Title of a News Article

Urfa’da HDP’nin kaleleri çöktü

.

Urfa’da HDP’nin kaleleri çöktü
banner206
Şanlıurfa’da HDP’nin oy potansiyeline sahip olduğu kaleler bir bir yıkılıyor. Halk oylamasında kayyum atanan DBP’li belediyelerin bulunduğu Viranşehir ve Bozova ilçelerinde ‘evet’ oylarının 1’inci çıkması ve Halfeti ile Suruç’ta da ‘evet’ oylarının yüksek çıkması seçimin en çok konuşulanları arasında yer aldı.

Şanlıurfa’da özellikle daha önce DBP’li belediyeler tarafından yönetilen ve 15 Temmuz Darbe Girişiminin ardından İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atanan Viranşehir, Bozova, Halfeti ve Suruç ilçelerinde ortaya çıkan referandum sonuçları şaşırttı. HDP’nin kalesi konumundaki bu ilçelerin referandum seçimlerinde yıkılmaya başladığı görüldü. Şanlıurfa'da HDP'nin Oy kaybına etken olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in inandırıcı politikası kadar, Uzun süredir, ilçelerde Kanaat önderleri, STK ve özellikle Muhtarlarla birer bir etkili bri şekilde temaslarda bulunan Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna'nın katkısı çok büyük oldu. Referandum süreci öncesi her kesimden etkili isimlere yeni Anayasa ile ilgili konferanslar düzenleyen Vali Tuna, 16 Nisan süreci öncesi özellikle muhtar ve Kanaat önderleri ile yaptığı toplantılar sonucu Kırsal seçmenin Evet oyu kullanımında etkili olduğu görüldü. 

 

Bozova’da ‘evet’ fark attı

29 Mart yerel seçimlerinde yüzde 45,8 oy oranı Zeynel Taş’ın DBP’den belediye başkanı seçildiği ve AK Parti’nin de yüzde 41,7 oranında kaldığı Bozova İlçesinde;  AK Parti Pazar günkü referandumda rekor kırdı. Bozova’da  65,6 oranında ‘evet’ oyu çıkarken, yüzde 34,4 oranında da ‘hayır’ oyu çıktı. AK Parti, Bozova’da 29 Mart seçimlerine göre oy oranını yüzde 14 oranında arttırarak büyük başarı elde ederken, HDP’nin de büyük oy kaybı yaşadığı görüldü. Bozova’da ‘evet’ oylarının rekor kırmasında ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri,Bozova Kaymakamı ve Bozova Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Göker’in de büyük katkısı bulunuyor. Göker gibi, Ak Parti İlçe Teşkilat Başkanı Mehmet Akgün ve Kadın Kolları teşkilatının, Meclis Üyeleri, Dr. Fatih Aksoy, Ziraat Odası Başkanı, Suphi Aksoy, başarısınıda unutmamak lazım. Bunların yanı sıra AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri'nin de sorumlu olduğu Bozova İlçesinde yaptığı seçim çalışmaları bu başarıda etkili oldu. Bozova Halkının İlçe Kaymakamına olan Güvenleri her alanda hissediliyor. 

 

Viranşehir’de Akyürek farkı

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Akyürek’in seçim bölgesi olan Viranşehir İlçesinde de, 29 Haziran yerel seçimlere göre rüzgârın tersine döndüğü görüldü. 29 Haziran seçimlerinde 48, 2 oranında oy ile DBP’nin kazandığı ve AK Parti’nin de 47,5 oranında kaldığı Viranşehir İlçesinde de, sandıklardan ‘evet’ çıktı. Kayyum tarafından yönetilen Viranşehir’de yüzde 58,4 evet, 41,6 oranında da hayır oyu çıktı. Bu ilçede de oyunu yüzde 11 oranında arttıran AK Parti’nin bu başarısında Milletvekili Mehmet Akyürek’in imzası yer alıyor. Yeni Kaymakam ve Belediye Başkan vekili Ömer Şimşit'in Muhtarlar başta olmak üzere STk ve Halkla kurduğu sıcak temas etkili oldu. 

 

HDP’nin kalesi yıkılıyor

Şanlıurfa’da HDP’nin kalesi olarak adlandırılan Suruç İlçesi de referandum sonuçlarıyla neredeyse herkesi şaşırttı. DBP, 29 Mart seçimlerinde yüzde 52,6 oranında oy alarak Suruç Belediyesini kazanmıştı, AK Parti de bu ilçede yüzde 44 oranında kalmıştı. Ancak referandum seçiminde Suruç’ta ‘evet’ ile ‘hayır’ oylarının başa baş gittiği görüldü. Suruç’ta ‘Hayır’ oyları yüzde 50,8, ‘evet’ oyları ise yüzde 49,2 oranında çıktı. Suruç’ta da AK Parti’nin oylarının artmasında Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın büyük katkısı olduğu belirtiliyor.

 

HDP’nin oyları Halfeti’de de eridi

Bu arada HDP’nin oylarının eridiği ilçelerden birisi de Halfeti İlçesi oldu. PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın doğduğu ilçe olan Halfeti İlçesinde, 29 Mart yerel seçimlerinde DBP yüzde 58,4 oranında oy alarak belediye başkanlığını kazanmıştı, AK Parti de yüzde 37 oy oranı alabilmişti. Referandum seçimlerinde de Halfeti’de yüzde 55,4 oranında ‘hayır’, yüzde 44,6 oranında da ‘evet’ çıktı. AK Parti’nin burada da oylarını yüzde 7,6 oranında arttırması büyük başarı olarak yorumlandı.  Halfeti ilçe Kaymakamı Şeref Albayrak'ın kısa sürede gösterdiği performans etkili oldu. Kayyum Belediye Başkanı olan Albayrak'ın kırsal  mahallelerde ki sıcak teması muhtarlar ve seçmen üzerinde etkili oldu. Halfeti Kaymakamına Halkın güveni tam. 

 

Kayyum seçimleri etkilemedi

Öte yandan Bozova, Halfeti, Suruç ve Viranşehir belediyelerine İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atanmasından dolayı referandumda bu ilçelerde ‘hayır’ oylarının rekor kıracağı iddia ediliyordu. Ancak ortaya çıkan sonuçlar, bu iddiaları deyim yerindeyse çürüttü.

 

Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2017, 15:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
HALİL
HALİL - 7 yıl Önce

HDP KALEMİZ SURUÇ halfeti dir urfa unutmasin ki biz hdp den vaz gecmeyiz kimseye birakmayiz

SIRADAKİ HABER

banner195

banner142