Title of a News Article

Diyarbakır'da Tarihi Nevruz

Çatışmasız geçen 1 yılın sonunda Diyarbakır'da tarihi bir nevruz var. Onbinlerce insan alanda toplanırken, gözler Öcalan'ın mektubunda...

 Diyarbakır'da Tarihi Nevruz
banner206

Diyarbakır'da tarihi nevruz kutlamasının yapılacağı merkez Bağlar ilçesindeki Newroz Parkı'nda büyük bir kalabalık toplandı. Çatışmasız geçen 1 yılın  sonunda nevruza büyük katılım var. Tarihi nevruzda Öcalan'ın mesajları büyük önem taşıyor...

 

ÖCALAN'IN MEKTUBU İÇİN KÜRSÜYE GELDİLER

 

Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan Öcalan'ın mesajını okumak üzere kürsüye geldi. Pervin Buldan, şu anda Öcalan'ın mektubunu Kürtçe olarak okuyor. Sırrı Süreyya birazdan mektubun Türkçesini okuyacak.

 

İLK KONUŞMAYI BAYDEMİR YAPTI

 

Nevruz kutlamaları sırasında platforma çıkan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı ve Urfa Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Osman Baydemir ilk konuşmayı yaparak, on gün sonra görevini Fırat Anlı ve Gültan Kışanak'a devredeceğini söyledi.

 

"BAHARIMIZIN KIŞA ÇEVRİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ"

 

10 yıldır Diyarbakır'a hizmet ettiğini belirten Baydemir, Diyarbakır halkından helallik istedi. Diyarbakır'ı Anlı ve Kışanak'a emanet ettiğini belirten Baydemir, Türkçe ve Kürtçe yaptığı konuşmada, "Bizim mücadelemiz Şeyh Said'ten bu yana İbrahimi bir mücadeledir. Mücadelemiz Nemrutlara karşıdır. Amed'e, İstanbul'a, Hakkari'ye cenazeler gelmiyor. Şükürler olsun annelerimiz gözyaşı dökmüyor. Haklı mücadele, bu duruş bizi barış iklimine getirdi. Demokrasiden asla taviz vermeden asla bu kardeş kavgasına müsaade etmeyecektir. Baharımızın kışa çevrilmesine izin vermeyeceğiz. Onurlu barışa, kardeşçe yaşamaya sahip çıkacağız. Gençlere barışı, kardeşliği, eşitçe bir yaşamı miras bırakacağız. 31 Mart'ta Urfa'da ikinci nevruzu kutlayacağız. Yolumuz aydınlıktır kardeşlerimiz. Hakkınızı helal edin Diyarbakır halkımız. Hepinizin önünde saygıyla eğiliyorum." dedi.

 

CUMA HUTBESİ İÇİN YARIM SAAT ARA VERİLDİ

 

Nevruz kutlamalarına cuma hutbesi için yarım saat ara verildi. Kutlamalar, cuma namazı için verilen aranın ardından yapılan konuşmalarla devam edecek.

 

CEMİL BAYIK'TAN VİDEOLU MESAJ

 

Tarihi bir nevruzun yaşandığı Diyarbakır'da, ilk kez KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık'ın görüntülü mesajı dinlendi. Bayık, AKP hükümetinin Öcalan'ın 2013 nevruzunda başlattığı çözüm sürecinde müzakere zeminini boşa çıkardığını belirtti. Bayık, "Bu nevruzda da yine umutluyuz" diye ekledi.

 

"KÜRTLER, SORUNLARI BARIŞÇIL ŞEKİLDE ÇÖZMEK İSTİYOR"

 

"Nevruz'un anlamı bugün daha büyük" diyen Bayık, "Kürtler, sorunları barışçıl şekilde çözmek istiyor." dedi.

 

Öcalan'ın, Kürt halk ve hareketine güvenerek bu süreci başlattığına işaret eden Bayık, "Fakat, tek taraflı olarak müzakere zemini yaratılsa da, devlet, AKP hükümet adım atmadı." diye konuştu.

