Title of a News Article

Sumak Fiyatları Uçtu. Piyasada Sumak Kalmadı.

Sosyal medyada hızla yayınlanan bir videodan sonra soluğu aktarlarda alan vatandaşlar, tezgahlarda sumak bırakmadı. Şimdiye kadar kilosu 10 liradan satılmasına rağmen kimsenin yüzüne bakmadığı sumağın kilosu 50 lirayı buldu.

Sosyal medyada hızla yayılan bir videoda, bir kişinin rüyasında Hz. Muhammed’i gördüğü ve koronavirüs salgınına karşı sumak kullanmayı tavsiye ettiğini iddia etmesi üzerine Şanlıurfa’daki aktarlarda sumak kalmadı.

Şanlıurfa ve çevresinde yemeklere ekşi tat vermek için geleneksel olarak kullanılan, ancak limon, limontuzu, nar ekşisi gibi farklı tatlandırıcıların artmasıyla çok sınırlı kullanım alanı kalan sumağın, sağlığa faydalı bir baharat olduğu biliniyor.

İşte sumağın faydaları:

Sumak nedir?

Sumak, İran, Afganistan, Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Akdeniz'de yetişir. Sumak Türk mutfağında da en çok kullanılan baharatlar arasındadır. Yemeklere ve salatalara ekşi bir tat vermesi sebebiyle çok fazla sevilerek tüketilir. Sumak sağlık açısından da çeşitli ve güçlü kimyasal maddeler içermektedir.

Sumağın faydaları

Enfeksiyonel hastalıkları önler

Sumak, vücutta iltihaplanma, ateş, artrit, deri iltihabı, solunum bozuklukları, bronşit ve diğerleri gibi birçok hastalığa şifa olarak kullanılır. Laboratuvar sonuçları sumak ve ekstresinin iyi antiinflamatuar özelliklere sahip olduğunu doğrulamaktadır. Soğuk algınlığı, , artrit ve diğer enflamatuar rahatsızlıkların tedavisinde faydalı olduğu ortaya çıkmıştır.

Sumak'ın cilt koruyucu özellikleri

Anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özellikleriyle sumak, cilt sorunlarının tedavisinde ve yaraların iyileşmesinde yardımcıdır. Çiğnenmiş sumak yaprakları deri döküntüleri, iltihaplı diş etlerine iyi gelmektedir.

Sumak, kalbi ve karaciğeri korur

Yüksek kolesterol, kalp ve karaciğer rahatsızlıklarının yaygın nedenidir. Fareler üzerinde yapılan bir deneyde sumak meyveleri ekstresinin kan kolesterol seviyelerini düşürdüğü ortaya çıkmıştır. Bu durumda sumak, kalp ve karaciğer korumak için yararlıdır.

Antikanser özellikleri var

Sumak üzerinde yapılan bazı araştırmalarda, sumak bitkisinin anti kanserojen olduğu anlaşılmıştır. Yapılan bir çalışmada sumak özütünün diğer sağlıklı hücreler üzerinde olumsuz bir etki yaratmadığı ancak kanserli hücreleri yok ettiği gözlemlenmiştir. Bu sayede sumak, kimyasal tedavi de kullanılan bir ilaç olarak kabul edilmeye başlandı.

Kadınlar üzerinde oldukça faydalı

Sumak kadın hastalıklarını tedavi etmek amaçlı da kullanılabilen bir bitkidir. Aşırı vajinal akıntı durumunda sumak harici tedavi olarak kullanılır. Aynı zamanda sumak anne sütünün arttılması amacı ile de kullanılmaktadır.

Adet düzensizliği ve ağrıların tedavisinde

Düzenli sumak kullanımının adet düzensizliğine ve adet döneminde oluşan ağrılara iyi geldiği söylenmektedir.

İnsan vücudunda detoks etkisi yaratır

Zararlı toksinler ve atıklar zamanla insan vücudunda birikebilir. Bu zararlı toksinler zamanla çeşitli sağlık sorunları meydana getirebilir. Sumak, bu atıkların ve toksinlerin vücuttan kolayca çıkarılmasını kolaylaştırmak için tüketilebilir.

Solunum ve sindirim sorunlarını giderir

Sumak, göğüs ve solunum yolları hastalıklarını tedavi etme amacıyla kullanılır. Sumağın çeşitli solunum yolu hastalıklarına iyi gelmesi, bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

İdrar söktürücüdür

Sumağın idrar söktürücü özellikleri vardır. Bu nedenle, idrar üretimine yardımcı olarak vücuttan toksit maddelerin atılmasını sağlamaktadır. Ağrılı idrara çıkma ve iltihap ile sonuçlanan mesane iltihabını tedavi etmek için kullanılmaktadır. Genellikle, bağırsak şikâyetleri için sumaktan faydalanılmaktadır. Ortadoğu’da, ekşi sumak suyu ise mide rahatsızlığını rahatlatmak için sık kullanılan bir seçenektir. Yatağı ıslatma sorununu tedavi etmek için geleneksel bir ilaç olma özelliği taşımaktadır.

Tedavi edicidir

Sumak, kanı arındırmak ve boğaz ağrısını tedavi etmek için faydalı olabilmektedir. Sumağın sahip olduğu büzücü ve soğutucu özellikler bitkiyi sindirim ve mesane sorunları için tedavi edici bir hale dönüştürmektedir. (5)

Peki, sağlık açısından bu denli faydaları olan sumak’ın nasıl kullanıldığı hakkında bir bilginiz var mı? Sumak nasıl kullanılır, sorusunun cevabını merak ediyorsanız işte yanıtı.

Sumak suyu nasıl hazırlanır?

Sumağı pişirmiş olduğunuz tavuğa, patates salatasına, yoğurdun içerisine veya et yemeklerinize ekleyerek tüketebilirsiniz. Sumağı aynı zamanda içecek olarak da tüketebileceğinizi biliyor muydunuz?

Sumaktan lezzetli mi lezzetli bir öksürük şurubu hazırlayabilirsiniz. Sumak suyu nasıl hazırlanır diyorsanız işte detaylar…

Malzemeler

• 1 bardak su

• 1yemek kaşığı bal

• 2 yemek kaşığı sumak

Sumak suyu nasıl hazırlanır?

1. Suyu ve balı küçük bir tencerenin içerisine koyup orta ateşte kaynatın.

2. Daha sonra içerisine vermiş olduğumuz ölçülerdeki sumağı katın.

3.10 dk karıştırdıktan sonra demlenmeye bırakın.

4. Hava geçirmez bir kabın içerisine koyun ve depolayın.

Güncelleme Tarihi: 26 Mart 2020, 14:40
YORUM EKLE
YORUMLAR
Bekir
Bekir - 4 yıl Önce

Kullanımı çok sınırlandı deyip sonrasında en çok kullanılan baharatlardan diyen yazıyı altına yapıştırmanız pek olmamış.

SIRADAKİ HABER

banner195