Title of a News Article

“18 maddeyi iyi okuyun, halkı bilgilendirin”

.

“18 maddeyi iyi okuyun, halkı bilgilendirin”
banner206

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Abdülkadir Emin Önen, Şanlıurfa'da gazetecilerle buluşarak Referandum konusunu anlattı ve destek istedi. Referandum ve Cumhurbaşkanlığı sisteminin konuşulduğu ve soru / cevap şeklinde süren toplantıda Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Önen önemli açıklamalarda bulundu. Gazetecilerden 18 maddeyi çok iyi okuyup öğrenerek, vatandaşlara anlatmaları ricasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Abdülkadir Emin Önen, Referandumda oylanacak olan Cumhurbaşkanlığı sistemine dair 18 maddeyi tek tek açıkladı ve muhalefetin yanlış değil yalan söyleyerek vatandaşların akıllarını karıştırmaya çalıştıklarını söyledi.

 

Cumhurbaşkanlığı sistemi, tek adamlık değil

“Recep Tayyip Erdoğan’dan sonra ne olacak? AK Parti olmasa da, Recep Tayyip Erdoğan olmasa da, gelecek yıllarda da istikrar sürsün. Şu anda Recep Tayyip Erdoğan var diye bu kadar sütliman gidiyor her şey. Çünkü güçlü bir liderlik var. Biz onların olmadığı zamanı düşünerek bu hamleleri yapıyoruz" diyen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı A.Emin Önen, "Biz rejim değiştirmiyoruz, bu çok net ve açıktır. Biz bir hükümet sistemi değiştiriyoruz. Cumhurbaşkanlığı sisteminin tek adamlık, diktatörlük gibi cümlelerle ifade edilmesine de inanmayınız. Cumhurbaşkanımızın şimdiki yetkileri, yeni sistemdekinden çok daha fazla. Bunlara prim verilmemelidir. Bugünkü sistemde Cumhurbaşkanı yargı önüne çıkamayacak noktada. Bu nasıl böyle olmuş? Bu günlere nasıl gelinmiş? Bugün bu sistem nasıl kurgulanmış? Herkesin bildiği 1982 Darbe Anayasası ve bu darbe Anayasasında vesayet kurumları oluşturulmuş. Bu vesayet kurumları, yeri geldiği zaman meşru hükümete müdahale edecek şeklinde tasarlanmış. Bir tanesi Anayasa Mahkemesi, bir tanesi Milli Güvenlik Kurulu. Bir ülkenin elbette Milli Güvenlik Kurulu olmalı, bir ülkenin elbette bir Anayasa Mahkemesi olmalı ancak bu Anayasa Mahkemesinin görevleri arasında hükümete ayar verme olmamalı. Milli Güvenlik Kurulunun en önemli amacı Türkiye Cumhuriyetinin güvenliği ile ilgili olmalı ama gelip de bir Cumhurbaşkanını, bir Başbakanı, bir Bakanı veya bir icraatta değişiklik yapma hakkı olmamalı. Vesayet kurumlarından kastımız budur. Ama 1982 Anayasasındaki Cumhurbaşkanlığı tanımında Cumhurbaşkanını tam bir koruma altına alıyor. Bütün vesayet kurumları üzerinde her ne kadar parlamenter sistem olsa da üstünde sembolik diye başlayıp birçok yetkiyle donatılması doğru bir şey değildir. Şu anda Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımızın uyum içersinde hareket etmesinin en önemli sebebi de ikisinin de aynı dava arkadaşı olmasından, aynı partiden olmasından kaynaklanmaktadır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı A.Emin Önen, “Bu şekilde yönetime gelen bir Cumhurbaşkanı elbette icra makamı olmalıdır. Çünkü yarın öbür gün Cumhurbaşkanını seçen halk ‘ben sana oy verdim sen bunun karşılığında ne yaptın’ diyebilir. Bu açıdan baktığımız zaman bu sistemi tamamlamak adına bu durum fevkalade önemli hale geliyor” diyerek herkesin sandık başına giderek Evet oyunu kullanmasını istediklerini belirtti.

 

Recep Tayyip Erdoğan’dan sonra ne olacak?

