Title of a News Article

Davutoğlu'nun kabineye davet ettiği isimler

Davutoğlu'nun kabineye davet ettiği isimler
banner206

Ahmet Davutoğlu'nun geçici hükümet için CHP, MHP ve HDP'den kabineye davet ettiği isimler belli oldu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçici Bakanlar Kurulunu kurmakla görevlendirilmesinin ardından 11 AK Partili, 5 CHP'li, 3 MHP ve 3 HDP'liye kabinede yer almaları için mektup gönderdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından imzalanarak vekillere gönderilen mektuplara, yarın (27 Ağustos) saat 18.00'e kadar cevap verilmesi gerekiyor.

TBMM'den muhtemel seçim hükümetindeki kabinede Meclis'te grubu bulunan partilerle ilgili oranlarını bildiren çizelge Başbakan Ahmet Davutoğlu'na dün ulaştı. Davutoğlu, 5 günlük süre içinde geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmakla görevlendirildi. Davutoğlu, 11 AK Partili, 5 CHP'li, 3 MHP ve 3 HDP'liye kabinede yer almaları için mektup gönderdi. An itibarıyla Başbakan Davutoğlu'nun davet mektuplarının teslimine başlandı.

CHP'den İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Ankara Milletvekili Ayşe Gülsün Bilgehan Toker, İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Ankara Milletvekili Tekin Bingöl'e teklif yapıldı.

MHP'den İzmir Milletvekili Kenan Tanrıkulu, Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, İstanbul Milletvekili Meral Akşener'e,

HDP'den İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca'ya teklif yapıldı.

Davutoğlu'nun Bakanlık teklif edeceği isimlere göndereceği mektupta şu ifadeler yer alıyor:

"Sayın...

Cumhurbaşkanlığı'nın 25 Ağustos 2015 tarihli ve 68244839-150.01-4-508 Sayılı Yazısı

25 Ağustos 2015 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere Başbakan olarak atanmış bulunmaktayım. Geçici Bakanlar Kurulu üyeliği için şahsınıza Bakanlık teklif ediyorum. Anayasanın amil hükmü gereğince, teklif edilen Bakanlık görevini kabul etmemeniz halinde yerinize Bağımsızlardan atama yapılacağından, geçici Bakanlar Kurulu'nun kurulması için öngörülen anayasal süre dikkate alınarak, Bakanlık görevine ilişkin teklife 27 Ağustos 2015 tarihi saat 18.00'e kadar yazılı olarak yanıt vermeniz hususunda gereğini rica ederim. Başbakan Ahmet Davutoğlu."

Bu milletvekillerinin hükümet üyesi olmakla ilgili davet mektupları Başbakan Davutoğlu tarafından imzalandı. Bugün mektupların kendilerine gönderilmesine başlandı.

AK Partili vekillere de aynı usulle teklif yapılacak. Başbakanlıktan bir heyet görevlendirildi.

TEKLİF GÖNDERİLEN VEKİLLERDEN BAZILARININ ÖZGEÇMİŞLERİ ŞÖYLE:

YILDIRIM TUĞRUL TÜRKEŞ:

İktisatçı ve siyasetçi. Milliyetçi Hareket Partisinden Türkiye Büyük Millet Meclisi 23. dönem ve 24. dönem Ankara milletvekili. Türkeş, aynı zamanda partinin Merkez Yönetim Kurulu üyesidir. MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş'in büyük oğludur.

ALİ HAYDAR KONCA: "Yurt dışı oylarının eklenmesinin ardından Halkların Demokratik Partisi XXV. dönem Kocaeli milletvekili seçildi.

LEVENT TÜZEL: 1996 yılında Emek Partisi kurucu genel başkanı olan Tüzel, 22 Temmuz 2007 seçimlerinde İzmir'den emek ve demokrasi güçlerinin ortak adayı olarak bağımsız milletvekili adayı olmuş, 36.167 oy (\%3,4) almasına karşın seçilememiştir. 12 Haziran 2011 seçimlerinde aday olduğu İstanbul 3. Bölge'den bağımsız milletvekili seçildi. 27 Ekim 2013'te toplanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kongresi'nde HDP'ye katıldı. Bu tarihten itibaren Meclisteki çalışmalarını HDP İstanbul Milletvekili olarak sürdürmektedir. 7 Haziran 2015 seçimlerinde İstanbul'dan milletvekili seçilmiştir.

AYŞE GÜLSÜN BİLGEHAN TOKER: 22. Dönemde Ankara Milletvekili seçildi. 22. Dönemde Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) ve Batı Avrupa Birliği (BAB) Asamblesi Türk Delegasyonu Üyesi, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu Başkanı olarak görev yaptı. 24. Dönemde Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türk Grubu Üyesi oldu. Çok iyi düzeyde Fransızca ve orta düzeyde İngilizce bilen Bilgehan, evli ve 3 çocuk annesidir.

DENİZ BAYKAL: 2011 ve 2015 genel seçimlerinde CHP'den Antalya milletvekili seçildi. 2015 genel seçimlerinden sonra meclisin en yaşlı üyesi sıfatıyla 23 Haziran 2015 günü 25. Dönemin ilk oturumunu açmıştır ve yeni TBMM Başkanı İsmet Yılmaz seçilene kadar Meclis Başkanlığına vekalet etmiştir. 24 Haziran 2015 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi tarafından 30 Haziran 2015'te yapılacak TBMM başkanlık seçimleri için TBMM başkan adayı olarak gösterildi.

Seçimde 1. turda 125, 2. turda 128, 3. turda 129 ve 4. turda 182 oy alarak seçimi kaybetti. Son turdaki rakibi İsmet Yılmaz 258 oy ile 1. olup 26. TBMM Başkanı olmuştur.

Güncelleme Tarihi: 26 Ağustos 2015, 15:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195