Title of a News Article

Erken seçim için sürpriz tarih

.

Erken seçim için sürpriz tarih
banner206
AK Parti CHP koalisyonu zor görünüyor. Kulislerde erken seçim tarihi için Kasım yerine bahar ayları konuşuluyor. 

Ankara'da ibre AK Parti CHP koalisyonu yerine erken seçime kaydı. Buna göre AK Parti azınlık hükümeti ya da mevcut hükümetle erken seçim Mart ya da Nisan ayında yapılacak.Miliyet yazarı Serpil Çevikcan, "Kasım yerine Bahar seçimi" başlıklı yazısında AK Parti çevrelerinde konuşulan son planı kaleme aldı. AK Parti CHP koalisyonunun neden çok zor olduğunu anlatan yazar, erken seçimi tarihiyle ilgili tartışmalara değindi.

İKİ PARTİ ARASINDA DERİN GÖRÜŞ AYRILIKLARI
Koalisyon ve erken seçim tartışmalarını değerlendiren gazeteci Serpil Çevikcan, Başbakan Davutoğlu'na yakın bir kaynağın ""İki parti arasında ontolojik olarak zaten var olan büyük farklar, görüşmeler çok iyi niyetli biçimde yürütülse de masada temel meseleler konusunda iyice belirginleşti. Bu noktada, Ak Parti - CHP koalisyonu bütün iyi niyetli çabalara rağmen çok zor görünüyor" sözlerini köşesine taşıdı.Yüzde 51 ihtimalle AK Parti azınlık hükümeti ya da mevcut hükümetle erken seçime gidileceği görüşünü paylaşan Çevikcan, son yaşanan gelişmeler nedeniyle HDP'nin seçim hükümetinde yer almasının mümkün görünmediğini yazdı.Normal şartlarda erken seçimin Kasım ayında yapılmasının konuşulduğunu aktaran yazar, hükümet cephesinde konuşulan sürpriz yeni seçim tarihini böyle açıkladı:
MEVCUT HÜKÜMETLE MART YA DA NİSAN AYINA KADAR DEVAM"
Ancak hükümet cephesinde, bu takvimin işletilmesi yerine mevcut hükümet ya da bir azınlık hükümetiyle parlamentodan erken seçim kararı çıkartılması formülü üzerinde duruluyor.Bu durumda seçimin Kasım ayında yapılmasının şart olmayacağı Mart ya da Nisan'da seçime gidilebileceği konuşuluyor. Kasım kadar yakın bir tarihte seçime gidilmesinin içinden geçilen dönem de düşünüldüğünde uygun olmayacağı ifade ediliyor.PKK ile mücadele, iç güvenlik harekatları ve koalisyon unsurlarının da katılımıyla Suriye sınırında yürütülen operasyonlar düşünüldüğünde, ülkenin hemen tekrar seçim atmosferine sokulmasının sakıncaları üzerinde duruluyor.

PARTİLERLE UZLAŞILABİLİR
Yapılan değerlendirmelerde, seçim tarihi konusunda 3 partiyle de varılacak uzlaşma çerçevesinde başta seçim barajının düşürülmesi olmak üzere, temel bazı konularda uzlaşma arayışına girileceği de kaydediliyor. Bu noktada, Ak Parti açısından güvenlik riski bulunan yerlerde seçmenlerin kent merkezlerine taşınarak oy kullanmasının sağlanmasına yönelik bir değişiklik yapılabilmesi de önem taşıyor. Ancak bu konuda HDP ile uzlaşmak zor gözüküyor."

Güncelleme Tarihi: 05 Ağustos 2015, 10:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195