Title of a News Article

Yavuz: Barajları yıkacağız

 Yavuz: Barajları yıkacağız
banner206

Halkların Demokratik Partisi Urfa İl Başkanı Rıdvan Yavuz, 7 Haziran’da yapılacak genel seçimlerde yüzde 10’luk barajı yıkacaklarını ve Urfa'da 400 Bin oy almayı hedeflediklerini söyledi.

RÖPORTAJ: UĞUR BUDAK

Haftalık röportajlarımıza Halkların Demokratik Partisi Urfa İl Başkanı Rıdvan Yavuz ile devam ettik. 25 Ocak 2014 tarihinde yapılan kongrede HDP İl Başkanlığına seçilen Mimar Rıdvan Yavuz ile 7 Haziran’da yapılacak genel seçimler üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik. Genç, bilgili ve vizyon sahibi olan Yavuz, sohbetinde HDP’nin ilk defa parti olarak katılacağı seçimler için çok iddialı açıklamalarda bulundu.

“Bizim baraj sorunumuz yok” diyerek, 7 Haziran’da yapılacak seçimlerde rahatlıkla barajı geçeceklerinin mesajını veren HDP İl Başkanı Rıdvan Yavuz, “7 Haziran’daki seçimlerde, seçim barajının yıkılmasıyla Türkiye’de insanların önünde duran birçok soyut baraj da yıkılacak” dedi.

 

İşte Yavuz ile gerçekleştirdiğimiz o röportaj:

Başkanım öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Çukurova Üniversitesi Mimarlık Bölümü mezunuyum. Üniversitede öğrenci hareketinde çalışmalarda bulundum. 2008 ile 2013 yılları arasında da Urfa Merkez ilçe BDP yöneticiliği görevinde bulundum. Şuanda da HDP İl Başkanlığını yürütüyorum. Urfalıyım, mimarım, evliyim ve bir çocuğum var. Özel sektörde çalışıyorum. Aslında bu yola girmemizden dolayı çalışmaya da çok vakit ayıramıyorum.

 

HDP İl Başkanlığına geliş süreciniz nasıl oldu?

2014 yerel seçimlerinde Karaköprü’de ilçe eş başkanıydım. Daha önce de yöneticilik tecrübem olduğu için partimizin Urfa il ve ilçelerde yürüttüğü bir kongre çalışma süreci oldu. Partinin ve halkın önerileri doğrultusunda komisyon bir karar verdi ve bizde bu görevi kabul ettik. Kongreden önce yurt dışı gezim olmuştu, yurtdışından döndüğümde kongre oldu. Halkın teveccühü ve güveni var bize karşı, şuan hem fizikken hem de bedenen, ruhen genç ve aktif bir yönetimiz. Bu enerjimizi partimiz adına ve Urfa yereli adına kullanacağız. 

 

HDP 7 Haziran’da yapılacak seçimlere ilk defa parti olarak girecek. Milletvekili aday listeleriniz de belli oldu, seçimler için nasıl bir çalışma yürüteceksiniz?

HDP olarak bütün Türkiye’de il ve ilçe örgütlerimiz açıldı. Türkiye partisi ve Türkiyeleşme, Türkiye’ye demokrasi mücadelesi verme adına bir çalışma içerisindeyiz. Şuan 80’e yakın ilde il örgütümüz tamamlandı. Seçime parti olarak girme kararı halk adına bir cesaret göstergesidir. Evet, önümüzde bir risk var, öyle görünüyordu ve bu cesareti de bizim göstermemiz gerekiyordu, bunu gösterdik eminim bunun karşılığını alacağız. Osman Baydemir ile başlayan güçlü bir milletvekili aday listemiz var. Partimizde şuanda eş başkanlık sistemi de bulunuyor. Bu her geçen gün daha pekişiyor ve başarıya ulaşıyor. Şimdi benim burada yaptığım bir çalışmada yetişemeyeceğim bir yere eş başkanım yetişiyor ve böylece iş yükünü hafifletiyoruz. Kadın-erkek ortak temennisi ve felsefesi ile yola çıkmışız. Bu sistem birkaç yıl içerisinde Türkiye’de birçok kuruma ve partiye gelecektir diye düşünüyorum. Biz 2004’lerde siyaset akademileri ile siyasete yeni bir renk, yeni bir ruh getirmiştik. Şuan AKP’si, CHP’si birçok parti siyaset akademisi kurdu.  Bu partiler açısından da toplum açısından da önemli bir konu. Çünkü acemi, tecrübesiz olan insanların aniden siyasete ve toplum karşısına çıkmasını engelliyor. Bu çalışmalar sayesinde insanlar tecrübe sahibi oluyor.

 

Şuanda HDP’nin barajı geçip geçmeyeceği konusu merak ediliyor. Bu konuda partiniz tarafından anketler yapılıyor mu? Yapılıyorsa bu sonuçlara göre HDP barajı geçebiliyor mu?

