Kramp,karın ve kas ağrısı,
● titreme
● ishal
● Bulanma
● İdrarda koyulaşma
● Ateş
● Kusma

Salmonella tüm yaş grupları için sorun teşkil etse de özellikle de bebeklerde ve çocuklarda sıklıkla meydana gelen ishal kaynaklı sıvı kaybı ebeveynler için endişe edilen bir durumdur.

Salmonellanın bulaşmasında yer alan sürüngenler başta gelen isimdir. Herhangi bir temas durumunu ardından gereken temizlik ve hijyenin gösterilmesi önemlidir. Belirtiler dahilinde Salmonella teşhis koyabilmek adına kısa sürede yanıt veren bir bakteriyel enfeksiyondur. Genelde de hastalar bir haftadan daha az sürede kendiliğinden iyileşir. Bazı salmonella bakterilerinin nadiren de olsa ölümcül bir hastalık olan Tifo’ya da neden olduğu görülmektedir.
Çoğunlukla çiğ veya az pişmiş hayvansal gıda ürünleri ile ilişkilendirilmiş olsa da yediğimiz her şeyde bulunması mümkündür. Çünkü hastalığın özellikleri arasında belirtiler ortaya çıkmadan kısa bir süre önce bulaşıcı özelliğine sahip olmasıdır. Özellikle bu gıda ürünleri ile içli dışlı olan kişilerin temizlik ve hijyen konusunda gereken önlemi almaları çok önemlidir.

Nasıl bulaşır?

Bakteriye sahip olma özelliği taşıyan bazı pişmemiş gıda tüketiminde bulaşması muhtemeldir.Ayrıca çapraz bulaşma olarak bilinen çiğ etle temasta bulunan diğer gıdalara da bu bakterinin bulaşmasını engellemek için mutfak tertip ve düzenine özen göstermek önemlidir. Salmonellanın bulaşma ihtimalinin olduğu ürünleri kullanmamak gerekir. Şöyle ki bu bakterinin sizin güçsüz bir bağışıklık sisteminizin olması durumunda gıda dışında bazı kişilerden de bulaşma riskinin var olduğunu bilmeniz gerekir.
Salmonelladan korunma yolları
● Bu bakteriyi taşıma potansiyeline sahip olan gıdaların tüketiminde olması gereken şartların yerine getirilmesi.
● Yıkamadan hiçbir gıdayı tüketmeyin.
● Pişmemiş ürünlerin temas ettiği her alan için gerekli titizliğin gösterilmesi.
● Kişisel bakımlarınıza dikkat etmeniz gerekir.
● Evcil hayvanlar için de sorun teşkil eden bu bakterinin size de bulaşma ihtimalini göz önünde bulundurarak önlemler alınmalı.
● Kümes hayvanları ile tamas halinden sonra ellerin özenle temizlenmesi önemlidir.
Vücut direncinin düşmesine neden olan bu bakteriyel enfeksiyon ile karşılaşmamanın en temel kaynağı bağışık sistemini olumsuz yönde etkileyecek olan her şeyden uzak olmaktır. Özellikle dengesiz beslenme başta olmak üzere vücudunuz için gereken temizliğin sağlanması şarttır.

Tedavisi nasıl olur ?

Belli bir tedavi gerektirmeyen salmonella hastalığı için bol su tüketimine dikkat etmek gerekir. En belirgin belirti olarak bilinen ishal için gerekli önlemlerin alınması dahilinde vücudun bağışıklık direncini kontrol altına alabilirsiniz. İshali daha da ilerlemesine neden olabilecek gıda ürünlerini tüketmemeye özen göstermelisiniz. Bazı enfeksiyon hastalıkları doktorları Ankara hastaları için gerektiği takdirde bir perhiz listesi oluşturur ve kısa sürede çözüme ulaşılır. Doktorların da size önereceği bu perhiz listeleri ilk aşamadır eğer ki bakteriler kanınıza karışmışsa antibiyotik önerilir. Suya ek olarak muz, pilav , lapa gibi sindirimi kolay olmayan yiyecekler tercih edilmelidir. Süt ve süt ürünleri içeren gıdaların tüketimine bir süre ara vermelisiniz. Eğer ki bakterinin neden olabileceği mide bulantısı yaşadığınız için su tüketiminde zorlanıyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. Vücudun sıvısız kalmaması bakteri ile mücadelede önemli bir etken olduğu için sıvı takviyesi damar yolu ile sağlanabilir.

Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2020, 12:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195