Title of a News Article

Yusuf Eğilmez ile A'dan Z'ye

Yusuf Eğilmez ile A'dan Z'ye
banner206

Bu haftaki röportajımızın konuğu AK Parti Şanlıurfa eski İl Başkanı Av. Yusuf Eğilmez oldu. 4 yıl boyunca AK Parti il başkanlığını yürüten ve milletvekili aday adayı olacağı için 4 Ocak’ta görevini Zeynel Abidin Beyazgül’e bırakan Eğilmez, Şanlıurfa’daki siyasi gelişmelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Fakıbaba’nın, AK Parti’ye geçişini de değerlendiren Eğilmez, “Fakıbaba’yla hiçbir pazarlık yapılmadı, zaten bir belediye başkanının pazarlıkla AK Parti’ye geçmesi gibi bir şey söz konusu olamaz” dedi.

RÖPORTAJ:REŞAT UZUN 
 

AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Av. Yusuf Eğilmez, kendisiyle yapacağımız röportaj için bizi avukatlık bürosunda ağırladı. Ak Parti İl Başkanlığı döneminde sürekli takım elbise giyen Eğilmez’in bu defaki giyim tarzı farklıydı. 4 Ocak 2015 tarihinde il başkanlığını Zeynel Abidin Beyazgül’e teslim eden Eğilmez’i ilk defa sivil giyinmiş bir halde gördük. Haziran ayında yapılacak seçimlerde milletvekili aday adayı olacak olan Eğilmez, siyasete girişini, görev sürecinde yaşadığı seçimleri, Faruk Çelik’in Şanlıurfa’dan milletvekili olmasını, Fakıbaba’nın AK Parti’ye geçişi gibi birçok konuyu bizlere anlattı. AK Parti’de 4 yıl boyunca başarılı bir şekilde görev yapan ve bu dönemde yapılan bütün seçimlerden zaferle ayrılan Av. Yusuf Eğilmez’in, milletvekili aday sıralamasına gireceğine kesin gözle balkıyor.

İşte Eğilmez ile yaptığım o röportaj:

 

Sivil bir Yusuf Eğilmez olarak neler söylemek istersiniz?

Yeni il başkanımıza ve yönetim kurulumuza başarılar diliyoruz, inanıyoruz ki Şanlıurfa’mıza çok faydalı bir yönetim sergileyecekler. Tabi 4 yıllık bir il başkanlığı sürecinin sonunda yaklaşık bir haftadır sivil hayata alışmaya çalışıyoruz. Biraz zorlansak da artık yavaş yavaş büromuza gelip çalışmalarımıza devam ediyoruz.

 

AK Parti’de siyasi yaşamınız nasıl başladı?

AK Pati’nin kuruluşundan beri bize verilen görevleri yaptık. Hiçbir zaman bir yönetim kurulunda görev almadım açıkçası resmi olarak da düşünmedim, avukatlık mesleğimin verdiği yoğunluktan dolayı faydalı olacağıma inanmıyordum. 2009 yılında il başkanlı görevi Av. Ahmet Düşünür’e verildi. Ahmet Bey’in ısrarı üzerine bizde yönetim kurulunda ilk defa 2009 yılında görev aldık ve il başkan yardımcı oldum. 2009’un Haziran ayında 2011’in başına kadar il başkan yardımcılığı, seçim işleri başkanlığını, 2010 yılındaki referandumda seçim koordinasyon merkezi başkanlığı yaptım. 2011 seçimlerinden dolayı il başkanımız, siyai hukuk işleri başkanımız v teşkilat başkanımızın istifa etmeleriyle tüzüğümüz gereği otomotikmen başkan vekilliği bana geçmiş oldu. Bundan sonra da yönetim kurulumuzdaki hemen hemen tüm arkadaşlarımızın imzalarıyla benim il başkanı olmam önerildi genel merkeze. Genel merkez de yaptığı çalışmalar, yaptığı temayüller neticesinde bir aylık vekâletten sonra 8 Şubat 2011’de il başkanı olarak atamamı yaptı. O günden bugüne kadar yani 4 Ocak’a kadar il başkanlığı görevini yürüttüm. Tabi Sayın Başbakanımızın katılımıyla GAP Arena Stadyumu’nda düzenlenen görkemli bir kongre ile yeniden başkanlığa da seçilmiştim. O kongreden sonra da arkadaşlarımıza da söz vermiştim bir daha il başkanlığına aday olmayacağım demiştim. Bu seçimde de aday olmadım.

