Title of a News Article

Çelik, TBMM’de dudak uçuklatan rakamı açıkladı…

.

Çelik, TBMM’de dudak uçuklatan rakamı açıkladı…
banner206

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik, “24 milyon ton hayvansal üretim gerçekleştiriyoruz. 147 milyar TL’lik tarımsal hasılamız var. 16.8 milyar dolarlık ihracatımızı gerçekleştiriyoruz. AK Parti hükümetleri döneminde 90 milyar TL destek verdik” dedi.

TBMM Genel Kurulunda bütçe görüşmeleri devam ediyor. Çelik, Türkiye’de 24 milyon nektar tarıma elverişli arazi olduğunu belirterek, “14 milyon hektar meramız var, bir milyon hektar su alanımız var, iki milyonun üzerinde ÇKS’ye (Çiftçi Kayıt Sistemi) kayıtlı çiftçimiz var ve bunun neticesinde 115 milyon ton bitkisel üretimimiz var. 24 milyon ton hayvansal üretim gerçekleştiriyoruz. 147 milyar TL’lik tarımsal hasılamız var. 16.8 milyar dolarlık ihracatımızı gerçekleştiriyoruz. AK Parti hükümetleri döneminde 90 milyar TL destek verdik” dedi.

Bakan Çelik, Türkiye’de bir milyon 150 bin ton et üretildiğini söyleyerek, bir milyon 300 bin ton et kaydetti. Çelik, “Biz diyoruz ki, milli tarım projesi çerçevesinde 30 ilde mera hayvancılığını teşvik ediyoruz. Çok ciddi destekler var. 30 ilde düve merkezleri oluşturuyoruz. Hayvancılık yapmak isteyen vatandaşlarımıza bu merkezlerden dilediği cinsten hayvanı alıp, aracısız ve çok uygun fiyatla vatandaşımız alacak” diye konuştu.

Tarımsal desteklerin gayri safi milli hasılanın yüzde birin altında olduğu iddialarına ilişkin olarak Bakan Çelik, “Bizim 12.8 milyarlık desteğimizin yanında ihracat teşvikleri, kredi sübvansiyonları, Toprak Mahsulleri Ofisi, Et ve Süt kurumu alımları, arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme gibi bir çok kalemi dikkat ettiğiniz zaman, 2015 yılında bir trilyon 953 milyar TL olan gayri safi yurtiçi hasıla karşısında 19 milyar 592 milyon TL’lik tarımsal destek yüzde bire tekabül etmektedir” şeklinde konuştu.

Tarımda dışa bağımlılığa ilişkin olarak Çelik, “Tarımda ülkemiz net ihracatçıdır. Buğday dış ticaretinde 7.5 milyar lira net ihracatımız var. Hollanda’nın tarımsal hasılası 14.5 milyar dolar. Tarımsal ithalatı 62.5 milyon dolar, ihracatı 92.5 milyon dolar” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 09 Aralık 2016, 00:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142