Title of a News Article

Özyavuz, TBMM'de Urfa'nın sorunlarını konuştu

.

Özyavuz, TBMM'de Urfa'nın sorunlarını konuştu
banner206
TBMM Genel Kurulunda MHP Grubu adına konuşan Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Özyavuz, Şanlıurfa'nın sağlıkta yaşadığı sıkıntıları anlattı. Şehir hastanesinin yapılmadığına ve diğer sağlık sorunlarına dikkat çeken Özyavuz, "Şanlıurfa'nın sağlık sistemi içler acısıdır" dedi.

Son genel seçimlerde Milliyetçi Hareket Partisi'nden Şanlıurfa Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisine gitmeyi başaran İbrahim Özyavuz, Şanlıurfa'nın sorunları TBMM'ye taşıdı. MHP Grubu adına TBMM Genel Kurulunda söz hakkı alan Özyavuz,   2,5 milyon nüfusuyla Güneydoğu Anadolu'nun en büyük ili olan Şanlıurfa'nın Sağlık Bakanlığının yatırımlarından mahrum bırakıldığını  iddia ederek, "Türkiye'nin çoğu illerinde tamamlanan şehir hastanesi, Cumhurbaşkanı ve Başbakanın birkaç defa, farklı tarihlerde temel atmasına rağmen, hâlen temel seviyesindedir. Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin tümüne ve 8 milletvekiline sahip Adalet ve Kalkınma Partisinin Hükûmeti neden Şanlıurfa'ya sağlık hizmetleri açısından önem vermemektedir?" dedi.

 

"Şanlıurfa neden cezalandırılmaktadır?"

Milletvekili seçildiği günden bu tarafa, Şanlıurfa'da yeterli sağlık tesisi ve uzman doktor olmadığından, hastaları başka illere nakil etmek için çok yoğun bir şekilde çaba sarf edildiğini vurgulayan Özyavuz, "Yerleşik nüfusumuzla birlikte, yanımızda misafir olan Suriyelilerin de sağlık hizmeti için, mevcut sağlık kurumlarından hizmet almak için beklediğini düşündüğümüzde, Şanlıurfa'nın sağlık sistemi içler acısıdır.    2019 yılının planlandığı bu günlerde, sağlık açısından şu soruların cevapları Hükûmet tarafından bizlere verilmelidir. Şanlıurfa Şehir Hastanesi ne zaman tamamlanacaktır? Şanlıurfa sağlık sistemi Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sisteminden 2019 yılında ne kadar yatırım alacaktır? Peygamberler şehri Şanlıurfa 2002'den itibaren iktidar olan Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından neden cezalandırılmaktadır?" diye ifade etti.


Şanlıurfa'nın birçok sorunun mevcut olduğunu sözlerine ekleyen Özyavuz, konuşmasında şunları kaydetti;

"Şu anda şehirde belediyelerin çalışmaması yüzünden otopark sorunu vardır, elektrikle ilgili çok büyük sorunlar vardır, yol problemleri var, altyapı problemleri ve su problemleri vardır. Bu hizmetler neden adil bir şekilde Şanlıurfa'da yaşayan vatandaşlarımızı götürülmemektedir? Belediye başkanları şehrin eminidir. Seçildikleri gibi, parti rozetini bırakıp şehirde yaşayan bütün insanlara adil bir şekilde hizmet götürmelidir.

Şanlıurfa'nın en önemli sektörlerinden biri de tarım sektörüdür. Tarım sektörü, insan yaşamı ve ülke ekonomisi için hayati önem taşımaktadır. Sektörün tarıma dayalı sanayiye ve ülke ekonomisine sağlamış olduğu katkılar göz önünde bulundurularak bu alandaki sorunların tespiti ve çözüm önerilerini aşağıda sıralamak istiyorum ve burada Hükûmetin dikkatini çekmek istiyorum.

