Title of a News Article

İşte Öcalan'ı aday gösteren isim...

İşte Öcalan'ı aday gösteren isim...
banner206

 HDP'nin 7 Haziran seçimleri için Yüksek Seçim Kurulu'na ilettiği aday listesine son şeklinin MİT-Öcalan görüşmesinde verildiği öğrenildi. HDP Şanlıurfa 2. Sıra adayı Dilek Öcalan’ı, PKK Lideri olan dayısı Abdullah Öcalan tarafından listeye konulduğu iddia ediliyor.

AYDINLIK, HDP'nin aday belirleme sürecinin ayrıntılarına ulaştı. 7 Haziran seçimlerine parti olarak girilmesi konusunda karar verilmesi sonrası sıra adayların belirlenmesine geldi. Edinilen bilgilere göre bundan sonraki gelişmeler şöyle oldu:

 

İMRALI KANDİL HATTI

Aday belirleme için HDP'de yapılan çalışmalar İmralı'da Abdullah Öcalan'a ve Kandil'e gönderildi. Kandil belirlenen adaylardan önemli bir bölümüne itiraz etti ve kendi önerilerini sıraladı. Kandil'in itirazları HDP yönetimince değerlendirildikten sonra listelere son şekli verilerek İmralı'ya gönderildi. Listeleri İmralı'ya MİT götürdü.

 

MİT'LE TOPLANTI

HDP listelerini Öcalan'a götüren MİT ekibi Öcalan'la baş başa vererek listeleri değerlendirdi. Aday listeleri yeniden düzenlendi. Öcalan MİT heyetiyle hazırladığı yeni listeyi, İmralı'ya giden HDP heyetine verdi. Heyet, Öcalan'ın verdiği listeyi görünce şaşırdı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Altan Tan'a, kendisini aday yapmayacaklarını tebliğ etmişti. Ama Öcalan'ın listesinde Altan Tan yer almıştı. Öcalan'ın listesinde dikkat çeken bir başka isim de yeğeni Dilek Öcalan'dı. Dilek Öcalan Şanlıurfa'dan milletvekili adayı gösterilmişti. HDP heyetindeki bir milletvekili listedeki Öcalan soyadına Batı illerinden itiraz gelebileceğini hatırlatarak, "Öcalan soyadı istismar edilir. Batıdan alacağımız oyları olumsuz etkiler" uyarısı yaptı. Bunun üzerine Öcalan'ın "Böyle istendi" dediği öğrenildi.

MİT-Öcalan listesi, HDP Genel Merkezi’nde ve Kandil'de tartışmaya neden oldu. Kandil kendi görüşlerinin dikkate alınmamasına itiraz ederken, HDP Genel Merkezi’nde de bazı yöneticiler "Genel Başkan Demirtaş ezildi" diyerek listeye karşı çıktı.

HDP listelerine son şeklinin verilmesi ile ilgili olarak bilgi veren ancak adının açıklanmasını istemeyen bir HDP yetkilisi şunları söyledi:

"Listeler herkesi şoke etti. Örgütlerin istediği isimler yerine dayatılan adaylar öne çıkmış durumda. Türklerden de oy alacak isimlerin listelerde olacağını düşünüyorduk. Ama YSK'ya verilen aday listesinde bu isimler yok. Şu anda bizim de izah edemediğimiz bir durum var. 'Böyle uygun görüldü' açıklaması da partilileri tatmin etmiş değil. Sanki 7 Haziran sonrası hesaplar yapılıyor gibi. Liste tartışmasının yapılması istenmiyor. 'Bu konuyu daha sonra konuşalım' denilip geçiliyor."

 

YSK'YA ZOR YETİŞTİ

7 Nisan günü saat 17.00'ye kadar siyasi partilerin, milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) vermeleri gerekiyordu. Ancak HDP, YSK'ya aday listelerini eksik teslim etti. YSK'nın uyarısı üzerine sürenin bitimine 5 dakika kala listelerini YSK'ya verdi. HDP kaynakları bu gecikmenin aday listelerinde yaşanan tartışmalardan kaynaklandığını bildirdiler. Bir HDP yetkilisinin gecikme ile ilgili olarak, "Şu anda kimse konuşmaz. Ama bu tür şeyler uzun süre gizli de kalmaz. Yaşananları ilerde birisi anlatırsa olayın boyutu anlaşılır. Çok da tartışılır" ifadelerini kullanması dikkat çekti.

23 ilin adaylarını bildirmeyen HDP yetkilileri, "Bu kentlerde sonradan aday tamamlayamazsınız, seçime girmemiş sayarız" uyarısı üzerine son 5 dakika kala listeyi YSK'ya teslim etti.

 

AKP-HDP KAVGASI DANIŞIKLI DÖVÜŞ

Son dönemde AKP ile HDP arasında karşılıklı sert atışmalar yaşanıyor. Erdoğan ve Davutoğlu HDP'ye, özellikle de Selahattin Demirtaş'a sert eleştiriler yöneltiyor. Ancak gerek HDP, gerekse AKP kulislerinde konuşulanlara göre bu gerginlik "kontrollü" bir gerginlik. Seçime kadar da devam edecek. HDP yöneticileri kendi aralarında AKP ile yaşanan atışmalara gülüp geçiyorlar. Ağrı Diyadin olaylarının HDP'ye yaradığını düşünüyorlar. Yaşananları "kazan kazan stratejisi" olarak değerlendiriyorlar. HDP ve AKP ile de yakın ilişkisi olan bir kaynak Aydınlık'a yaptığı değerlendirmede, bu gerginliğin AKP'ye de HDP'ye de yaradığını belirterek şu görüşleri savundu: "Bakın AKP'nin en büyük sıkıntısı ekonomik kriz ve açılım. PKK'nın, AKP'nin zor durumunu fırsat bilip, talep çıtasını yükseltmesi AKP'ye oy veren seçmeni AKP'den soğuttu. AKP şimdi bu seçmeni yeniden AKP'ye döndürmek istiyor. Milliyetçi söylem ve milliyetçi gerilim bu amaca yönelik. Erdoğan'ın doğrudan devreye girmesi de bundan. Ama Efkan Ala gibi bürokrat kökenliler işi sıkıntıya sokuyor. Erdoğan'a şirin gözükeceğim diye bir sürü hata yapıyorlar. HDP'ye gelince; bu gerilim onları da rahatlattı. Liste tartışması ikinci plana düştü. AKP'lilerin yanlışlarını da kullanıp barajı aşmaya çalışıyorlar. CHP'nin tavrı da onlara yardımcı oluyor." (aydınlık gazetesi)

Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2015, 17:01
YORUM EKLE
YORUMLAR
yilmaz ugur
yilmaz ugur - 9 yıl Önce

daha ciddi gazetelerden alıntı yaparsanız. iyi olur

SIRADAKİ HABER

banner195