Title of a News Article

Önen, o rakamı açıkladı

 Önen, o rakamı açıkladı
banner206

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Emin Önen, bugüne kadar 34 Bin 406 Suriyeli çocuğun Türkiye’de doğduğunu söyledi.

AK Parti Dış İlişkiler DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği Yardımcısı Şanlıurfa Milletvekili Abdülkadir Emin Önen, Bosna-Hersek dönüşü geldiği memleketi Şanlıurfa’da Edessa Televizyonunun Gündem Özel programına konuk oldu. Önen canlı yayında gündemdeki olayları değerlendirerek, dünya devletlerinin insanlık açısından sınıfta kaldığını, Türkiye’nin 4 milyar doları aşkın harcamalarına rağmen, dünya devletlerinin 15 Ekim 2014 tarihi itibariyle 246 milyon 752 bin 396 Amerikan Doları yardım yaptığını söyledi.

Türkiye, Kobani’ye olaylar başlamadan 1 yıl öncesinde insani yardım gönderiyordu

Halen 10 ilimizde bulunan 22 geçici barınma merkezinin 6 milyon 624 bin 972 metrekarelik bir alan üzerinde kurulmuş olduğunu belirten AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Abdülkadir Emin Önen, “Öncelikle şunu bütün milletimizin ve Şanlıurfalı Kürt-Türk-Arap bütün hemşehrilerimin bilmesini istiyorum. Belki de ilk defa benden duymuş olacaklardır. Türkiye, Kobani’ye olaylar başlamadan 1 yıl öncesinde insani yardım gönderiyordu. Biz ‘yaradılanı severiz yaradandan ötürü’ düsturu ile her olaya insani açıdan bakıyoruz. Bizim için etnik kökeni, nereli olduğu hiç önemli değildir. İnsan olması yeterlidir. Kaldıki Suriye ve Kobanidekilerin birçoğu zaten akrabalarımızdır. Biz başından beri Suriyelilere ayrım yapmadan kucak açarken, dünya devletleri bizim yaptığımızın çeyreğini bile yapamadı ve insanlık açısından sınıfta kalmıştır” dedi.

 

Bugüne kadar 34 bin 406 Suriyeli çocuk Türkiye’de doğdu

Suriyeli sığınmacılar için 35 bin 528’i çadır ve bölme, 11 bin 856’sı konteyner olmak üzere toplam 47 bin 384 yaşam alanı bulunduğunu hatırlatan Şanlıurfa Milletvekili Emin Önen, “Suriye’de savaşın başlamasından 24 Ekim 2014 gününe kadar 549 bin 435 kişi geçici barınma merkezlerine başvurmuştur. Türkiye’deki geçici barınma merkezlerinde kalan Suriyeli sayısı son üç yılın en yüksek seviyesindedir. Şanlıurfa toplam 410 bin 55 kişi ile en fazla sığınmacı kabul eden iller arasında ilk sıradadır. Şanlıurfa’daki sığınmacıların toplamı 85 bin 494’ü geçici barınma merkezindedir. Bunlardan; 26 bin 289 kişisi Akçakale’de, 20 bin 140 kişisi Viranşehir’de, 18 bin 656 kişisi Ceylanpınar’da, 6 bin 50’si Suruç çadır kentlerinde, 14 bin 359’u Harran konteyner kentinde yaşamaktadır. Geçici barınma merkezlerinde ikamet eden Suriyeli misafirlerin eğitim hizmetleri aksatılmadan devam etmektedir. 22 okulda 850 derslikte toplam 68 bin 638 öğrenci öğrenim görmektedir. Geçici barınma merkezlerinde poliklinik muayenelerine devam edilmektedir. Günlük ortalama 5 bin 117 kişinin muayene edildiği merkezlerde bugüne kadar 2 milyon 859 bin 103 kişiye hizmet verilmiştir. Bugüne kadar 34 bin 406 çocuk Türkiye’de doğmuştur.167 bin 121 ameliyat gerçekleştirilmiştir” diye konuştu.

15 Ekim 2014 itibariyle 246 milyon 752 bin 396 Amerikan Doları Uluslar arası yardım yapılmış

Bu gün itibariyle Türkiye’de 1 milyon 597 bin 37 Suriyeli bulunduğunu belirten Emin Önen, açıklamalarına şöyle devam etti;

