Title of a News Article

İşte AK Parti'nin 4 formülü

İşte AK Parti'nin 4 formülü
banner206

 AK Parti'nin 4 formülü: MKYK yetkisini kullansın. Partililer kongre talep etsin. Bir partili mahkemeye gitsin. Sadece Erdoğan'a hak verilsin.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Benden sonra değiştirseniz de hakkımı helal etmem" sözünden, "Partim isterse 3 dönem kuralını kongreye götürebiliriz. Ama benim şahsi düşüncem 3 dönem görev, 1 dönem dinlenme yönünde" sözleri, Ak Parti 'de uygulanan, 'üç dönem sonra siyasete bir dönem ara verme' kuralını yeniden tartışmaya açtı.

Parti kurmayları, 'yerel seçim sonuçları, Cumhurbaşkanı seçimine yönelik beklentilerin değişmesi ve Ak Parti'nin geleceği' gibi konu başlıklarının üç dönem kuralının değiştirilmesini sağlayabileceğini belirtiyor. Parti Tüzüğü'nün 132'nci maddesi, üç dönem siyaset yapanlara bir dönem ara verme zorunluluğu getiriyor. Buna göre, 'parti üyelerine konulan 3 dönem milletvekilliği, belediye başkanlığı, il ya da ilçe yöneticiliği yapanlar, en az bir dönem ara vermeden, aynı görevlere aday olamazlar' deniyor. Ak Parti'de üç dönem kuralanı kaldırmak için dört formül dile getiriliyor. En popüleri Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın adıyla anılıyor.

 

İşte parti içerisinde konuşulan formüller:

HAYATİ YAZICI FORMÜLÜ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın her ortamda dile getirdiği bu formüle göre, bu konuda bir karar alınırsa, kongreyi toplamaya gerek kalmayacak. Parti tüzüğünü yazan ekibin başında bulunan Yazıcı, tüzükteki 153'üncu maddenin bunun için sibop olduğunu söylüyor. Yazıcı'nın formülüne göre, 153'üncü maddedeki 'tüzükte yapılacak işlemlerle ilgili öngörülmüş süreleri kısaltmaya, yasaların amir hükümlerine aykırı olmamak kaydıyla MKYK yetkilidir' hükmü kongre toplanmadan üç dönemi kaldırmaya yeterli olacak. Ancak bunun için Erdoğan'ın Vize vermesi gerekecek.

 

BÜLENT TURAN FORMÜLÜ

Ak Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan'a göre de üç dönem yasağı sadece Tayyip Erdoğan için kaldırılmalı. Turan, parti tüzüğünde sadece genel başkaları kapsayacak değişiklik yapılması gerektiğini, dolayısıyla bunun da Erdoğan'ın önünün açılması sonucu doğuracağını dile getiriyor. Turan, bu tezini geminin kaptansız kalmaması gerektiği şeklinde açıklıyor.

 

ÖRGÜT İSTEDİ FORMÜLÜ

Bu formülle, Ak Parti il örgütlerinden biri, parti tüzüğündeki üç dönem sınırlamasının Anayasa'nın 'seçme ve seçilme' hakları maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle yerel mahkemede dava açtırır. Bu dava sonucu, Ak Parti tüzüğünü değiştirmek zorunda kalır. Bu formül, parti içerisinde en itibar edilen ve en sorunsuz çözüm olarak dile getiriliyor. Ak Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan, 3 dönem yasağının 'ilahi kural' olmadığını belirterek, Başbakan Tayyip Erdoğan için kaldırılabileceğini söylüyor.

 

TÜZÜK KONGRESİ FORMÜLÜ

Erdoğan'ın önceki gün "Benim böyle bir talebim yok. Ancak partim isterse kongreye giderim" sözlerinin karşılığı olan formül ise parti üyelerinin imza toplayarak, tüzük kongresi yapılmasını sağlamaları olarak biliniyor. Erdoğan, bu konuda inisiyatif kullanmayacak, ancak partililerin imzası ile tüzüğün 132'nci maddesi değişecek.

Ak Parti'de 73 milletvekili üç dönem kuralına takılıyor. Bu listenin başında Bülent Arınç, Beşir Atalay, Bekir Bozdağ, Ali Babacan, Cemil Çiçek, Nihat Ergün, Binali Yıldırım, Mehdi Eker, Hayati Yazıcı, Taner Yıldız, Recep Akdağ, Faruk Çelik, Egemen Bağış, Ömer Çelik, Abdülkadir Aksu, Hüseyin Çelik, Salih Kapusuz gibi isimler bulunuyor.

 

Erdoğan, süreç içinde söylemini yumuşattı

Başbakan Tayyip Erdoğan, parti tüzüğüne kendisinin eklettiği '3 dönem yasağı'yla ilgili başlangıçtaki katı söylemini zaman içinde yumuşattı. Erdoğan, bu düzenlemeyi önce "Ben olduğum sürece değişmeyecek" diye savundu.

Yasağa karşı parti içinden gelen farklı sesleri de son Kızılcahamam kampında, "Hakkımı helal etmem" sözleriyle yanıtladı. Ancak Erdoğan 3 dönem yasağına ilişkin katı tutumunu sonradan yumuşattı. Geçen ay milletvekilleriyle yaptığı kahvaltıda, yasağın kaldırılması yönünde gelen talepler karşısında sessiz kalan Erdoğan, Al Jezeera'ya verdiği mülakatta ise yasağa ilişkin ilk kez kapı araladı. Erdoğan, önceki gün bir araya geldiği yerel medya temsilcilerinin, "3. dönemin sonunda devam etmeyi düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine, şu açıklamayı yaptı: "Benim böyle bir talebim yok. Ancak partim isterse kongreye giderim." (Kaynak: Radikal)

 

Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2014, 08:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195