Title of a News Article

Tarihi zirve başladı

.

Tarihi zirve başladı
banner206
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tahran'daki üçlü zirve öncesi İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüştü. Başkan Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştükten sonra üç lider tarihi zirveye geçtiler.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Liderler Konferans Salonu'nda Ruhani'nin ev sahipliğindeki Suriye meselesi için yapılacak Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi başladı.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani üçlü zirvede konuştu:

 

Öncelikle iki ülkenin değerli liderleri İran'a hoşgeldiniz. ortak çabalarımızın Suriye'deki ateşin sona yaklaşmasına, Suriye'deki terör faaliyetlerinin son bulması için elimizden geleni yapacağız. İşgalci siyonist rejim de Suriye topraklarını derhal terk etmeli. Suriye'deki kararlar Suriye halkına aittir. Demokrasi tüfek borusundan geçmez. Kanunsuzca Suriye'de bulunan ABD'den herhangi bir şey beklenemez.

Rusya devlet başkanı Putin zirvede konuştu.

Suriye'de terör grupları temizlendi. Suriye'nin yüzde 90'ı kontrol altına alındı. BM'de anayasa komitesi oluşturulacak. 15 bin kişi evlerine geri döndü. Rusya Suriye'ye düzenli yardım sağlıyor. İnsani yardım konusunda da çabalarımızı birleştirmemiz lazım.

 

Başkan Erdoğan konuşuyor:

Zirveden gelecek sonuçları bütün dünya sabırsızlıkla bekliyor. Astana zirvesinde asgari müşterekler için bir araya geldik. Şiddetin durmasını, terörist unsurları bölgeden temizledik. Mültecilerin evlerine dönüş yolunu açtık. Bugün gerginliği azaltma bölgelerinden sadece İdlib kaldı. Muhalifler kendilerini aldatıldığını düşünüyorlar. Şu an için çok riskli bir yere geldi. İdlib sadece Suriye'nin değil bizim için hayati öneme sahiptir. 12 gözlem noktasının bir sebebi de İdlib'e sığınanlara güvence vermektir. Her ne gerekçe ile olursa olsun İdlib'e yapılacak saldırı bir katliama sebep olacaktır. Gidecek başka yerleri olmadığı için bizim sınırımıza Türkiye mülteci ağırlama kapasitesini doldurmuştur.

 

ÖNCE RUHANİ, PEŞİNDEN PUTİN...

Zirve öncesi Başkan Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in "Suriye" meselesi için yapılacak "Üçlü Zirve" öncesi Tahran'daki baş başa görüşmesi sona erdi.

 

ERDOĞAN'DAN İLK SÖZLER

Başkan Erdoğan zirve öncesi, "Çok çok önemli birgün ve Cuma. Soçi, İstanbul ve şimdi de Tahran'da önemli görüşmeyi gerçekleştireceğiz inşallah. " ifadelerini kullandı.

Başkan Erdoğan'a İran seyahatinde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, MİT Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın da bulunduğu heyet eşlik etti.

Güncelleme Tarihi: 07 Eylül 2018, 14:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195