Title of a News Article

AK Parti, Urfa'da ilk sırayı ona mı verecek?

AK Parti, Urfa'da ilk sırayı ona mı verecek?
banner206

 AKP, illerde listeleri sürükleyecek “abi” formülünün alt yapısını oluşturuyor. Bu kapsamda Şanlıurfa’da AK Parti’nin ilk sırasında AK Parti Genel Başkan yardımcısı Numan Kurtulmuş’un olacağı belirtiliyor.

Listelerde, sürükleyici etkisi olan 3 dönemlik milletvekilleri ve eski bakanların siyasete veda etmesiyle ortaya çıkacak boşluğu ilginç bir yöntemle doldurmayı planlıyor.

Parti açısından risk oluşturan bazı illerde liste başlarına bakan veya kamuoyunun tanıdığı ünlü ve güçlü isimler yerleştirilecek. İzmir, Bursa, Şanlıurfa, Adana, Diyarbakır, Hatay, Gaziantep gibi illere dışarıdan isimler liste başı yapılacak.

 

İLLERE ÜNLÜ TRANSFERİ

Edinilen bilgiye göre parti, İzmir’de Binali Yıldırım ve Ertuğrul Günay’ın boşluğunu doldurmak için Afyon’dan milletvekili seçilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nu bu ile kaydırmayı tartışıyor. Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu’nun ismi de bu il için geçiyor. Edirne’den seçilen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun göçmenlerin yoğunlukla yaşadığı Bursa’ya kaydırılması planlanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in 3 dönem yasağı nedeniyle siyasete veda etmesinin ardından Şanlıurfa’da da bu dönem milletvekili seçilecek Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un aday gösterilmesi planlanıyor. Kurtulmuş’un adı Gaziantep için de geçiyor. Benzer operasyonun, Sadullah Ergin’den doğan boşluğu doldurmak için Hatay’da ve Mehdi Eker’in olmaması nedeniyle Diyarbakır’da da yapılacağı iddia ediliyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ili değiştirilecek isimler arasında sayılıyor. Şimşek’in adı Diyarbakır ve Mersin için geçiyor. İstanbul’dan seçilen AB Bakanı Volkan Bozkır’ın Ankara’ya veya Antalya’ya kaydırılabileceğinden söz edilirken, Ankara’yı isteyen eski İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın Erzurum’dan aday gösterileceği belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanlarından Diyarbakırlı Mücahit Arslan’ın Ankara’dan aday olmak istediği, memleketi Diyarbakır’ın da ikinci seçenek olduğu dile getiriliyor.

 

ANKET VE STK ANALİZİ

Temayül yoklamasının ardından partideki komisyonlar tarafından elenen aday adayları hakkında oluşturulan dosyalara iki yeni çalışma eklendi. Buna göre, mevcut ve eski milletvekillerinin de katıldığı elemede, önce illerdeki STK’lara “Kimleri milletvekili görmek istersiniz” sorusu yöneltilerek sonuçları alındı. İkinci olarak da tüm kalan adayların katılımıyla il anketleri yapıldı. Adaylarla ilgili altyapı çalışması kapsamında ‘illerin matematiği’ de çıkartıldı. Hangi illerde hangi hemşehri gruplarının etkili olduğu belirlendi.

Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2015, 09:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195