Title of a News Article

Urfa Tabip Odası'ndan Urfalılara uyarı...

Urfa Tabip Odası'ndan Urfalılara uyarı...
banner206

Şanlıurfa Tabipler Odası Genel Sekreteri Dr. Bulut Ezer, Şanlıurfa’nın şuanda korona virüs salgınında 2’nci pikini yaşadığını belirterek, “Şanlıurfa, şuanda Türkiye’nin Wuhan’ına dönüşmüş durumdadır. Hastane önlerinden test kuyrukları oluşmakta ciddi bir kriz durumundayız” dedi.

1 Haziran Normalleşme Süreci’nin ardından Şanlıurfa’da rekor kıran korona virüsünün bir türlü önüne geçilemiyor. Şanlıurfa’da korona virüs vakalarının artmasının nedeni; başka şehirlerden kente gelişler, taziyelerin yasak olmasına rağmen gizli bir şekilde yapılması ve düğünlerde kurallara uyulmamasından dolayı kaynaklandığı belirtiliyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün yaptığı açıklamasında, Şanlıurfa’nın Türkiye’de en fazla vaka sayısının bulunduğu 5 il arasında olduğunu belirtmişti.

EZER: “KISITLAMALAR TEKRAR ORTAYA KONMALIDIR”

Vaka sayıları ile ilgili Şanlıurfa Tabipler Odası’ndan da vatandaşlara kurallara uyulması çağrısı yapıldı. Şanlıurfa Tabipler Odası Genel Sekreteri Dr. Bulut Ezer, Şanlı Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Artık sadece halkın yapacağı tedbirler üzerinden değil 1 Haziran öncesindeki kısıtlamaların tekrar ortaya konması gerekmektedir” dedi.

“ŞANLIURFA, TEMASLILARIN POZİTİFE DÖNÜŞTÜĞÜ EN YÜKSEK İL”

1 Haziran normalleşme sürecinde sonra başlayan yukarı seyrin bugünlerde en üst seviyeye vardığını vurgulayan Dr. Ezer, “Türk Tabipleri Birliği merkezimizin yaptığı değerlendirmede Ankara, Şanlıurfa, Gaziantep, Diyarbakır şu anda 2. Pikini yaşamakta ve Türkiye’nin Wuhan’ına dönüşmüş durumdadır. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın Twitter’da yaptığı son açıklamada; Şanlıurfa temaslıların 1.7 oranıyla pozitife dönüştüğü en yüksek il olduğu bildirilmiştir. Fakat şu anda ilimizde net vakalar maalesef hiçbir yerde açıklanmaması ve paylaşılmadığından dolayı bizde bilmiyoruz. 23 Temmuz’da İl Hıfzıssıhha Kurullarının verdiği karantina karar sayısı olan 300-350 bandından sonra daha fazla yükseldiğini hastanelerde yaşanan ciddi yoğunluklardan görebiliyoruz. 23 Temmuz’dan sonra maalesef karar açıklanmamaya başlamıştır” diye ifade etti.

“YOĞUN BAKIM YATAKLARI TAMAMEN DOLU”

Şanlıurfa Tabipler Odası Genel Sekreteri Dr. Bulut Ezer, Yoğun bakım yataklarının tamamen dolu olduğunu ve yeni yerler açılmaya çalışıldığını ifade ederek, açıklamasında şunları kaydetti;

“ Hastane önlerinden test kuyrukları oluşmakta ciddi bir kriz durumundayız.

Artık sadece halkın yapacağı tedbirler üzerinden değil 1 Haziran öncesindeki kısıtlamaların tekrar ortaya konması gerekmektedir. Halkın tedbirlere uyması açısında ciddi denetimler yapılmalı, yaptırımlar uygulanmalıdır. Maalesef yasaklara rağmen hala taziyeler, taziye evlerinden değil evlerde devam ediyor. Nişanalar yapılıyor. Hastalığı biz yabancı insanlardan değil yakınlarımızdan alıyoruz. O yüzden kendi akrabalarımız ile bile mesafe koymamız şart.

Test merkezleri artırılmalı, kapalı olan hastaneler açılmalı hatta sahra hastaneleri konusunda planlamalar yapılmalıdır.

“TOPLUM SAĞLIĞI EKONOMİK KAYGILARIN ÖNÜNE GEÇİRİLMELİDİR”

İller arasındaki geçişler önlenmelidir. Çünkü salgının şu anda en yoğun olduğu illerden, kontrol altında olduğu illere geçişler Türkiye’nin tümünü tek bir yer haline getirir. Karantina uygulamalarına tekrar geçilmeli toplum sağlığı ekonomik kaygıların önüne geçirilmelidir.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARININ RİSKLERİ DEVAM ETMEKTEDİR”

Sağlık çalışanlarında tükenmişliğe doğru gidiyoruz. Bunun nedeni tedbirsizlik ve maalesef yeterli önlemlerin alınmaması sonucu ortaya çıkan tablo, bu durumun kontrol edilemeyeceği fikrini ortaya koymaktadır. Sağlık çalışanlarının motivasyonlarının artması çabalarının bir sonuç alması ile olur. Eğer her geçen gün tablo daha kötüleşirse maalesef istifalar ve emeklilik istekleri ortaya çıkmaya başlayacaktır. Maalesef pandeminin başında söz verilen ek ödemeler adaletsiz dağıtılmış örneğin aile hekimlerinden söz verilen ek ödemeler yapılmamıştır. Bu dönem ise artık performans sisteminin yarattığı durum nedeniyle birçok hastane ek ödemeyi normal süreçteymiş gibi dağıtımına başladı. Sağlık çalışanlarının riskleri hala devam etmektedir. Bu nedenle herkese tavandan ek ödeme yapılacak şekilde pandemi devam ettiği sürece devam etmelidir.”

“COVID HALEN ÇOK TEHLİKELİ BİR BOYUTTADIR”

Normalleşme Süreci’nin ardından insanlarda ‘Korona virüsü mutasyona uğradı’ şeklinde algılar oluştuğuna da dikkat çeken Dr. Ezer, “Ama aslında şuanda hastaneye başvuran veya belirti geçiren hastalarda hiçbir şekilde hastalığın ağırlığının azalmadığı, hastanede yatış oranlarının ve ölüm oranlarının aynı şekilde devam ettiği net bir şekilde karşımıza çıkıyor. Halk arasındaki bu yanlış algının mutlaka değişmesi gerekiyor. Covıd halen çok tehlikeli bir boyuttadır” dedi.

“GRİP AŞISI YAPILMALI”

Ezer, gribin sonbaharda ciddi bir şekilde yoğunlaşmasıyla beraber korona virüsü salgınında çok ciddi sonuçlarla karşılaşabileceklerini ifade ederek, “Korona virüsün olmasından dolayı da bu defa çok ciddi sonuçlarla karşılaşabiliriz. Buda sağlık sisteminde büyük çöküşlere ve sağlık çalışanlarının üzerinden kalkamayacağı bir yüke sebep olacaktır. Bu nedenle mutlaka grip aşılamalarının başlaması ve halkın büyük kısmına aşı yapılması gerektiğine inanıyorum. Grip aşısı stoklarının da arttırılması gerekiyor. Bu konuda ciddi çalışmalar yürütülmelidir” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142