Title of a News Article

Urfa ile ilgili çarpıcı analiz...

Urfa ile ilgili çarpıcı analiz...
banner206

 7 Haziran Genel Seçimleri öncesinde, 12 milletvekili çıkaracak Şanlıurfa’da AK Parti’nin hâkimiyeti görülüyor. Daha önceki seçimlerde olduğu gibi bu demokrasi yarışında da büyük aileler ve aşiretler adaylarıyla sahnede olacak. Şeyhanlı Aşireti ve Gülpınar Ailesi, AK Parti’yle yürüyor. Bucak Aşireti’nin önemli ismiyse CHP’nin ilk sıra adayı. MHP’nin hedefinde Arap oyları var. HDP’yse Kürt oylarıyla vekil sayısını ikiye katlamak için çalışıyor.

Peygamberler şehri Şanlıurfa’da, peygamber sabrı kalmamış. Dizinin başında da belirttiğim gibi bunun nedeni Suriyeli sorununu bile geride bırakan elektrik kesintisi. Nereye gitseniz aynı yakınma karşınıza çıkıyor: “Hem parasını alıyor, hem de her gün 18 saat elektrik kesiyor, bu durumda nasıl ürün alıp iş yapacağım?”

Kesintinin nedeniyse ödenmeyen elektrik bedelleri ve kaçak kullanım... Bunu engelleyemeyen DEDAŞ ise ‘Bir askerin hatasında, cezayı bölük çeker’ mantığıyla, “Madem parasını alamıyorum, o zaman hepsini kesip zararı azaltayım” düşüncesiyle kırsalda uzun süreli kesintilere gitmiş. Hükümetin müdahalesiyle kesintiler azalmış ama iş işten geçmiş. “Şanlıurfalının canına dokun isotuna dokunma” sözüne uygun biçimde bu olumsuzluklar AK Parti’ye yazılmış.

 

BİR ÇİFT GÖMLEK 5 LİRA

Harran Pazarı’nda çifti 5 liraya satılan yere dökülmüş gömleklerin içinden uygun olanı seçmeye çalışan kadınlar konuşmak istemiyor; en iyisini bulmak için birbiriyle yarışıyor. Başında sarığı ve uzun beyaz entarisi kandura içindeki Musa Yıldız ise “Müslümansan konuşurum” diyor, yakını Faruk Aslan’ı da yanına çağırıyor. Her ikisi de halinden memnun.

Satıcı Cemil Kaya ve kardeşi Bedrettin Kaya ise dertli. Hem ürettikleri elbiselerin girdi maliyeti yükselmiş, hem de ucuza mal aldıkları işletmeler iflas etmiş. Fiyat artınca müşteriler bit pazarlarından gelen ikinci el elbiselere yönelmiş; satışı etkilemiş. Ancak iyi tüccarın yaptığı gibi açmazı fiyat indirip sürüm yaparak aşmış. Yanlarından ayrılırken, “Haydiii teaal teaal hunnaaa (gel gel buraya), bir gömlek üç lira...” diye avazı çıktığı kadar bağrıyordu...

 

AŞİRET, ETNİSİTE VE CEMAATLER

AK Parti’nin aşiretler ve cemaatlerden listesine aday gösterimini başarıyla yapması nedeniyle sel başka tarafa akmış. AK Parti’nin kurulduğu tarihten bu yana Şanlıurfa’daki oyu % 50’den aşağı inmemiş, son iki seçimde de 12 milletvekilliğinin 10’unu almış. Ancak bu seçimde aynı sayıya ulaşması zor.

MHP’nin 1999’da, CHP’ninse 2002’de ANAP ve DYP’nin baraj altında kalmasıyla son milletvekillerini çıkardığı Şanlıurfa’da, 2007’den bu yana süren dengeyi değiştirmek için bütün partiler uğraşıyor. CHP 1’i garantilemiş 2 için çalışıyor, MHP ise 1’e ulaşmak için didiniyor. Aşiret, cemaat, etnisitenin siyasetin tayin edici yönünde doğrudan etki yaptığı Şanlıurfa’da siyasi partilerin avantajları ve dezavantajlarıysa şöyle:

 

AK PARTİ’NİN GÜCÜ

ZEYNEL A. BEYAZGÜL

Bir zamanlar DYP ve ANAP’ın kalesi olan Şanlıurfa’da bu dönem de AK Parti hâkimiyetini sürdürüyor. Birinci parti çıkacağı konusunda kimsenin şüphesi yok. Ayrıca Şanlıurfa’nın güçlü Şeyhanlı Aşireti’nden Seyit Eyyüpoğlu ile tanınmış Gülpınar Ailesi’nden Mehmet Kasım Gülpınar’ı listesine koymuş.

Buna karşın DEDAŞ ve Suriyeliler konusuyla işsizlik en büyük handikabı. AK Parti İl Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, sorunları aşacaklarını kente yaptıkları 24 milyarlık yatırımı halkın görmezden gelmeyeceğini söyledi. HDP’nin huzuru bozacağı kaygısının da kendilerine olan teveccühü artırdığını belirtti.

 

AK PARTİ’NİN AVANTAJLARI

1- Son seçimlerde % 70’e ulaştı, referandumlarda hep önde oldu. Bunun avantajını kullanmak istiyor.

2- Halk sorundan yakınmakla birlikte çözümü de AK Parti dışında aramak istemiyor.

3- Aşiret ve cemaatlerin gücünün yanına, kamu bürokrasisini de katmış bulunuyor.

