Title of a News Article

Geceyi köyde geçirecekler!

.

Geceyi köyde geçirecekler!
banner206

HDP konvoyu Cizre'ye yürüyüşlerinin engellenmesine tepki göstermek amacıyla geceyi Şırnak'ın İdil ile Karalar bölgesi arasındaki köyde kalacaklar.

Cizre'ye Yürüyüşü Engellenen HDP Heyeti Geceyi Köyde Geçirecek

Şırnak'ın sokağa çıkma yasağı ilan edilen ilçesi Cizre'ye giden HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Avrupa Birliği Bakanı Müslüm Doğan, Kalkınma Bakanı Ali Haydar Konca'nın da aralarında bulunuduğu konvoyun önü Mardin'in Midyat ilçesi çıkışında güvenlik güçleri tarafından tarafından kesildi. Heyete, sokağa çıkma yasağı bulunduğu ve can güvenliği gerekçesiyle Cizre'ye gidişlerine izin verilmeyeceği bildirildi. Bunun üzerine heyet yürüyerek ilçeye gitmeye karar verdi. İlçeye yürüyerek gitmeye çalışan heyet, 10 km. yürüdükten sonra tekrar araçlarla yola çıktı. 10 km. sonra tekrar yolu kesilen heyet araçların geçişine izin verilmeyince yürüyüşe devam etti.

 

GECEYİ KÖYDE GEÇİRECEKLER

Bölgeden gelen bilgiye göre aralarında, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'li bakanlar, milletvekilleri ve partililerin bulunduğu HDP konvoyu Cizre'ye yürüyüşlerinin engellenmesine tepki göstermek amacıyla bu gece Şırnak'ın İdil ile Karalar bölgesi arasındaki köyde kalacaklar.

 

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI DEVAM EDİYOR

Şırnak'ın Cizre ilçesinde geçen Cuma günü saat 20.00'den itibaren uygulanmaya konulan sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Cizre'de PKK'ya yönelik operasyonlar da devam ederken, bugüne kadar olaylarda 4 kişinin öldüğü belirtildi. Cizre'de yaşanan olaylara dikkat çekmek için HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, milletvekilleriyle birlikte bugün Cizre'ye gitmek üzere Diyarbakır'dan kara yoluyla hareket etti.

 

KONVOYUN GİDİŞİNE İZİN VERİLMEDİ

Konvoya Mardin'de Avrupa Birliği Bakanı Müslüm Doğan, Kalkınma Bakanı Ali Haydar Konca da katıldı. Konvoyun önü Mardin'in Midyat ilçesi çıkışında güvenlik güçleri tarafından kesildi. Kara yolunda TOMA ve zırhlı araçlarla önlem alan polis ve askerler tarafından konvoyun Cizre yönüne gidişine izin verilmedi.

 

 

BEKLEDİLER

Güvenlik güçleri, Cizre'de uygulanan sokağa çıkma yasağı ve can güvenliği gerekçesiyle konvoyun geçişine izin verilmeyeceğini HDP'lilere bildirdi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Avrupa Birliği Bakanı Müslüm Doğan, Kalkınma Bakanı Ali Haydar Konca, yaklaşık 30 milletvekili ve belediye başkanlarının da bulunduğu konvoy, güvenlik güçlerinin geçişlerine izin vermemesi üzerine bekleyişlerini sürdürdü.

 

YÜRÜYEREK DEVAM ETTİLER

Bir TOMA, altı zırhlı araç ve çok sayıda asker ve polis tarafından Midyat-İdil arasında durdurulan HDP konvoyunun bekleyişi sürerken Şırnak Valisi ile görüşmeler yapıldı. Ancak sonuçta araçlarla geçişe izin verilmeyince yürüyerek yola devam etme kararı alındı. Önde Demirtaş arkada heyet yürüyerek Cizre'ye doğru yola çıktı.

 

YÜRÜYÜŞ SIRASINDA MARŞLAR SÖYLENDİ

Midyat-Cizre kara yolu 130 kilometre sürüyor. Yürüyüşçülerin sayısı 250-300 civarında. Yürüyüşçüler arasında AB Bakanı Ali Haydar Konca, Milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Osman Baydemir, Altan Tan, Kadri Yıldırım, Garo Paylan, Erol Dora ile Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk ile eski milletvekili Hatip Dicle vardı. Yürüyüşçüler marşlar söyleyerek ilerledi.

 

YENİDEN DURDURULDULAR

Yürüyüş sırasında ekipler bazı gruplara müdahale etti. Selahattin Demirtaş ve HDP heyeti Mardin-Şırnak il sınırında tekrar durduruldu.

 

DEMİRTAŞ: ORTADA BÖYLE BİR KANUN YOK

Demirtaş, olay yerinde seçim otobüsü üzerinde yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: "Cizre'deki ölümlere, katliamlara dikkat çekmek için yola çıktık. Biz tek insanın bile yaşamını yitirmesini istemiyoruz. Bu savaş, bu çatışmalar Türkiye topraklarında, Kürdistan topraklarında o kadar çok kan akmasına neden oldu ki artık onarılması zor kırılmalara neden oldu. Hükümetin umurunda olmayabilir ama biz Cizre'de tek insanın bile ölmesini istemiyoruz. Cizre'ye 90 kilometre var ve biz Mardin'den çıkamıyoruz. Ortada böyle bir kanun yok. Saatlerdir Başbakan dahil herkesle görüşülüyor ancak 'şehirden çıkamazsınız' diyorlar."

 

"GERİ DÖNMEYİZ" DEMİŞTİ

Demirtaş bugün düzenlediği basın toplanıtısında "Cizre'de bir engelle karşılarsınız ne olacak?" sorusuna, "Biz yolumuzdan vazgeçmeyeceğiz ve geri dönmeyeceğiz." yanıtını vermişti.

 

Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2015, 19:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195