Title of a News Article

Gülpınar'dan “Geri Kabul Anlaşması” açıklaması

.

Gülpınar'dan “Geri Kabul Anlaşması” açıklaması
banner206

Avrupa Birliği (AB) Uyum Komisyonu Başkanı Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar, Avrupa Birliği ile imzalanan Geri Kabul Anlaşması'na ilişkin, “Anlaşmaya uymayan taraf söz konusu olduğunda diğer tarafta anlaşmayı yeniden incelemek durumunda. Önümüzdeki günlerde yürütme bu konuda daha sağlıklı bir karar verecektir” dedi.

AB Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar ve Başkanvekili Recai Berber, Mecliste basın toplantısı düzenledi. Gülpınar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Hollanda’da maruz kaldığı muameleye değinerek, 1961 yılındaki diplomatik ilişkiler hakkındaki Viyana Sözleşmesi ve 1963 tarihli konsolosluk ilişkileri hakkında Viyana Sözleşmesi olmak üzere bunun uluslararası hukuk düzenlemelerine ve diplomatik teamüllere aykırı olduğunu söyledi. Gürpınar, “Sayın Bakan’ın ziyareti sırasında ayrıca Rotterdam Başkonsolosluğumuzun önünde toplanan vatandaşlarımıza ve Hollanda’da yaşayan vatandaşlarımıza karşı Hollanda polisince kullanılan orantısız güç nedeniyle de 7 kişi yaralanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik bu kötü muamele temel insan hakları ihlali olduğu kadar, Hollanda’nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden kaynaklanan yükümlülükleri ile diplomatik teamüllerin ve Hollanda’nın diplomatik ve konsüler ilişkileri hakkındaki uluslararası sorumluluklarına da ağır bir şekilde ihlaldir” ifadelerini kullandı.

Hollanda’nın sert bir şekilde kınandığını, büyükelçinin görevi başına dönmemesi ve özür dilenmesi gibi şartların sıralandığını hatırlatan Gülpınar, “Bizler Türkiye Büyük Millet Meclisi Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanlık Divanı ve Karma Parlamento Komisyonu üyeleri olarak komisyonumuzun CHP ve MHP üyelerinin desteğiyle değerli Başkanvekilimiz Recai Berber ile birlikte bugün Hollanda makamlarının dost ve müttefik bir ülkenin bakanlarına diplomatik ve konsüler temsilcilerine, vatandaşlarına ve Hollanda’da yaşayan Türk toplumuna yaptığı bu çirkin ve kabul edilemez muameleyi en sert şekilde kınar, Hollanda halkıyla dostluğumuzun baki olduğunu da vurgularız” şeklinde konuştu.

Gülpınar, Avrupa Birliği ile imzalanan Geri Kabul Anlaşması’nın gözden geçirilmesine ilişkin soruya, “Vize serbestisi konusunda Avrupa Birliği ile yapılan taahhütname anlaşması neticesinde bizim de mülteciler konusunda daha sıkı tedbirler almamız öngörülüyordu. Ama Avrupa Birliğinin, karşı tarafın bizim imzaladığımız sözleşmeye çok da fazla sadık kalmadığını ilerleyen dönemde gördük ve bir çifte standart uygulama olduğunu hep birlikte müşahede ettik. Bizimle beraber vize serbestisi anlaşması imzalayan çeşitli ülkeler, özellikle Gürcistan bu serbestiyi elde etti. Diğer taraftan bizimle beraber Kosova’nın da aynı durumda olduğunu, Kosova’ya normal kriterler içinde olmayan başka kriterlerin dayatıldığını hep birlikte müşahede ettik. Bugün geldiğimiz noktada anlaşmaya uymayan taraf söz konusu. Anlaşmaya uymayan taraf söz konusu olduğunda diğer tarafta anlaşmayı yeniden incelemek durumunda. Önümüzdeki günlerde yürütme bu konuda daha sağlıklı bir karar verecektir” dedi.


Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2017, 14:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195