Yeni sistemde Cumhurbaşkanının Meclisi fethetme gibi bir yetkisi olmadığını dile getiren Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Önen, “Recep Tayyip Erdoğan’dan sonra ne olacak?” diyerek sistemin getirdiği değişikleri şöyle açıkladı;

“Sistem diyor ki ‘uzlaşın, birlikte olun, çözümler arayın ve Türkiye’nin önünü tıkamayın’ diyor sistem. Sistem seni bu şekilde desteklediği için de hükümetler 5 senelik kalkınma planlarını çok rahat görecekler. Mesela yatırımlar dışarıdan bir ülkeye yatırımlar nasıl gelecek? İstikrar olduğu zaman gelir. 2007 yılında Türkiye’ye yabancı yatırımı 22 milyar dolardı. Neden? İstikrar vardı, huzur vardı. AK Partinin en güçlü olduğu dönemler bunlar. Biz diyoruz ki AK Parti olmasa da, Recep Tayyip Erdoğan olmasa da yarınlarımızda da bu istikrar sürsün. Şu anda Recep Tayyip Erdoğan var diye bu kadar sütliman gidiyor her şey. Çünkü güçlü bir liderlik var. Biz onların olmadığı zamanı düşünerek bu hamleleri yapıyoruz. İstihdamın önünü açmak, ekonominin önünü açmak istiyoruz. Bunun ötesinde darbelere son vereceğiz. Tamamen darbelere son verilir mi? Dünyanın hiçbir yerinde darbelere son verilmez. Ama Türkiye’de bugüne kadar darbeler nasıl olmuş? Hiçbir şey bir darbe girişimini meşru gösteremez. Türkiye’de olan darbelere baktığımız zaman altında ne çıkıyor? Ekonomik sıkıntılar, siyasi istikrarsızlıklar. Siyasi istikrarsızlıklar nasıl oluşuyor? Mevcut sistemin içindeki bozukluklarından kaynaklanıyor. Nedir bu bozukluklar? Parlamentonun çoğunluğu bir araya gelemiyor. Koalisyon hükümetleri kuruluyor. Koalisyon hükümetlerinde anlaşılamıyor. Ve sonuç olarak dağılmaya gidiyor. 94 yıllık Cumhuriyet tarihinde 65 hükümet kurulmuş. 250 yıllık Amerikan hükümetinde 45 hükümet kurulmuş. Yani Amerika çok güzel bir ülke olduğu için 45 hükümet çıkmamış. 45 tane hükümet olduğu için çok güzel bir Amerika olmuş. İstikrar böyle bir şey. Referandum oylaması ile ne Cumhurbaşkanı, ne Başbakan, ne Milletvekili, ne Belediye Başkanı seçmiyoruz ve sonuçta onları da görevlerinden almıyoruz. Allahu Teâlâ’nın izniyle büyük çoğunlukla EVET oyu çıkacak. Tayyip Erdoğan’dan sonra da kim olursa olsun, % 51 oy alan, yani 59 bin civarında seçmenden 30 binin oyunu alan Cumhurbaşkanı olacak. Öyle biri de milleti sahiplenen kimsedir ki, baş tacı ederiz. Hangi partiden olursa olsun” diye konuştu.

 

Recep Tayyip Erdoğan olmasa da bu istikrar sürsün

Cumhurbaşkanımızın Başdanışmanı Emin Önen, yeni sistemde Cumhurbaşkanının meclisi fethetme gibi bir yetkisi olmadığını ve halkın en çok bu konuda yanlışa düşürüldüğünü belirterek, “Dış yatırım bir ülkeye niye gelir istikrar olduğu için gelir. Biz diyoruz ki yarın öbür gün Recep Tayyip Erdoğan olmasa da bu istikrar sürsün istiyoruz. Bugüne kadar darbeler nasıl olmuş Türkiye’de? Hiçbir şey bir darbeyi meşru gösteremez. Darbelere baktığımızda altından ekonomik kriz ya da siyasi istikrarsızlık çıkıyor” diyerek gazetecilerden doğru bilgilendirme yapmalarını istedi.

Gazetecilerden Önen’e övgü

Vatandaşların yeteri kadar bilgilendirilmediğini gözlemlediklerini belirten Gazeteciler, bu sohbetle kafalarında soru işaretleri kalmadığını, vatan için, ülkemizin ve milletimizin geleceği için üzerlerine düşen görevi fazlasıyla yapacaklarını belirterek, “Sizin gibi genç, dürüst, inançlı ve vatansever birinin Cumhurbaşkanımızın Başdanışmanı olması bizleri gururlandırıyor. Ancak sizin gibiler bölgelerinde, çevrelerinde, her gittikleri yerde neler olduğunu en doğru şekilde Cumhurbaşkanımıza ileteceğine inanıyoruz” diyerek çalışmalarında başarılar dileğinde bulundular.

Güncelleme Tarihi: 06 Mart 2017, 09:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195