Title of a News Article

İşte son referandum anketi...

.

İşte son referandum anketi...
banner206
 A&G’nin 7 coğrafi bölge ve Şanlıurfa’nın da aralarında olduğu 42 ilde 3 bin 22 denekle yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirdiği araştırmadan çarpıcı veriler elde edildi. 
Son günlerde referandumda kararsızların, referandum sonucu bakımından önemi ve etkisi konuşuluyor, tartışılıyor. Bugün Milliyet gazetesinde kararsızların kimler olduğunu analiz ettik. Yarınki köşemde, referandum sonucunu etkileyecek bu kararsızları analiz etmeye devam edeceğim...
 
Araştırmanın künyesi
 
Araştırma, 28-30 Ocak günleri Türkiye sınırları içerisinde 7 coğrafi bölgede, 42 ilde, 126 mahalle köy ve belde de 18 yaş ve üstü 1509’u kadın toplam 3 bin 22 denekle hanede yüz yüze görüşme metoduyla yapılmıştır. 
 
Örneklemin seçilmesinde çok aşamalı-tabakalı-tesadüfi yöntem, görüşülecek deneklerin belirlenmesinde ise cinsiyet ve yaş kotası uygulanmıştır. Örneklem seçilirken TÜİK ve Maliye Bakanlığı verilerinden faydalanılmıştır. Örneklemde ilçe, kır-kent ağırlığına uyulmuştur.
 
Araştırma raporunda yer alan Büyükşehir verileri, statü olarak büyükşehirleri değil nüfusu büyük olan şehirleri yani metropolleri ifade etmektedir. 
 
Araştırma sonuçları gerek sahada, gerekse bilgisayar ortamında çeşitli kontrollere tabi tutulmuş, elde edilen bulguların tutarlılığı gözlemlenmiştir. Araştırmanın hata payı güven sınırları içinde %1.8’dir.
 
Araştırmada gidilen iller
 
Araştırmada gidilen iller Adana, Afyon, AnkaraAntalyaAydınBalıkesirBatman, Bingöl, Bursa, Çankırı, Çorum, DenizliDiyarbakırEdirneElazığErzurumEskişehir, GaziantepHatayİstanbulIspartaİzmir, Karabük, KayseriKırklareliKocaeliKonya, MalatyaManisaMardinMersinMuğlaOrduOsmaniyeRizeSamsunSivas, ŞanlıurfaTrabzonUşakVan ve Zonguldak’tır.
 
Üniversite mezunlarının kararı belli
 
 
Eğitim yükseldikçe kararsızlar azalıyor.
 
En az ev kadınları en çok memurlar
 
 
Ev kadınlarının yüzde 17.4’ü kararsız.
 
MHP tabanı kararsız
 
 
“1 Kasım’da Ak Parti’te oy verdim” diyenlerin yüzde 90.4’ü, “CHP’ye oy verdim” diyenlerin yüzde 93.9’u 16 Nisan’daki referandum oylamasında ne yönde oy kullanacağına karar vermiş.
 
MHP tabanındaki kararsız oranı diğer partilere göre daha yüksek.
 
Güneydoğu bölgesi kararını verememiş
 
 
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşayan seçmenlerin yüzde 23.9’u kararsız.
 
Kentler daha hazır
 
 
Kentlerde kararsızlar genel ortalamanın üzerinde.
 
Erkekler kadınlardan daha kararlı
 
 
Kadınların yüzde 15.5’i, erkeklerin yüzde 12.4’ü kararsız.
 
Yaş arttıkça kararsızlar artıyor
 
 
Yaş yükseldikçe kararsızların oranı bir miktar artıyor. 
 
 
ADİL GÜR / MİLLİYET

Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2017, 08:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142