 

İl Başkanlığınız sürecinde kaç seçim geride bıraktınız?

Biz aslında bütün seçimleri yaşadık. Referandumu yaşadık, genel seçimi yaşadık, yerel seçimi yaşadık, cumhurbaşkanlığı seçimini yaşadık, yani bu süreçte bütün seçimleri yaşadık. Bu seçimlerde de alnımız ak bir şekilde çıktık, hep oy oranımızı yükselttik. Milletvekili seçiminde, yerel seçimde ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy oranımız hep yükseldi.

 

2011 genel seçimlerinde milletvekili sıralaması nasıl oluşmuştu, Bakan Faruk Çelik’in Şanlıurfa’dan ilk sıra adayı olması nasıl gerçekleşmişti?

O süreçte Urfa’da herkes bir şey söylüyordu. Biz hep bakan istiyoruz diyorduk, bunu genel merkezimize de söyledik. Biz bir bakanımız olsun diyorduk, ilk sıra boş bırakılsın yeter ki bir bakanımız olsun diyorduk. Urfa’da da zaten böyle bir talep vardı. Çünkü AK Parti iktidarı döneminde bizden hiç bakan çıkmadı. Zaten beklediğimiz sıralama böyleydi. Genel merkez de, Faruk Çelik’i Urfa’dan aday göstererek Urfalıların bu talebine kulak verdi. Faruk Çelik ismi de Urfalılarla çok güzel uyum sağladı.

 

2011 seçimlerinde Faruk Çelik’in birinci sıra aday olması AK Parti’nin Şanlıurfa’dan 10 milletvekili çıkarmasında ne kadar rol almış olabilir?

Bence çok etkisi olmuştur. Urfa’da ilk başta listelere bir tepki olur ama bu defa biraz fazlaydı ama daha sonra yapılan çalışmalarla bu tepkiler dindi.

 

Faruk Çelik olmasaydı, mevcut milletvekillerimizin yapısını göz önünde bulundurarak Şanlıurfa bugün hak ettiği hizmetleri elde eder miydi, milletvekilleriyle çalışma şartlarınız nasıl olurdu?

Biz bütün milletvekillerimizle gerçekten çok uyumlu bir çalışma yaptık. Kongre sürecinde ilçe başkanlıklarında falan ayrı düştüğümüz noktalar oldu ama bunun dışında genel itibariyle milletvekillerimizle çok uyumlu bir çalışma yürüttük. Tabi burada Sayın Bakanımızın özellikle bir koro şefi gibi durması çok büyük bir etkendi hem bu uyum açısından hem de özellikle yatırımların Urfa’ya gelmesi noktasından.

 

400 Projenin kaçı hayata geçirildi, bu projeler 6 ayda biter mi?

400 projenin içerisinde olmayan tahmine dersen 50’nin üzerinde proje var. Bu 400 projenin 300’den fazlası bitmiş durumda ve diğer projelerinde bir çoğu ya proje aşamasında ya ihale aşamasında yada devam ediyor. Bu projelerde bizim için en önemlisi olan Bin 700 yataklı şehir hastanesiydi, bunu da inşallah Mart ayı içerisinde temeli atılacak. Şehir hastanesinin gecikmesinin nedeni de açılan davalardır. Bu davalar 2 buçuk yıl sürdü, bu uzun süreden dolayı şehir hastanelerinin işlemlerinin yapımı da gecikti.

 

2009 yerel seçimlerinde Ahmet Eşref Fakıbaba, Şanlıurfa’da AK Parti’ye karşı belediyeyi kazandı. Fakıbaba’nın 2013 yılında AK Parti’ye geçişi söz konusu oldu. Sayın Başbakan, Fakıbaba AK Parti’ye geçerken ‘Belediye başkana dayı yapacağım, milletvekili adayı yapacağım’ şeklinde herhangi bir taahhütte bulundu mu? Ayrıca Fakıbaba mı AK Parti’ye geçmek istedi yada AK Partililerden de mi Fakıbaba’ya bir davet geldi?

