Title of a News Article

Urfa'da seçim saat kaçta başlayacak?

.

Urfa'da seçim saat kaçta başlayacak?
banner206
 Anayasa değişikliğinin halkoyuna sunulmasında Şanlıurfa’da oy verme işlemi  07.00 - 16.00 saatleri arasında yapılacak.

Muhtarlık bölgesi askı listeleri, 18  Şubat'ta askıya çıkarılacak, 26 Şubat'ta indirilecek. Gümrük kapılarında ve  yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işlemine 27 Mart'ta başlanacak, yurt dışı  seçmenlerin, 57 ülke 119 temsilcilik ve 32 gümrük kapısında kurulacak sandıklarda  oy kullanması planlanıyor. Halk oylamasında, "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim  Kurulu" filigranlı sarı renkteki zarflar ve beyaz renk üstünde "Evet", kahverengi  renk üstünde "Hayır" ibareleri bulunan iki ayrı renkten oluşan birleşik oy  pusulaları ile "Tercih" mührü kullanılacak.

Yüksek Seçim Kurulunca (YSK), anayasa değişikliğinin 16  Nisan'da halkoyuna sunulmasına ilişkin hazırlanan seçim takvimine göre, süreç  bugün başladı.

 Türkiye'de seçmenler, anayasal düzenlemelere ilişkin yedinci kez  yapılacak halk oylamasında sandık başına gidecek.

YSK'nın belirlediği seçim takvimine göre, süreç bugün başlıyor.

Muhtarlık bölgesi askı listeleri, 18 Şubat'ta askıya çıkarılacak.  Tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri de  güncellenmek üzere askıya çıkarılacak ve itirazlar başlayacak. Yurt dışı seçmen  kütüğü de aynı gün "www.ysk.gov.tr" adresinden ilan edilecek.

Seçmenler ayrıca, 18 Şubat'tan itibaren YSK'nın "www.ysk.gov.tr"  adresinden bina esasına göre düzenlenen seçmen kayıtlarının sorgulanmasını  yapabilecek.

Muhtarlık bölgesi askı listeleri 26 Şubat'ta askıdan indirilecek ve  itirazların sona ermesinin ardından yurt içi ve yurt dışı seçmen kütükleri 10  Mart'ta kesinleştirilecek. Aynı gün, yurt içi seçmenlerin oy vereceği yer ve  sandıklar belirlenecek, yurt dışı seçmenler için oy kullanılacak temsilcilik,  tarih aralığı ve yer bilgileri "www.ysk.gov.tr" adresinden ilan edilecek.

Seçim takvimindeki diğer tarihler şöyle:

"11 Mart: Halk oylamasında kullanılacak birleşik oy pusulaları  basılacak, basımı tamamlandıkça plan dahilinde dağıtılacak. Gümrük kapılarında  kullanılacak araç ve gereçler ilgili seçim kurullarına gönderilmeye başlanacak.

27 Mart: Gümrük kapılarında ve yurt dışı temsilciliklerinde oy verme  işlemine başlanacak.

30 Mart: TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin radyo ve televizyonda  propaganda başvuruları ve propaganda sırasının belirlenmesi için kuraya katılacak  temsilcisi ile TRT temsilcilerinin YSK'ya bildirilmesinin son günü olacak.  Konuşma yapmayı dilemesi halinde, Cumhurbaşkanı'nın yapacağı konuşmalar için  yayın zamanı ve sırası tespit edilecek.

31 Mart: Başvuran siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları  propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için YSK  tarafından ad çekilecek.

9 Nisan: Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi sona erecek.  Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak. Radyo ve  televizyon propaganda konuşmalarına başlanacak.

12 Nisan: İlçe seçim kurulu başkanlıklarınca malzeme torbaları sandık  kurulu başkanlarına teslim edilecek.

15 Nisan: Seçim propagandası saat 18.00'de sona erecek.

 

16 Nisan: Oy verme günü."

Yurt içi ve yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler  "secmen.ysk.gov.tr" ve "turkiye.gov.tr" adreslerinden seçim hakkındaki gerekli  tüm bilgilere erişim sağlayabilecek.