 

AK PARTİ’NİN DEZAVANTAJLARI

1- DEDAŞ’ın günde 18 saate varan, son dönem 4-6 saate kadar inen elektrik kesintisinin öfkesini seçmen AK Parti’den çıkarıyor.

2- Suriyeliler sorunu kentte önlenemeyen yara halini almış hırsızlık, uyuşturucu kullanımı, işsizlik tavan yapmış trafik sorunu da üstüne binmiş. Büyükşehir yasasından kaynaklı belediye hizmetleri aksamış.

3- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çözüm sürecine dönük sözleri ve başkanlık sistemi tersine dönmüş, muhalefete yaramış. Bir zamanlar destek verdiği Ahmet Eşref Fakıbaba’nın listede 7’nci sıraya konmuş olması da tepki yaratmış. Her dönem sayısı artırılan son olarak 763’e çıkan ancak bir türlü gerçekleşmeyen projeler de halkı yormuş.

 

CHP’NİN BEKLENTİSİ

ÖMER KARAKEÇİLİ

Anamuhalefet partisi yönetim anlayışını baştan aşağı değiştirmiş, 2002’den bu yana milletvekili çıkaramadığı Şanlıurfa’da il yönetimini DYP-ANAP kökeninden gelenlere bırakmış. İl Başkanlığı’na, DYP kökenli Ömer Karakeçili’yi getirirken, listenin birinci sırasına da yıllarca DYP’de siyaset yapmış Bucak Ailesi’nden Ali Murat Bucak’ı koymuş. İkinci sıraya da merkez sağ partilerden aday olmuş Hasan Oğul’u yerleştirmiş. Seçim bürosu önünde İl Başkanı Karakeçili ile birlikte sohbetimizde Ali Murat Bucak, “Biz yerelin ihtiyacının partisiyiz” dedi. Bölgedeki gerilime dikkat çeken Bucak, “Biz kavganın tarafı olmayacağız” diye konuştu.

 

CHP’NİN AVANTAJLARI

1- Bucak Aşireti’ni yanına almış, bir zamanlar kente hâkim olan DYP ve ANAP oylarına yönelmiş.

2- Emekliye ikramiye ve mazotun 1.5 TL olacağı vaadi tutmuş.

3- AK Parti’yi cezalandırmayı düşenen seçmen CHP’ye yönelmiş.

 

CHP’NİN DEZAVANTAJLARI

1- CHP algısı dini cemaatlerin propagandasıyla olumsuzluk yaratıyor.

2- İktidarın baskın gücü karşısında kitlelere doğrudan ulaşmakta zorlanıyor. Yerelin sorunlarının yıllarca CHP tarafından dile getirilmemiş olmasının sıkıntısını yaşıyor.

3- Ekonomik sorunlara dönük bugüne kadar çözüm sunamamış olması, bugün getirdiği vaatleri yapabileceğine dönük seçmende kuşku uyanmasına neden oluyor.

 

MHP’NİN HEDEFİ ARAP OYLARI

MEHMET GÜNEŞ

MHP Arap kökenlilere yönelmiş, listesini de onlardan yapmış. MHP İl Başkanı Mehmet Güneş bu seçimde bir milletvekili çıkaracaklarına inanıyor.

MHP’NİN AVANTAJLARI

1- Arap adaylardan oluşan listesi olumlu karşılanmış, bu kesimin dikkatini çekmeyi başarmış.

2- Kobani olayları sonrası bazı Suriyeli gençleri yanına çekmeye başlamış.

3- Kardeşlik teması üzerine kurduğu propagandası tutmuş.

 

MHP’NİN DEZAVANTAJLARI

1- Kürt kökenli nüfusun yüksek olması MHP’ye yönelimin önünü kesiyor.

2- Aynı tabana hitap ettiği iktidarın gücü karşısında hareketi sınırlanıyor.

3- Geçmiş yönetimlerin halkla ilişkide zayıf kalması, uzun yıllar iktidarda olmaması da ilginin kendisine yönelmesini engelliyor.

 

HDP 4 İÇİN ÇALIŞIYOR

Sevda Çelik Özbingöl

Son iki dönem 2 bağımsız milletvekili çıkaran HDP ise Şanlıurfa’da AK Parti’nin ardında etkinliği en yüksek parti. Eski Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir’i birinci sıra adayı yapan HDP’nin İl Eşbaşkanı Sevda Çelik Özbingöl de bunun kendileri için büyük avantaja dönüştüğü inancında.

“İyi bir rüzgâr yakaladık” diyen Özbingöl, “Tek kaygımız bizim dahlimiz olmadan olayların başlatılması ve insanlar üzerinde korku yaratılması” diyor.

 

HDP’NİN AVANTAJLARI

1- Bölgede seçmenin Kürt aidiyetinin önemini fark etmesi HDP’ye yaramış. Yaratmak istedikleri, ‘Bölge insanının ve barışının teminatı biziz’ algısı tutmuş.

2- Yerel halkla daha sıcak ve samimi bir bağ kurmuş.

3- Kadınların büyük desteğini toplamış.

 

HDP’NİN DEZAVANTAJLARI

1- Yerelin ekonomik sorunlarından uzak kalmış.

2- HDP seçilirse kepenkler kapalı kalır korkusu yükselmiş. Barış sürecinin kesilmesi halinde tekrar silahların konuşacağı kaygısı artmış.

3- İçinde Kürt, etnisite, Güneydoğu, anadil geçmeyen, ekonomik sorunlara odaklı bir proje bugüne kadar halkın önüne konulmamış. (habertürk)

Güncelleme Tarihi: 14 Mayıs 2015, 09:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195