Title of a News Article

Ayhan, o soruna el attı

 Ayhan, o soruna el attı
banner206

HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Şanlıurfalı çiftçilerin DEDAŞ ile ilgili yaşadıkları sıkıntıları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e ileterek, bazı sorular yöneltti.

BDP Milletvekili İbrahim Ayhan, çiftçilerin elektrik konusunda DEDAŞ ile yaşadığı sorunları gündeme getirerek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker tarafından yazılı olarak yanıtlamak üzere 6 maddelik soru sordu.

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (DEDAŞ) elektrik dağıtımı yaptığı Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak ve özellikle de Şanlıurfa’da çiftçilere elektrik borçlarının ödenmesi için ihtar mektupları gönderdiğini belirten Ayhan, dilekçesinde şunları kaydetti;

“Ödeme ihtarında, ödemenin belirlenen tarihe kadar yapılmaması durumunda, çiftçilerin tarım destekleme kredilerine ve yardın amaçlı aldıkları diğer kredilere tedbir konulacağı veya haczedilerek alacağın mahsup edileceği bildirilmektedir. Çiftçileri ekonomik anlamda haciz tehditi altında bırakan bu uygulama beraberinde büyük sorunlara yol açmıştır. Çiftçiler. Bismil, Siverek ve Ceylanpınar ilçelerinde protesto amaçlı eylemler gerçekleştirmişlerdir.”

Ayhan, bu bağlamda Bakan Eker’e şu soruları yöneltti;

1-Türkiye’de kaç bin tarımsal sulama yapan çiftçi bulunmaktadır? Bunların kaçı tarımsal sulama abonesidir?

2-İlimiz Şanlıurfa’da tarımsal sulama yapan kaç bin çiftçi mevcuttur? Bunların kaçı tarımsal sulama abonesidir?

3-Çiftçilerin tarımsal sulamadan kaynaklı borçları hangi kriterler gözetilerek belirlenmiştir? Çiftçinin abone olup olmamasının elektrik borcunun belirlenmesinde bir etkisi olmuş mudur?

4-Şanlıurfa ilimizde dönüm başı elektrik tüketim bedeli ilçeler arası farklılık göstermekte midir? Şayet fiyat farkı var ise nedenleri nelerdir?

5-Zaten mazot, gübre maliyeti çiftçimizi zorluyorken birde elektrik borcu nedeniyle kredileri risk altına alınan çiftçilerin yaptıkları tarımsal faaliyetler, durma noktasına gelmektedir. Bakanlığınızın yaşanabilecek mağduriyetin önüne geçebilmek amacıyla aldığı önlemler nelerdir?

6-Bakanlar kurulu kararına istinaden tarımsal sulamadan kaynaklı elektrik borcu olanların 2014 destekleme ödemelerinin yapılmayacak olmasının doğuracağı sorunlar ve yaratacağı mağduriyetleri önlemek için bakanlığının gerek kararın tekrardan gözden geçirilmesi gerekse de farklı tedbirleri almasına yönelik bir çalışma var mıdır?

Güncelleme Tarihi: 23 Mayıs 2014, 13:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142