Bu bağlamda, bölgemiz çiftçileri kendi imkânlarıyla açtıkları kuyularla sulama yaparak ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadırlar. Organize sanayi bölgelerine tanınan kolaylıkların benzerinin enerji girdileri konusunda çiftçilerimize de tanınması gerekmektedir. Bölgemiz tarımının ana gideri olan ve olmazsa olmazı olan elektrik enerjisi, bu ilde bölge çiftçimizin düşmanı hâline getirilmiştir. İlimiz, tarım alanları çok bol olan bölgelere sahiptir. Harran ve Akçakale bölgesinde açık sulama sisteminde su kaybı, aşırı sulamanın yol açtığı hastalıklar tarımsal girdilerin yükselmesine sebep olmaktadır. Bu sorun, modern sulama imkânlarıyla minimize edilebilir, bunun için de kapalı sulama sistemine geçiş sağlanması gerekmektedir.

Değerli tarım arazilerine sahip olmasına rağmen, Hilvan, Karakeçi, Viranşehir ve Merkez mahallelerinin sulama imkânlarının bulunmaması nedeniyle sınırlı sayıda ürün çeşidi elde edilmektedir. Bölgenin bu dezavantajlardan kurtularak ülke ekonomisine ve bölge çiftçisine ekonomik katkı sağlayacak altyapılarının oluşturulması gereklidir.

Bölge tarımının sürdürülebilir olması için destek ve kaynaklar çok önemlidir.

Bu destek ve kaynaklara uygulanan kesinti ve blokeler, bölge çiftçisine ve ülke ekonomisine zarar vermektedir. Son yıllarda komşularımızdaki iç karışıklık nedeniyle bölgemizde üretilen tarım ve tarıma dayalı sanayi ürünlerinin ticareti olumsuz şekilde etkilenmektedir. Dünya piyasalarında stratejik bir yeri olan pamuğun ülkemizdeki üretiminin yüzde 47'sini Şanlıurfalı çiftçiler üretmektedir. Yüksek randımanlı ve kaliteli pamuğun hak ettiği ekonomik karşılığını alabilmesi açısından burada çiftçilerimiz korumak amacıyla ÇUKOBİRLİK bir an önce alıma başlamalıdır. Böylelikle çiftçimizin ürününü düşük fiyatlara almak isteyen tekele karşı çiftçimizi korumuş olacağız, tarımı destekleyen kooperatifler devlet kontrolü ve garantisiyle bölgemizin çiftçisi için kurulmalı ve çalıştırılmalıdır. Bilindiği gibi bu yıl yaşanan olumsuz ekonomik dalgalanma çiftçimizi de ayrı şekilde etkilemiş ve tarım girdileri neredeyse iki katı oranında artmıştır. Gübre, tohum, işçilik, yakıt benzeri birçok kalemdeki masraflar neredeyse yüzde 100 artışla bölgede tarımın yapılmasını çok zor hâle getirmiştir. 6 TL'yi aşan mazot fiyatı, gübre ve tohumdaki astronomik fiyatlar çiftçiyi çok zor durumda bırakmaktadır.

 

"Çiftçimiz zor durumda kalmaktadır"

Bu konuda en somut durum Urfa pamuğunda yaşanmıştır. Sezon başında pamuk fiyatını 4,6 TL olarak açıklayan ÇUKOBİRLİK fiyatın arkasında durmamış, ürünün fiyatı 3,2 TL'ye kadar gerilemiştir. Bu yüzden çiftçi tüccarın insafına terk edilmiş, şu anda ÇUKOBİRLİK alımları durdurmuş, gelen pamuğu da depolarda bekletmektedir. Aynı zamanda çırçır fabrikaları ve tüccarlar bu durumu fırsat bilip fiyatı iyice kırıyor ya da ürün alımı yapmamaktadır. Geçen yıl 3 TL'ye satılan pamuk girdileri neredeyse yüzde 100 oranında artmasına karşın bu yıl 3,2 TL'dir. Elektrik enerjisiyle sulama yapan çiftçimize gelen yüksek elektrik faturaları da ayrıca sorun olmaya devam etmektedir. Şu anda her ne kadar yüzde 65'i devlet desteği sağlansa da elektrik enerjisi faturaları nedeniyle çiftçimiz zor durumda kalmakta, uygulanan blokalar nedeniyle çiftçimiz desteklemesini en az üç ay sonra almaktadır. Şanlıurfa tarımında artan girdiler nedeniyle çiftçimiz ekin ekememe tehlikesiyle karşı karşıyadır ya da bazı ürünlerin ekim alanlarının ciddi oranda azalacağı tahmin edilmektedir. "

 

Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2018, 12:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142