“Bunlardan ancak %14’ü geçici barınma merkezlerinde bulunmaktadır. 1 milyon 376 bin 687 Suriyeli geçici barınma merkezlerinin dışında hayatlarını sürdürmektedir. Suriyeli sığınmacı nüfusu 2 binin üzerinde olan 22 ilimiz bulunmaktadır. Geçici barınma merkezi bulunmayan iller içerisinde en fazla Suriyeli nüfus 68 bin 920 kişi ile İstanbul ilidir. Suriyelilerin 19 ilimizde 1.528’i kayıtlı, 370’i kayıtsız olmak üzere toplam 1.898 işyeri bulunmaktadır. İstanbul, 809 işyeri ile en fazla işyerinin bulunduğu ildir. Şanlıurfa ise 43 kayıtlı işyeri ile Kilis’le birlikte 5 inciliği paylaşmaktadır. Sınırın sıfır noktasında insani yardımlar kapsamında gıda, gıda harici malzemeler, barınma, hijyen, ilaç ve tıbbi malzemeler, vb. olmak üzere toplam 693 milyon 236 bin 629 TL değerinde insani yardım gerçekleştirilmiştir. Sıfır noktası insani yardımlar kapsamında Şanlıurfa, Kilis ve Hatay’dan sonra %10 kullanım ile 3. sıradadır. Şanlıurfa’da Akçakale ve Mürşitpınar sınır kapıları insani yardım noktalarının yapıldığı yerler olup, Şanlıurfa’dan gönderilen yardımlar daha çok Rakka, Deyrizor ve Haseki bölgelerine gitmektedir. Ayrıca Birleşmiş Milletler insani yardım konvoyları ile toplamda 483 kamyon insani yardım malzemesinin Nusaybin, Öncüpınar ve Cilvegözü sınır noktalarından geçişi sağlanmıştır. 15 Ekim 2014 tarihi itibariyle 246 milyon 752 bin 396 Amerikan Doları Uluslar arası yardım yapılmıştır. Uluslar arası yardımlar daha çok Birleşmiş Milletlere bağlı kuruluşlar tarafından yapılmıştır. Kızılay ve Kızılhaç dernekleri ile çeşitli sivil toplum kuruluşları da yardımlara iştirak etmişlerdir. Ülkeler arasında en fazla yardımı 50 milyon Amerikan Doları ile Suudi Arabistan yapmıştır. Avrupa ülkeleri ise beklenen uluslararası yardım desteğini çok fazla yerine getirmemişlerdir. Avrupa ülkeleri arasında en fazla yardımı 657 bin 303 Amerikan Doları ile Belçika yapmıştır. Buna karşılık Fransa 145 bin 426 Amerikan Doları yardım yapmış, Almanya’nın ise ülke olarak resmi kayıtlarda herhangi bir yardımının bulunmadığı görülmektedir. Türkiye’deki Suriyeli misafirlere yardım etmek amacı ile Bakanlığımızdan yasal olarak izin almış 26 yabancı sivil toplum kuruluşu vardır. Bunlardan 11’i Amerika Birleşik Devletleri merkezlidir.”

 

Yapılan İnsani ve Sağlık Yardımı

Önen açıklamalarında şu ifadelere de yer verdi;

“Son bir yılda Suriye Ayn- El Arap bölgesine toplam 820 TIR ile insani yardım malzemesi gönderilmiştir. Çatışmaların başladığı 19/10/2014 tarihinden bugüne kadar 80 TIR sınırın sıfır noktasına insani yardım yapılmıştır. Halen sınırın sıfır noktasında, Kızılay tarafından süt ve yüksek enerjili bisküvi dağıtımı devam etmektedir. Suruç’taki sınırdan ülkemize giriş yapan Suriyeli Misafirler için; Kabul ve Toplanma Bölgesinde Kızılay tarafından acil iaşe dağıtımı yapılmıştır. İl Emniyet Müdürlüğü personelince kayıt işlemleri biyometrik yöntemle yapılmıştır. Ayrıca gelenlerin üst ve eşya araması yapılarak güvenlik zafiyeti ortadan kaldırılmıştır. AFAD tarafından sağlanan araçlarla geçici barınma merkezlerine sevk edilmiştir. Sağlık Bakanlığı ekipleri tarafından aşılama, acil hastalara sağlık müdahalesi yapılmıştır. 15.10.2014 tarihi itibari ile Sağlık Bakanlığı personeli marifetiyle Suruç genelinde toplam; 18 bin 290 çocuğa çocuk felci, 18 bin 3 çocuğa kızamık, 911 çocuğa 5’li karma aşılama işlemi gerçekleştirilmiştir. Çatışmaların başladığı günden bugüne kadar; 3 bin 155 Hastanın Tedavisi, 802 Ateşli Silah Yaralanmasına Müdahale edilmiştir. Ayn El Arab bölgesinde son bir yıl içerisinde yaklaşık 8.000 yaralı/hasta sevkiyatı kabul edilmiştir. AFAD Başkanlığı tarafından tahsis edilen ödenek ile sınırın ötesinde bekleyen büyük ve küçükbaş hayvanlara yem ve su verilmiştir. Ayrıca Türkiye’ye giren hayvanlar Yumurtalık ve Mertismail bölgesine toplanmıştır. Bu hayvanlara yaklaşık 120 ton yem, 850 ton su dağıtımı gerçekleştirilmiştir.”

