Title of a News Article

Tanal: “Engellilerimiz için çözüm aramalıyız”

.

Tanal: “Engellilerimiz için çözüm aramalıyız”
banner206

CHP’nin Basından, Halkla İlişkiler ve Sosyal Politikalardan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Neşe Tanal, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, ülkemizde yaklaşık 7 buçuk milyon engelli vatandaşın olduğunu belirterek, “Engelli vatandaşlarımızın konumlarına göre ihtiyaç ve sorunları farklı olacağından çok yönlü çalışmalarla, dayanışmalarla çözüm aramalıyız” dedi.

CHP İl Başkan Yardımcısı Neşe Tanal, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, engelli vatandaşların gerek dünya ve gerekse de Türkiye’deki rakamlarına vurgu yaparak, engellilere karşı herkesin sorumluluk alması gerektiğini kaydetti.

Toplumun ayrılmaz bir parçası olan engellilerin (özürlülerin), umutlu ve geleceğe güvenle bakabilmelerini sağlayacak imkânlara kavuşturulması, devletimizin öncelikli görevleri arasında yer aldığını belirten Tanal, “Ancak engellilerin üretken bireyler olarak kendi kendilerine yeterli duruma gelmeleri konusunda sivil toplum kuruluşlarına ve sorumluluk taşıyan her insana görev düşüyor.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü, engellilere karşı olan sorumluluklarımızı bir kere daha hatırlatıyor. Herkesin yapabileceği bir şeyin olduğu gerçeği noktasında neler yapabileceğimizi düşünmemiz için bir vesile oluyor” dedi

 

“Türkiye nüfusunun yüzde 12’si engelli”

Tanal, Dünya nüfusunun yüzde 10’u, Türkiye nüfusunun ise yüzde 12’sinin engelli yani ülkemizde yaklaşık olarak çeşitli engelli olan yaklaşık 7.5 milyon vatandaşın bulunduğunu belirterek, “7.5 milyon engelli vatandaşımızın 2 milyon 230 bininin konuşma, bir milyon 274 bin 900’ünün eğitilebilir zeka geriliği, 127 bininin görme engelli, 382 bininin işitme engelli, 892 bininin ortopedik engelli, 637 bininin sürekli hastalığı var. 1,5 milyon engelli çocuğumuzdan da yalnızca 45 bini özel eğitim imkânlarından yararlanabiliyor” diye ifade etti.

“Bugün, engellilere daha fazla dikkat etmeli ve ilgi göstermeliyiz. Onların sorunlarının çözümü konusunda yapılan çalışmalara yardımcı olmalıyız” diyen Tanal, açıklamasında şunları kaydetti;

“Şartlar ne olursa olsun engellilere sağlık imkânları, eğitimin kolayca sağlanması, A...dan Z..ye kadar eğitimle alâkalı donanımların sağlanması, topluma kazandırılması insani görevlerimiz arasındadır.Çağdaş Yaşam' neyi gerektiriyorsa yasa ve düzenlemeler de ona göre gündeme uygun olmalı...

Toplumdan kabul görmesi..Engelli vatandaşlarımızın  konumlarına göre ihtiyaç ve sorunları farklı olacağından çok yönlü çalışmalarla, dayanışmalarla çözüm aramalıyız.

Sorunların büyük bir kısmı elbette maddi yönüyle dikkat çekmektedir..İkinci olarak da eğitimin ele alınması, sağlıkla paralel olarak. Hem engelli ailelerin ve hem de toplumun eğitimi konusunda çok geride olmamız derin yara toplum adına...Acımak, durumundan  faydalanmak engelli bireyi susturmak, dört duvar arasında kalmasına göz yummak hem büyük kayıp hem de ayıp bizler için.

Aileleri, bu konuda eğitmek gerekiyor.Bu konuda basının ve televizyonun da sürekli aydınlatıcı bilgilerle programlarla halka ulaşması gerekmektedir. Bu konuyu milletçe bütün olarak ele almamız bu konuda duyarlı olmamız, bu konuda önceliklerle yaşamlarını kolaylaştırmamız gerekiyor.

Son olarak engellilerin sorunlarını çözerken,toplum kültürünü de artırarak gelecek nesiller için çağımıza uygun verilerle bilinçlenerek akraba evliliklerine son vermeliyiz. İrsi hastalıkların doğuracağı sorunları da bilerek kan tahlilleri yaptırarak evliliğe ya da çocuk yapmaya kararlarımızı ona göre almalıyız..Engelliliğin önlenmesi,bebeğin anne rahmine düşmesiyle sağlık kontrollerinin yapılması. Bebek doğduktan sonra da sağlık kurumlarının desteğiyle tüm aşılarının eksiksiz yapılmasında titiz davranmamız gerekiyor.

Yaşama sağlıklı gelmişken bunun değerini bilerek hareket etmeliyiz..

Her türlü olabilecek kaza ve hasarlara yol açacak davranışlardan kaçınmalıyız..Bilinçlenerek önlemler alırsak yaşamda elbette birey olarak toplum olarak daha mutlu olacağımız kesin...Bütün bunların yanında toplumda ebeveyn olarak her zaman bilinçli bir şekilde kendimizi yetiştirmeliyiz..Engelli kardeşlerimizi sadace Dünya Engelliler Gününde hatırlamamak her daim daha ne yapabiliriz demeliyiz.

Hepinize saygı sevgılerimi iletiyorum.ve engelsiz bir yaşam diliyorum…”

Güncelleme Tarihi: 02 Aralık 2016, 14:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195