Yapılan araştırmalar var. Bizim baraj gibi bir problemimiz yok. Bizim öncelikli hedefimiz insanların kafalarındaki ve kalplerindeki barajları yıkmak. Yani Türkiye halklarının önüne 100 yıldır birçok konuda baraj konulmuş; Bu işçi için de geçerli, emekli için de geçerli. Bunlar belki soyut barajlar ama seçim barajı toplumun önünde daha somut bir engeldir. Ben inanıyorum ki: 7 Haziran’daki seçimlerde bu seçim barajının yıkılmasıyla Türkiye’de insanların önünde duran birçok soyut baraj yıkılacak.

 

Seçimlerde hedefiniz ne olacak?

Biz Cumhurbaşkanlığı seçiminde Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş ile birlikte aldığımız 9.8’lik bir oy var ama şuan yapılan araştırmalarda HDP’yi başarılı bulma oranı ve Selahattin Demirtaş’ı başarılı bulma oranı 18.5, 9’lardadır. Program netleştikçe, çalışmalar netleştikçe somuta döndükçe bu oran yükselmeye devam ediyor. Ayrıca yaptığımız araştırmalarda şu sonuç çıkıyor: Bir AKP’li, bi CHP’li veya bir Saadet Partili bir insana, Türkiye’de böyle bir soru soruluyor; Kendi partiniz dışında seçmen tercihinizi değiştirme noktasına geldiğinizde hangi partiyi tercih edersiniz? Bunların yaklaşık 42’si HDP cevabını veriyor. İnsanlar artık ben seçmen tercihimi, parti tercihimi şu yönde kullanmak istiyorum, baba bana engel olma, anne bana engel olma diyebiliyor. Buda yeni yaşam çağrısının hayat bulduğu anlamına geliyor. Bizim dışımızda olan insanlar artık bizi benimseyip, kabul ediyor.

 

Barajı geçmeniz durumunda Urfa’da kaç vekil çıkarmayı planlıyorsunuz?

Biz bu seçimlerde Urfa’da 400 Bin oy almayı hedefliyoruz. Urfa önemli bir kenttir, Urfa birçok konuda başarıya ihtiyacı olan bir kenttir. Biz Türkiye’deki seçim barajının yüzde 1’lik kısmını yani 400 Bin oyu Urfa’da almayı planlıyoruz. 400 Bin oy aldıktan sonra AKP’nin, CHP’nin ve MHP’nin Urfa’da alacağı oylar vekil dağılımını etkileyecektir ama biz mümkün olduğunda çok vekil çıkarmayı hedefliyoruz. Bu hedefe de ulaşacağımızı düşünüyorum. Çünkü halk artık doğru adreste bulunmak istiyor.

 

HDP’nin geçtiğimiz seçimlerde Arap bölgelerinde az oy aldığını görüyoruz. Bu seçimlerde özellikle Arap kökenli vatandaşların yaşadığı Harran ve Akçakale ilçelerinde oylarınızı arttırabilmek için nasıl bir çalışma yürütüyorsunuz?

Biz bir yeni bir yaşam çağrısı yapmıştık. Halkların demokratik, ortak, eşit bir yaşam alanı oluşturabilmesi için çağrımızı defalarca yeniledik. Bu zaten aday adayı başvurularımıza yansıdı, 10’a yakın Arap arkadaşımız vekil olabilmek için partimize aday adayı başvurusunda bulundu. Zaten şuanda 6. sıra milletvekili adayımız Yasin Batan Arap kökenlidir. Listeye giremeyen Arap kökenli arkadaşlarımız da bu iki aylık seçim kampanyasında Yasin Batan’ın yanında olacaklardır. HDP, Urfa’da önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Arap halkının partisi haline gelecektir. Bu 2015 seçim sonuçlarına da yansıyacaktır. 

 

Kobani’de yaşanan olaylar HDP açısından seçimlere nasıl yansır?

