Title of a News Article

Urfa’daki Yezidiler oylarını kime verdi?

 Urfa’daki Yezidiler oylarını kime verdi?
banner206

Türkiye’de Şanlıurfa’nın Viranşehir İlçesinde yoğun olarak yaşayan Yezidiler, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tercihlerini Selahattin Demirtaş’dan yana kullandılar.

Viranşehir’de yaşayan Yezidi vatandaşların, 10 Ağustos Pazar günü yapılan seçimlerde hangi adaya oy verdikleri belli oldu. Burç, Olakçı, Dede ve Bozca Köylerinde yaşayan Yezidilerin, seçimlerde Halkların Demokratik Partisi’nin Adayı Selahattin Demirtaş’a verdikleri öğrenildi. 

Sandık başına giderek oylarını kullanan 500 Yezidi seçmenin, Türkiye genelinde yüzde 9,76 oy oranına ulaşan Demirtaş’ı desteklediği kaydediliyor.

Yezidiler’in, Irak'ta inançları nedeniyle IŞİD'in saldırılarına maruz kalan Yezidiler'in, peşmerge tarafından sahiplenilmesinden dolayı oylarını Selahattin Demirtaş’a verdikleri belirtiliyor.

 

Yezidilik nedir?

Ortadoğu kökenli bir inanç sistemi olan ve Şeyh Adi tarafından kurumsallaştırıldığı belirtilen Yezidilik, tek tanrılı bir din olarak kabul ediliyor.

Yazılı kaynaklarda hakkında pek fazla bilgi bulunmayan, 12. yüzyılda ortaya çıktığı ve o döneme kadar, güneşe yönelip ibadet ettikleri için "Güneşe tapanlar", Zerdüştler olarak da anılan Yezidiler, kendi inanç sistemlerine göre yasak olduğu belirtilen konuların yer aldığı 15. yüzyılda yazılan mitolojik bir eser niteliğindeki "Mushafa Reş" ve "Kitabel Celve"yi kutsal kitap olarak kabul ediyor.

Sosyal yaşamda bölgedeki Yezidilerin bir çok geleneği, Müslümanlarla benzerlik gösteriyor.

 

 

Güncelleme Tarihi: 12 Ağustos 2014, 13:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195