Title of a News Article

CHP ve MHP Urfa’da çakıldı

.

CHP ve MHP Urfa’da çakıldı
banner206

1 Kasım seçimlerinde CHP ve MHP’nin 7 Haziran seçimlerine göre büyük oranda oyları düştü.

 

UĞUR BUDAK

1 Kasım seçimlerinde AK Parti hem ülke çapında hem de Şanlıurfa’da oy oranını büyük ölçüde arttırarak tek başına iktidar oldu. Şanlıurfa’da 7 Haziran seçimlerine göre yüzde 18 oranında oyunu arttırarak 518 Bin 787 seçmenin desteğini alan AK Parti, geçen seçimlerde 7 olan vekil sayısını 9’a yükseltti. Geçen seçimlerde Urfa’da yüzde 38,08 oranında (297 Bin 416) oy alarak 5 vekil çıkaran HDP de, 1 Kasım Pazar günü yapılan seçimlerde yüzde 10’luk bir düşüş yaşadı. Yüzde 28,46 oranında (228.715) oy alan HDP, bu kez vekil sayısını koruyamadı ve 3 vekil çıkarabildi. Özellikle 7 Haziran seçimlerinden sonra artan terör olaylarından dolayı AK Parti’nin oylarının arttığı, HDP’nin ise düştüğü kaydediliyor. AK Parti’nin oylarının artmasında Şanlıurfa milletvekili aday listesinin değişmesi ve vaatlerin etkisi olduğu da öğrenildi.

 

CHP’de büyük düşüş

Cumhuriyet Halk Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi, Şanlıurfa’da geçen seçime göre adeta yere çakıldı. Geçen seçimlere Şanlıurfa’da 1. Sıradan Siverek eski Belediye Başkanı Ali Murat Bucak’ı aday gösteren CHP, yüzde 4,39 oranında (34 Bin 306) oy alarak TBMM’ye vekil gönderememişti. 1 Kasım seçimlerinde ise 22. Dönem Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Vedat Melik’i ilk sıradan aday gösteren CHP, bu seçimde de umduğunu bulamadı. Geçen seçimlere göre büyük oy kaybı yaşayan CHP,  yüzde 2,75 (21 Bin 682) oranında oy alarak Şanlıurfa’dan TBMM’ye milletvekili gönderme hasretini yine bitiremedi. CHP’nin Şanlıurfa’da oylarının düşmesi il ve ilçe teşkilatlarının yeterince çalışmamasına bağlanıyor.  

 

MHP Urfa’da da eridi

Ülke genelinde büyük oy kaybı yaşayan Milliyetçi Hareket Partisi, Şanlıurfa’da da tamamen bitme noktasına geldi. 7 Haziran seçimlerine Şanlıurfa’da 1. Sıradan İbrahim Özyavuz ile giren MHP, yüzde 5,65 oranında (44 Bin 109) oy almasına rağmen Meclise vekil gönderememişti. Bu seçimlere de yeniden Özyavuz ile giren MHP, büyük oy düşüklüğü yaşadı ve yüzde 2,75 (22 Bin 082) oranında oy alarak büyük hüsran yaşadı. CHP’den Hasan Oğul’u transfer eden ve listenin 2. Sırasında aday gösteren MHP, yine hedeflediği başarıyı yakalayamadı. 

Güncelleme Tarihi: 04 Kasım 2015, 11:14
YORUM EKLE
YORUMLAR
Misafir
Misafir - 8 yıl Önce

Urfa da bu iki parti ye oy veren yokki, boşuna adam koyuyorlar. verilen oylar da listedeki kişinin konumundan dolayı hatır-gönül için veriliyor. Urfa da iki tane parti var, AK PARTİ ve Hdp, başka da yokk. Bunu anlayın artık mhpliler, chpliler ve diğerleri

Ali akın
Ali akın - 8 yıl Önce

Nedeni ammo hasan dır keşke birde hdp ye geçse oranın ocağına incir diker

SIRADAKİ HABER

banner195