Yurt dışı seçmenlere, 57 ülke 119 temsilcilik ve 32 gümrük kapısında  kurulacak sandıklarda oy kullandırılması planlanıyor.

 

 

Seçim propagandası

Siyasi partilerin, radyo ve televizyon kanalları ile yazılı, sözlü ve  görsel basında yapacakları propagandalarda, Türkçe'nin yanı sıra farklı dil ve  lehçeler de kullanılabilecek.

Siyasi partiler, oy verme gününden önceki 24 saate kadar radyo ve  televizyonlarda birlikte veya ayrı ayrı açık oturum, röportaj, panel gibi  programlara katılarak görüşlerini açıklayabilecekler.

Siyasi partilerin açık veya kapalı yer toplantıları, radyo ve  televizyonlarda canlı olarak yayınlanabilecek. Halk oylaması sürecinde, özel  tanıtıcı programlar (Ulusa Sesleniş, Millete Hizmet Yolunda ve benzeri  konuşmalar) banttan veya canlı olarak yayınlanamayacak.

Siyasi partiler, propaganda süresinin sona ermesine kadar, yazılı  basında ilan ve reklam yoluyla veya internet sitesi açarak sözlü, yazılı veya  görüntülü propaganda yapabilecekler.

Vatandaşların, elektronik posta adreslerine, taşınabilir veya sabit  telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj gönderilemeyecek. Ancak siyasi  partiler kendi üyelerine sesli, görüntülü veya yazılı mesajları her zaman  gönderebilecek.

Oy verme gününden önceki 10 günlük sürede yazılı, sözlü ve görsel  basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve  iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla vatandaşın oyunu  etkileyecek biçimde yayın ve herhangi bir surette dağıtım yapılamayacak. Bu  sürenin dışında yapılacak yayınların, tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk  ilkelerine uygun olmasına, kamuoyu araştırmaları ve anketlerin yayınlanması  sırasında, araştırmanın hangi kuruluş tarafından yapıldığının, denek sayısının,  araştırmanın kim tarafından finanse edildiğinin açıklanması zorunlu olacak.

 

Oy verme saatleri

Anayasa değişikliğinin halkoyuna sunulmasında oy verme işlemi  Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum,  Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin,  Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman,  Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde 07.00 - 16.00, bunlar dışındaki illerde  ise 08.00 - 17.00 saatlerinde olacak.

Halk oylamasında "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranlı  sarı renkteki zarflar ve beyaz renk üstünde "Evet", kahverengi renk üstünde  "Hayır" ibareleri bulunan iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulaları ile  "Tercih" mührü kullanılacak.

 

Neyi oylayacağız

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini içeren, 18 maddelik, Türkiye  Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'a göre, milletvekili  sayısı 550'den 600'e çıkarılacak, milletvekili seçilebilme yaşı 25'ten 18'e  indirilecek.

TBMM ve cumhurbaşkanı seçimleri 5 yılda bir aynı gün yapılacak.  Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiği kesilmeyecek.

Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel  seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde 5'ini alan  partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebilecek.

Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tam  sayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek.

Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, cumhurbaşkanı tarafından  atanacak ve görevden alınacak. Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri  ve yetkileri ile teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması,  Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenecek.

TBMM, üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine  karar verebilecek. TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte  gerçekleştirilecek.

Cumhurbaşkanının, seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde TBMM  genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanının ikinci  döneminde Meclis, seçimlerin yenilenmesine karar verirse cumhurbaşkanı bir kez  daha aday olabilecek. Anayasa Mahkemesinin üye sayısı 17'den 15'e düşürülecek.

 TBMM'nin bir sonraki seçimi ve cumhurbaşkanı seçimi, 3 Kasım 2019'da  birlikte yapılacak.

Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2017, 08:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142