 

Bayık, "Sürecin içini boşaltılar (…) seçimlerin kurbanı yaptılar, Önder Apo'nun tek taraflı başlattığı süreci boşa çıkarmayı esas aldılar." ifadelerini kullandı.

 

Bayık'ın mesajında şunlar öne çıktı:

 

"Hiçbir zaman doğal haklarını kabul etmiyorlardı, siyasi haklarını kabul etmediler, sorunu bu şekilde ele almadılar, güvenlik çerçevesinde ele aldılar. Bir kez daha Kürtleri kandırarak netice almak istediler.

 

"BİRLİKTE KARDEŞÇE YAŞAMAYI KABUL ETMELİLER"

 

Ancak kabul etmeleri gerekir ki bu dönem bitti. Bugün Batı Kürdistan'da yaşananlar bunun kanıtıdır. Artık Kürtleri yok etme üzerine hesap yapılmamalı, birlikte kardeşçe yaşamayı kabul etmeliler. 2013 manifestosu, kardeşlik, Kürt sorununun çözümünü esas alıyordu.

 

Netice alınmadıysa, süreç tıkandıysa, devlette büyük bir kriz yaşanıyorsa o bu gerçeklikle bağlantılıdır.

 

"BU NEVRUZDA DA YİNE UMUTLUYUZ"

 

2014 nevruzuna giriyoruz. Bu nevruzda da yine umutluyuz. Hiçbir zaman umudumuz tükenmedi. Ama Türkiye'de demokratikleşme gelişmedi ve Kürt sorunu çözülmedi, böyle nevruza girdik. Bununla birlikte kazanımlarımız var (…) Şimdi kimin barış istediği ve sorunun demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözümünü istediği ortaya çıktı.

 

2014 nevruzunda da tüm Kürdistan halkı ve tüm dünya halklarına kutluyorum, hürmetlerimi sunuyorum, tüm halklar için başarılar diliyorum."

 

TÖREN ALANINDAN NOTLAR

 

Aralarında BDP'nin de bulunduğu tertip komitesince düzenlenen nevruz kutlamasına katılmak için kentin farklı noktalarından belediyeye ait araçlarla ücretsiz parka taşınan vatandaşlar, yoğunluk nedeniyle yaklaşık bir kilometre mesafede araçlardan inerek, yaya olarak alana alındı.

 

BDP'LİLER DE ALANA GELDİ

 

Barış Ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gültan Kışanak, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel, PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, bazı milletvekilleri ve belediye başkanlarıyla kutlamaların yapıldığı Bağlar ilçesindeki Newroz Parkı'na geldi.

 

Yöresel kıyafet giyen Kışanak, HDP Eş Genel Başkanı Kürkçü ve Tuncel, PYD Eş Başkanı Abdullah, BDP Diyarbakır Milletvekilleri Altan Tan, Nursel Aydoğan, Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı ve Şanlıurfa Belediye Başkan adayı Osman Baydemir, kanaat önderleri, sanatçılar ve gazeteciler Belediye Konukevi önünde bir araya geldi.

 

Buradan parti otobüsüyle ayrılan Kışanak ve beraberindekiler konvoy halinde etkinliğin yapılacağı Newroz Parkı'na geçti.

 

BDP ve HDP'lilerin yanı sıra çok sayıda köşe yazarı, gazeteci ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin de otobüste ve konvoyda bulunduğu görüldü.

 

HERO TALABANİ VE LEYLA ZANA DA ALANDA

 

Bu arada Nevruz kutlaması için Diyarbakır'da bulunan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin eşi Hero Talabani de etkinliğin yapılacağı alana geldi. Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana da nevruz kutlaması için protokoldeki yerini aldı.

 

BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da il dışındaki programı nedeniyle kutlamalara daha sonra katılacağını bildirdi.

 

VATANDAŞLARIN BÜYÜK BÖLÜMÜ YÖRESEL KIYAFETLERLE KATILDI

 

Vatandaşların büyük bölümünün tertip komitesinin çağrısı doğrultusunda yöresel kıyafetlerle kutlamalara katıldığı görüldü.

haberler.com

Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2014, 13:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195