Title of a News Article

Sade: Şanlıurfa terörle anılmamalı

.

Sade: Şanlıurfa terörle anılmamalı
banner206

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yapılan toplantıda söz alan TÜMSİAD Şanlıurfa Şube Başkanı Sadık Sade, Şanlıurfa’nın terörle anılmaması gerektiğini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Doğu ve Güneydoğu’da faaliyet gösteren bazı sivil toplum kuruluşlarının başkanlarıyla Çankaya Köşkünde bir araya geldi. Dün akşam saat 20.00’de başlayıp 02.30’a kadar süren toplantıda hükümetin Güneydoğuda yaşanan olaylara yaklaşımı ve çözüm önerileri ile ilgili Başbakan tarafından katılımcılara bilgiler verildi. Kabineden 10 bakanın da katıldığı toplantıda söz alan ve en uzun konuşmayı yapan TÜMSİAD Şanlıurfa Şube Başkanı Sadık Sade Şanlıurfa’nın her anlamda pozitif ayırımcılığı hak ettiğini söyledi. Başkan Sade gündemle ilgili sorunlardan bahsetti ve konuyla alakalı raporlarını Başbakan Ahmet Davutoğlu’na bizzat takdim etti.

 

TERÖRLE ANILMAK İSTEMİYORUZ

Şanlıurfa’nın terör eylemlerinden uzak bir kent olduğunun altını çizen Başkan Sadık Sade, “7 Haziran seçimleri sonrası ilimizde gerçekleştirilen bazı olaylar Şanlıurfa’nın terör çizgisini yeşilden sarıya getirdi. Ama kesinlikle kırmızı değiliz. Özellikle sayın bakanımızın da özverili çalışmalarıyla huzur ve kardeşliğin tesisinde önemli aşamalar kaydettik. Şanlıurfa şu anda terör konusunda yeşil çizgisini muhafaza etmektedir. Bazı medya organlarında sanki Güneydoğunun tamamında çatışma varmış gibi algı oluşturulması çabalarını art niyetli buluyoruz.”

 

SURİYELİLER İÇİN TAMPON ŞEHİRLER KURULMALI

“Suriyeli misafirlerimiz ilimizi sadece ekonomik anlamda değil, asayiş ve diğer sosyal anlamlarda da etkiliyorlar. Bu etkilerin minimize edilmesi için devlet yetkililerimiz ellerinden geleni yapıyorlar. Ancak uzun süreli misafirlikler sorunları da beraberinde getirir. Önerimiz İlimizin Suriye sınırına yakın bölgelerinde Tampon Şehirler kurulmasıdır. Suriyeli kardeşlerimiz yine devletimizin kontrolünde kendi ülkelerinde yaşadıkları gibi bu illerde ikamet edebilmeli, kültürlerini yaşayabilmelidir. Suriye’den göçün başladığı ilk günden beri cefasını en fazla çeken il Şanlıurfa’dır. Bu şehirlerin kurulması ilimizin ekonomik ve sosyal hayatını olumlu etkileyecektir. Suriye’den göç etmiş zengin iş adamları da var. Onlarla iş birliği halinde krizi fırsata dönüştürme adına ortak yatırımlar yapabiliriz. Bu anlamda devletin bize öncülük etmesi yeterlidir. Gerisini işadamlarımız getirir.”

 

BELEDİYELERİMİZ SURİYE MAĞDURU

Başbakanla toplantıda Belediyelerin Suriyeli misafirlerden dolayı çektiği sıkıntıları da dile getiren Başkan Sadık Sade, “Şanlıurfa Büyükşehir Belediyemiz kendi hizmet alanına ilaveten 600 bin Suriyeliden kaynaklanan problemlere de cevap vermek için çırpınmaktadır. Şehir nüfusunu katlayan bu durum dikkate alınarak Belediye gelirlerinde yeniden düzenleme yapılmalıdır. Aksi taktirde belediyecilik hizmetlerinde tıkanmalar yaşanacaktır” dedi.

 

TURİZMLE İLGİLİ AYRICALIKLI BAKIŞ AÇISINA İHTİYACIMIZ VAR

“Şanlıurfa Türkiye’deki inanç turizmi merkezlerinin başında gelmektedir. Güneydoğuda ve Ülkemizin başka yerlerinde meydana gelen terör eylemleri dolayısıyla turizm sektörümüz durma noktasına gelmiştir. Türkiye’nin batı bölgelerinde hatta dünyada oluşan olumsuz algının ortadan kaldırılması için Bakanlığımızca bazı acil ve ayrıcalıklı tedbirlerin alınmasına ihtiyaç vardır. Aksi takdirde başta turizm olmak üzere bağlantılı tüm sektörler zarar görecektir.”

 

BÜROKRASİ PROJELERİMİZE ENGEL OLUYOR

“Geçmiş yıllarda uygulanan ve 2015 yılı sonunda tamamlanan, başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen destek programları var. Yatırımcıyı desteklemek adına Bakanlıklarımızın uyguladığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı gibi önemli ve başarıyla uygulanan programlar var. Bu programların devam etmesini bekliyoruz. Devletin verdiği desteklerle yastık altındaki birikim ekonomiye kazandırılacak. Ancak bunun uygulanmasında bürokratik bazı sorunlar var. Bu konudaki raporumuzu geçen ay Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımıza da arz ettim. Çevre illerimizde ve birçok ilde fazla sayıda proje yatırım programına alınırken, bizdeki projeler maalesef bürokrasiye kurban ediliyor. Başka illerde 30-40 proje kabul görürken, Şanlıurfa’nın 3-4 projesi programa alınıyor. Proje kültürü tam da yavaş yavaş oturmaya başlamışken bürokrasinin bu tavrını memlekete kötülük olarak algılıyoruz”

 

ASGARİ ÜCRET BÖLGELERE GÖRE FARKLILIK GÖSTERMELİ

“Ülkemizin her yerinde geçim standartları bir değil. İşçi açısından yararlı bir çalışma yapılırken işveren de gözetilmediği takdirde işten çıkarmalar baş gösteriyor. İlimizde Suriyeli misafirlerimiz kaçak olarak istihdam ediliyor. Asgari ücret konusunda bölgelere göre ayrıcalıklar tanınmazsa yakında işten çıkarmalar daha da artacak ve Suriyeli işçi çalıştırmaya daha bir yöneliş olacaktır. Bu sadece ekonomik bir sorun değildir. Vatandaşımız daha az ücretle çalışan Suriyeli yüzünden işinden olduğunu kabul ettiği takdirde bu sorun ayrı sıkıntıları beraberinde getirecektir.”

Güncelleme Tarihi: 02 Şubat 2016, 15:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195