Title of a News Article

AK Parti'nin 1. sıra adayı o mu olacak?

AK Parti'nin 1. sıra adayı o mu olacak?
banner206

 AK Parti’de 7 Haziran’daki seçimlerde aday gösterilecek partinin önde gelen isimlerinin nerelerden aday gösterileceği konusu netleşmeye başladı. Adı Şanlıurfa’dan 1. Sırada adayı olarak anılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Nebati’nin Şanlıurfa yada İstanbul’dan aday gösterileceği belirtiliyor.

7 Haziran'da yapılacak seçimler için aday belirleme çalışmalarını sürdüren AK Parti'de listeler şekilleniyor. Başta bakanlar olmak üzere genel başkan yardımcıları ve danışmanların nereden aday gösterilecekleri belli oldu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplanan üst komisyon çalışmalarını yoğunlaştırdı. Komisyon bir taraftan milletvekili adaylarını, diğer taraftan da seçim bölgelerinin koordinatörlerini belirledi. Buna göre; üst komisyonda seçim bölgeleri partinin önde gelen isimleri arasında paylaştırıldı. Kadın adaylara da pozitif ayrımclığın getirildiği üst komisyonda, kadın adayları seçilebilecek yerlerden ve sıralardan aday gösterilecek.

 

DANIŞMANLAR BÜYÜKŞEHİRLERE

Ancak listeler A takımı için sürpriz niteliği taşıyor. Adaylık başvurusunda büyük çoğunluğu büyükşehirleri tercih eden partinin önde gelen isimleri üst komisyon tarafından 'ağır abi' formülü işletilerek farklı illere dağıtıldı. 2007 yılındaki seçim hassasiyetini de dikkate alan üst komisyon, Başbakan danışmanlarından Ali Sarıkaya'yı İstanbul, Ertan Aydın'ı Ankara, Taha Özhan'ı Malatya, Vedat Bilgin ise Ankara veya İstanbul'dan aday gösterecek. Cumhurbaşkanı danışmanı Aydın Ünal da Ankara'dan listede yer alacak.

 

KOMİSYON CEVDET YILMAZ'DA ZORLANDI

Üst komisyon bakanların nereden aday gösterileceğini belirlerken en fazla Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz konusunda zorluk yaşıyor. Yılmaz, Bingöl, Diyarbakır ve Van üçgeninde paylaşılamıyor ancak Bingöl ihtimali daha ağır basıyor. Eski Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan ise Mersin'den listeye girecek. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz Sivas, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam Sakarya, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi Denizli, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu İstanbul veya Edirne, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala Erzurum, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Kocaeli, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce İstanbul'dan aday gösterilecek.

 

YILDIRIM'IN YERİNE EROĞLU

İzmir'e eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yerine Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu kaydırılacak. AB Bakanı Volkan Bozkır Antalya'da yer alacak. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise Ordu'dan aday gösterilecek.

 

AKTAY ANKARA, ŞENTOP İSTANBUL

Üst komisyon, genel başkan yardımcılarını ise aday listesine seçim bölgelerinden aldı. Süleyman Soylu Trabzon, Mustafa Şentop İstanbul, Abdulhamit Gül ise Gaziantep'te listede yer alacak. Yasin Aktay Ankara, Mehmet Muş İstanbul, Öznur Çalık Malatya, Nureddin Nebati ise İstanbul veya Şanlıurfa'dan aday gösterilecek. Eski İzmir Milletvekili ve AK Parti Sosyal İşler Başkanı Nükhet Hotar ile Orhan Miroğlu da İzmir'den aday gösterilecek.

 

Ağır abi formülü 2011'de uygulandı

Partinin önemli isimlerinin büyükşehirlerde yoğunlaşması 'ağır abi' formülüyle aşıldı. Bu yöntemle hem büyükşehirlerdeki yoğunluk azaltılacak hem de diğer şehirlerde bir canlanma sağlanmış olacak. 2011'de de uygulanan yöntemle teşkilat canlanacak. 2011 yılında yapılan genel seçimlerde de AK Parti bazı isimleri seçim bölgeleri dışında farklı illerde aday göstermişti. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Bursa'dan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Şanlıurfa'dan, eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım İzmir'den, eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik Gaziantep'ten aday gösterilmişti.

YENİ ŞAFAK

Güncelleme Tarihi: 05 Nisan 2015, 10:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142