Vandallar, bulundukları yerde ortak mirası, kültürü ve tarihi yok etmek için çaba harcıyorlar

Kobani bahane edilerek sokakları savaş alanına çevirmenin bir anlamı olmadığını belirten Önen, “Öncelikle şunu çok iyi analiz etmek lazım. Hem ‘Kobani’ye müdahale edin’ diyeceksiniz, hem ‘teskereye hayır’ diyeceksiniz ve gençleri sokağa davet edeceksiniz. Bu nasıl çelişki takdiri milletimize bırakıyoruz. Bildiğiniz gibi son derece dinamik bir değişim çağında yaşıyoruz. Hükümetimiz özgürlüklerin korunması ve iç güvenlik reformuyla ilgili ilkesel tutumumuzun alana nasıl yansıyacağı konusunda çeşitli çalışmalar yaptı. Son günlerde yeterince istismar edildiği dile getirilen kolluğun önleyici ve adli istihbarat faaliyetlerinin denetimi konusunu masaya yatırdık. Burada ihtiyaç duyulan konularda güvenlik birimlerinin yaptığı istihbarat, teknik takip, dinleme gibi yetkiler denetlenecek ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde oluşturulan 17 kişilik bir komisyona da rapor sunulacak. Bütün bu reformlar Avrupa Birliği standartlarına uygun olacak ve yapılan düzenleme Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde AB Uyum Komisyonundan geçtikten sonra Genel Kurula sevk edilecek. Ayrıca toplantı ve gösteri yürüyüşü kisvesi ile yüzlerine maske takarak, Molotof atan, sokaklarda başkalarının özgürlüğünü elinden alan, kamu ve şahıs mallarına zarar veren Vandallara, vandalizmi diretenlere yönelik tedbirler aldık. Bu Vandallar, bulundukları yerde ortak mirası, kültürü ve tarihi yok etmek için çaba harcıyorlar. Şehirleri ortak yaşam alanlarını tahrip etmek için ellerinden ne geliyorsa yapıyorlar. Çok şükür akli selim vatandaşlarımız ve güvenlik kuvvetlerimiz bunların oyununa gelmedi. Bakınız dikkat ediniz, çevremizdeki ülkelerin yapısını inceleyiniz. Ne zamanki şu Erbil Kürt, Basra Şii, Musul Sünni şehridir gibi ayrışmalara başladılar, Irak’da bölünme sürecine girdi. Aynı durum Suriye için de geçerli. Dünyadan bu örnekleri çoğaltabiliriz. Ukrayna’nın Jeopolitik konumu nedeniyle Batı ile Rusya arasında kalması, Kırımın Rusya tarafından işgali, Kafkasya bölgesinde ihtilaflı sahalar, Ukrayna’nın doğu- batı ekseninde bölünmek istemesi birer örnek teşkil etmektedir. ABD ve Çin’in enerji savaşlarında daha çok söz hakkına sahip olmak istemeleri, boru hatlarının geçiş güzergahları, Ukrayna’nın NATO ile Rusya arasında kalması, AB’nin Doğu Ortaklığı programı ile Rusya’nın Avrasya Birliğine dönüştürmek istediği Gümrük Birliği projesi atasındaki rol ve çıkar çatışmaları vardır. Ama şu unutulmamalıdır ki; Türkiye’de ise bütün şehirler milletimize aittir ve hiçbir şehir şu veya bu etnik grupla tanımlanmaz” dedi.

Önen, milletimizin her zaman sağduyulu olması, oyunlara gelmemesi gerektiğini, birlik ve beraberliğimizin bozulmasını isteyen, aramıza nifak sokmaya da izin vermemeleri gerektiğini söyledi.

 

Yurtdışında ülkemi ve Şanlıurfa’mızı anlatıyorum

AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Şanlıurfa Milletvekili Emin Önen, Yurtdışında ülkemizi ve Şanlıurfa’mızı anlattığını, yabancı yatırımcıları ilimize yatırım yapmaya davet ettiğini, zaman zaman davet ederek Şanlıurfa’ya getirip gezdirdiğini, her gittiği ülkede önceden Büyük Elçilerimiz aracığıyla iş adamları ve ileri gelenlerle toplantıda bir araya gelerek Şanlıurfa’yı anlattığını, beraberinde götürdüğü kültürel broşürleri de dağıttığını belirtti.

Televizyon programına AK Parti Haliliye İlçe Başkanı Av. İbrahim Halil Kızılelma, Haliliye belediye Meclis üyesi Halil Yetkin ve Karaköprü Belediye Meclis üyesi Mehmet Nimetoğlu ile Müslüm Abacıoğlu, Ahmet Kayral ve Celal Uludağ da eşlik etti. Edessa TV İmtiyaz Sahibi Mehmet Ali Savaş ile yapılan sohbet sırasında AK Parti Eyyubiye İlçe Başkanı Süleyman Elgün ve emekli öğretmen Osman Abacı da hazır bulundular.

Güncelleme Tarihi: 26 Ekim 2014, 10:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142