Title of a News Article

HDP'li bakanlar belli oldu

HDP'li bakanlar belli oldu
banner206

Erken seçim tartışmaları sürerken yeniden görevlendirme bekleyen Davutoğlu'nun HDP'den kabineye Celal Doğan, Mithat Sancar, Ayhan Bilgen gibi isimleri düşündüğü konuşuluyor.

7 Haziran'da sonra ortaya çıkan tabloda partilerin koaliyon hükümeti kuramaması erken seçim yolunu Türkiye'ye gösterdi.

Tartışmalar sürerken CHP ve MHP'nin üye vermeyeceğiz açıklamasının ardından AK PArti-HDP-Bağımsızlar için kabine yolu gözüktü.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapacağı görevlendirmenin ardından kuracağı hükümet için ılımlı isimleri düşündüğü konuşuluyor. Bu isimlerin Celal Doğan, Mithat Sancar, Ayhan Bilgen olması bekleniyor.

 

NASIL BİR YOL İZLEYECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 45 günlük sürenin pazar akşamı dolmasının ardından önümüzdeki hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu, "geçici seçim hükümeti" kurması için görevlendirmesi beklenirken gözler Ak Parti'nin seçim hükümetini oluştururken nasıl bir yol izleyeceğine çevrildi.

 

SEMBOLİK İSİMLER

Geçici Bakanlar Kurulu'nda, CHP'ye altı, MHP ve HDP'ye üçer bakanlık düşmesi bekleniyor. Anayasaya göre bakanlık teklifini kabul etmeyen isimlerin yerine bağımsızların atanması gerekiyor. Bu durumda HDP hükümete girerse, girmeyeceğini açıklayan CHP ve MHP'nin yerine dokuz bağımsız isme bakanlık teklifi götürülmesi gerekiyor. Ak Parti, CHP ve MHP'nin hükümete girmeyerek, "Ak Parti, HDP ile hükümet kurdu" görüntüsü oluşturmaya çalıştığını düşünüyor. Bunu aşmak için de CHP ve MHP'de siyaset yapmış birer isme "sembolik" olarak bakanlık teklif edilebileceği ifade ediliyor.

CHP'li ve MHP'li kimliği olan, ancak parti üyesi olmayan bu isimlerin bakanlığı kabul etmesi durumunda; kamuoyuna, "kabinede sadece HDP'liler yok" mesajı verilecek.

 

HDP'Lİ BAKANLAR BELLİ OLDU

Davutoğlu'nun diğer bir gündemini ise HDP'li bakan isimleri oluşturacak. HDP'den isim sormamakta kararlı olan Davutoğlu, bakan olacak üç ismi kendisi belirleyecek. HDP'den kabineye Celal Doğan, Mithat Sancar, Ayhan Bilgen gibi isimlerin seçilebileceği değerlendiriliyor.

HDP'ye Gençlik ve spor, Avrupa Birliği, Orman ve Su İşleri bakanlıklarının verilebileceği de ifade ediliyor. İsim seçiminin partiye bırakılmamasına tepkili olan HDP'nin hükümete girmemesi ise Davutoğlu'nun elini rahatlatacak. Bu durumda, sadece Ak Parti ve bağımsızlardan oluşan bir Bakanlar Kurulu oluşacak.

 

BAĞIMSIZ BAKANLAR

Ak Parti kurmayları, bu durumda bağımsızların Ak Parti'ye yakın isimlerden ve "Akil İnsanlar Komisyonu"nda yer alan bir veya iki isimden oluşabileceğini belirtiliyor. Bazı bakanlıklarda müsteşarlara da görev verilebileceği ifade ediliyor.

 

O İSİMLER DÖNÜYOR

Ak Parti'de 25 Ekim veya 1 Kasım'da yapılması beklenen seçimde üç dönemlik 70 isim ile bu dönem 3. dönemi olan 26 ismin aday olabileceği bir formül de 12 Eylül'deki kongrede hayata geçirilecek. Ak Parti'de üç dönemliklerin de gelmesi ile listelerde büyük oranda değişiklik de yaşanmış olacak.

Haberler.com

Güncelleme Tarihi: 21 Ağustos 2015, 09:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195