Kobani, kesinlikle sadece HDP adına değil bütün halklar adına, birlikte yaşam adına, birlikte mücadele etme adına bütün dünyaya bir ders vermiştir. Kobani’de verilen mücadele insanlık onurunun kurtarılması mücadelesidir. İnsanlar canlarını vererek bu onuru kurtarmışlardır, büyük bir destan yazmışladır. Kobani’nin iki cephesi olduğunu düşünüyoruz. Bir cephe Suriye topraklarında, diğer cephe ise Türkiye tarafında yaşandı. Türkiye’deki cephede insanlar sınırda nöbetler tutarak o insanların mücadelesine inandıklarını gösterdiler, buraya geçen sivil halkın bütün eksikleri, bütün ihtiyaçlarına ulaşmaya çalıştılar. Şuanda Dünyanın her yerinde Kobani’de verilen zaferi gelip görmeye çalışan insanlar var. Kobani’de Ortadoğu halklarının kaderinin değişmesi adına gerçekten bir umut var ve bu umudun yaşatılması gerekiyor. Bizde bu konuda üzerimize düşen ne varsa yapacağız. Zaten HDP projesi de halklar mücadelesidir, Kobani de halklar mücadelesidir. Evet, yeri geldiğinde biz diyeceğiz ki; Kobani Urfa’dır, Urfa Kobani’dir, Kobani Tekirdağ’dır, Kobani Edirne’dir, Kobani Artvin’dir. Bunu çok net bir şekilde ortaya koyacağız. İlerleyen süreçte bu dayanışma, bu birlik ruhu oluşacaktır. IŞİD gibi bir zulüm çetesi, vahşet çetesi bu topraklarda silinecektir. Kobani; hem HDP’ye hem Kürdistan’a hem d Ortadoğu halklarına hem de Türkiye halklarına pozitif olumlu bir hava vermeye devam edecektir.

 

Barış Süreci’nde gelinen son aşamayı nasıl buluyorsunuz?

Barış Süreci, ne kadar i AKP hükümeti bu yönlü adım attığını söylese de biz barışı dayatan, çözümü dayatan taraf olmaya devam edeceğiz. Toplumun refahı açısından bu konuda bizim üzerimize düşen ne varsa biz bunu sürdürmeye devam edeceğiz. Biz bununla ilgili çok net İmralı’dan Kandil’e, Kandil’den Kürdistan’a, Ortadoğu’ya Türkiye’deki bütün bileşenlerimize ve bütün halklara biz bu garantiyi verebiliriz; Barış sürecek. Onlar istese de istemese de barışın garantisi biz olacağız. Çözüm Süreci’nin başarıya ulaşacağına da inanıyorum. ‘Analar ağlamasın’ cümlesinin somut yaşama dönmesi gerekiyor. Bu birkaç yıldır dönmüştür, asker cenazesi, gerilla cenazesi gelmiyor. Bu toplum adına, halklar adına sevindiricidir. Bunun da böyle devam etmesi hepimiz açısından çok önemlidir.

 

Hükümetin Urfa’ya yaptığı yatırımları nasıl buluyorsunuz?

Urfa’da çok büyük yatırımlardan bahsediliyor ancak somutta bir şey görünmüyor. Son yapılan üniversite sınavlarında Urfa 76. Sırada yer aldı. Eğer biz 76. Sıradaysak bu yatırım nerede? Şuan benim çiftçim elektrik problemi yaşarken, ürününü işletebilmek için başka illere gönderirken, sulama yaparken veya Suruç, Hilvan su beklerken çiftçiye sormak lazım yatırım durumunu. Bizim politikamızda şu var: Urfalı kendi ürününü kendi üretecek, kendi işleyecek ve kendi pazarlayacak. Bu olmadığı sürece, bizim gençlerimiz eğitimde başarıya ulaşmadığı sürece, bizim kadınımız, köylümüz gerçekten kendi iradesini her alana yansıtmadığı sürece ben Urfa’nın yatırım anlamında eksik bırakıldığını düşünüyorum yada yapılan yatırımların farklı yerlere kanalize ettiğini düşünüyorum. Eğer somutta olsaydı Göbeklitepe bu halde olmazdı, eğer somutta olsaydı Dünyanın 4’üncü inanç merkezi Balıklıgöl, Hz. İbrahim’in şehri turizm açısından bu halde olmazdı, benim çiftçim bu halde olmazdı, benim gencim uyuşturucu batağında olmazdı, benim Eyyübiyem ile Yenişehirim arasında eğitim farkı olmazdı, benim Suruçum ile Karaköprü arasında bu kadar yaşam farkı olmazdı. Her yıl on binlerce tarım işçisi GAP’ın başkentinden çalışmak için başka yerlere gidiyorsa Urfa’ya yatırım yapılmadığını rahatça bir şekilde söyleyebiliriz.

 

Son olarak Urfalılara neler söylemek istersiniz?

Urfa halkı, bizden destek ve dayanışmasını eksik etmesin. Birlikte yaşam çağrısını tekrar yineliyorum: Seçim süresi boyunca çok güzel bir seçim kampanyası yürüteceğiz. Urfa halkının partimize güvenmesini istiyoruz. Bizler sizler adına buradayız, emek vermek için buradayız. Seçim başarımız, seçim sonucumuz ne olursa olsun Urfa halkı adına, Urfa insanı adına durduğumuz nokta değişmeyecektir. Kendimizde beraber Urfa’yı değiştireceğiz, renkleri geliştireceğiz. Gül bahçesi büyüyecek ve Dünyaya da örnek olacak. Urfa bu partiye güvensin.

 

 

Güncelleme Tarihi: 15 Nisan 2015, 10:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195