Title of a News Article

Baydemir Suriyeli mültecileri Meclise taşıdı‏

Baydemir Suriyeli mültecileri Meclise taşıdı‏
banner206

HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir hükümetin geçici politikalarıyla giderek içinden çıkılamaz bir hal almaya başlayan Suriyeli göçmenler meselesini üç soru önergesiyle meclise taşıdı.

Suriyeli göçmenler meselesi üç ayrı soru önergesiyle meclis gündemine taşındı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Osman Baydemir tarafından İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması talebiyle hazırlanan soru önergelerinde Suriyeli mülteciler ve toplumsal yaşama etkileri meselesi ayrıntılı olarak değerlendirildi.

Kasım 2014 itibariyle Türkiye'de resmi rakamlara göre 1.6 milyon, resmi olmayan rakamlara göre ise 2 milyon civarında Suriyeli göçmen yaşadığına işaret edilen önergelerde söz konusu nüfus artışındaolarak Suriye ile sınırı olan illerin etkilendiği ifade edildi. Göçmenlerin yüzde 85’lik kısmının kamp dışında yaşadığı ve bunu da mültecilerin ihtiyaçlarını karşılayacak kapasitesi olmayan Urfa, Antep, Kilis, Hatay gibi şehirlerde ciddi sorunlara yol açtığına değinildi. Urfa il merkezi ve ilçelerinde kamp dışında yaşayan 150 bin civarında Suriyeli göçmenin yaşadığına işaret edilen önergelerde nüfus artışının sosyal, iktisadi ve sağlık konularında birçok sorunu da beraberinde getirdiğine değinilerek “devlet yetkilileri tarafından kısa süreli ve geçiçi bir durum olarak değerlendirilen Suriye'den Türkiye'ye göç gün geçtikçe kalıcılaşmakta fakat bu duruma ne sağlık ne de istihdam konusunda kalıcı çözümler üretilememektedir” ifadesine yer verildi.


İÇİŞLERİ BAKANILIĞI’NA

Baydemir tarafından İçişleri Bakanı Öztürk’ün yanıtlaması istemiyle verilen önergede şu sorular yöneltildi

-              Urfa ili ve çevresinde şuan ikamet eden mülteci sayısı nedir?  

-              Esnafımızın güvenliğinin sağlanması ve huzursuzluğunun giderilmesi, ticaret hayatının zedelenmemesi için ne tür tedbirler alınmaktadır?

-              Urfa başta olmak üzere Suriye'ye sınırı olan şehirlerde yaşayan halkın, şehirlerinde IŞİD’lilerin olduğuna dair ciddi kaygıları ve kaydadeğer tespitleri vardır. Bu konuda Urfa ili özelinde, istihbari bir bilgiye sahip misiniz? IŞİD elemanlarının Urfa'da belirli mahallelerde ikamet ettikleri ve örgütlenme çalışmaları yaptıkları doğru mudur?

-              Toplumdaki huzursuzluğu gidermek ve yerel halk ile mülteciler arasındaki olası çatışmaları önlemek için ne tür önlemler almaktasınız?

-              Acil eylem planı gerektiren ve Urfa gibi Suriye'ye sınırı olan şehirlerin mülteci yükünün azaltılması ve Türkiye genelinde diğer şehirlerin de bu konuda sorumluluk almaları için  diğer kurum ve kuruluşlarla ne tür istişareleriniz, çalışmalarınız vardır?


SAĞLIK BAKANLIĞI’NA

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması istemiyle

-              Suriye'ye sınır komşusu olan bu illerdeki hastaneler kaç Suriyeli mülteciye şuana kadar sağlık hizmeti vermiştir?

-              Ülkelerini terk etmek zorunda kalan bu insanların ülkemizde sağlık hizmeti alması için ne tür alt yapı çalışmaları yürüttünüz?

-              Suriye'ye sınırı olan şehirlerde yaşanan ve mültecilerin gelmesi ile ciddi boyutlara varan, basında ve kamuoyunda sıkça dile getirilen, sağlık hizmetlerindeki yetersizlik üzerine Bakanlık nezdinde bir eylem planınız var mı?

-              Mültecilere dair sağlık sorunlarının tüm yükünü çeken sınır illerimizin bu yükünün azaltılması ve Türkiye'nin diğer şehirleri tarafından da sorumlulukların paylaşılması için Bakanlığınız nezlinde herhangi bir girişiminiz oldu mu?

-              Suriye'ye sınırı olan şehirlerde, hastanelerdeki yatak ve doktor sayılarının yetersiz kalması başta olmak üzere sağlık hizmetlerindeki eksikliklere dair uzun vadede, kalıcı çözümler bulunabilmesi için yerelde ve ülke genelinde hangi kurum ve kuruluşlarla istişareleriniz oldu? Olmadı ise, olacak mıdır?


ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle de şu sorulara yer verildi.

-              Suriye'ye sınırı olan şehirlerde yaşanan ve mültecilerin gelmesi ile ciddi boyutlara varan istihdam sorunu üzerine Bakanlık nezdinde bir eylem planınız var mı?

-              Suriyeli mültecileri kaçak işçi olarak istihdam eden, statülerinden kaynaklı istismar eden iş verenlere dair Bakanlığınızca ne tür cezai yaptırımlar uygulanmaktadır?

-              Mültecilere dair istihdam sorununun tüm yükünü çeken sınır illerimizin bu yükünün azaltılması ve Türkiye'nin diğer şehirleri tarafından da sorumlulukların paylaşılması için Bakanlığınız tarafından herhangi bir girişiminiz oldu mu?

-              Suriye'ye sınırı olan şehirlerde, özel konumlarından ötürü gelişen ekonomik sorunların uzun vadede giderilmesi, desteğe dayalı çalışmaların yapılabilmesi için yerelde ve ülke genelinde hangi kurum ve kuruluşlarla istişareleriniz oldu? Olmadı ise, olacak mıdır?

 

 

 

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 22 Ağustos 2015, 11:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195