Başkanımız Fakıbaba, AK Parti’ye geçmek istediği Başbakanımıza şimdiki Cumhurbaşkanımıza iletti. Daha sonra da partiye geçişi oldu. Başbakanımız, Fakıbaba’nın bu geçişini bizlere iletmişti, teşkilatlarımızla bu konuyu görüşmüştük ve hiçbir sıkıntı yaşanmadan Sayın Fakıbaba partimize geçti. Bizim bildiğimiz kadarıyla Fakıbaba’nın partimize geçişiyle ilgili herhangi bir pazarlık yapılmadı, zaten bir belediye başkanının bir pazarlıkla AK Parti’ye geçmesi gibi bir şey olamaz.

 

30 Mart yerel seçimlerinde dönemin Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç’in adaylık süreci nasıl gelişti?

O süreçte Başkanımız Valiydi ama ismi adaylık için geçiyordu, istifa etmemişti ve resmi olarak bir başvurusu olamazdı ama yapılan temayül yoklamalarında olsun, sivil toplum kuruluşlarının taleplerinde olsun başkanımızın hep ismi geçti. Büyükşehirle ilgili yapılan temayülde de ismi geçti ama ne kadar oldu? Biz bilemeyiz bununla ilgili genel merkezimizin bize bir açıklaması olmadı. Sivil toplum kuruluşlarının bu konuda talepleri oldu, 30’a yakın sivil toplum kuruluşu bir araya gelip bu konuda bizimle görüştüler ve Sayın Mustafa Şentop ile de görüştüler. Bu görüşmede Sayın Celalettin güvenç’in Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmasını desteklediklerini ilan ettiler. Bunun neticesinde genel merkezimiz değerlendirmelerde bulundu ve Başkan Adayı Celalettin Güvenç oldu.  Genel merkezimiz bu ismi bize bildirdi, biz “fark etmez, hangi arkadaşımız aday olursa biz ona çalışacağız” dedik. Biz bu konuda genel merkezimizin elini hep rahat tuttuk, hiçbir şart koşmadık, doğru de değildi koşmamız.

 

Sayın Güvenç isminin açıklanmasının ardından mevcut Belediye Başkanı Fakıbaba’nın AK Parti’nin seçim çalışmalarına katılmadığını herkes biliyor. Fakıbaba’nın o süreçte AK Parti’ye katkı sağlamasını bekler miydiniz?

Doğrusu başkanımızın şimdiki başkanımıza destek vermesiydi ve çalışmasıydı ama bu böyle olmadı maalesef. Keşke olsaydı, olması gerekirdi. Neticede genel merkezimiz bir karar veriyor, bu karara herkesin saygı göstermesi gerekiyordu ve çalışmalara katılması gerekirdi diye düşünüyorum.


 

Seçimlerin ardından 10 ayı geride bıraktık, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin bu süredeki çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Daha önce Gaziantep Büyükşehirdi ama şuanda Gaziantep’te bile çok büyük sorunlar var. Biz yeni büyükşehir olduk ve yeni bir yapılandırma ile büyükşehir olduk. Yeni bir bütçe, yeni kaynaklar birde çok büyük bir alanda hizmet etmek zorunluluğu var, bunların hepsi bir araya geldiğinde işler çok zorlaşıyor. Muhalefet, bu süre zarfında belediye başkanlarımıza ‘çalışmıyorlar’ dediler. Bu haksız bir davranıştır. Biz ilk günden itibaren ‘Neler yapabiliriz?’ diye belediye başkanlarımızla toplantılar yaptık. Ayda üç defa, dört defa toplantılar yaptığımız oldu. Büyükşehir Belediyesi için hem de ilçe belediyelerimiz için burada birçok noktada ‘Çalışmıyor’ algısı oluşturuldu. Bu doğru değildir. Belediyeler yeni kurulduğu için hemen proje beklememiz makul değildir. Bu zaman alacak bir konudur. Halkımız belediyelerin yapacağı hizmetleri zamanla görecektir. Belediyelerde kadrolar artık yavaş yavaş oturdu. Artık hizmetler zamanla yapılacaktır.

 

Dört yıllık süre içerisinde Urfa medyasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yerel televizyonlarla, yerel gazetelerle uyumlu çalıştık ama bazı medya kuruluşları açıkçası medya etiğine çok uygun olmayan şekilde davranışlar oldu. Bu konuda çok memnun olmadım yani insanların kişilik haklarına yönelik yapılan bazı yayınlar noktasında bazı medya organlarında çıkan şeyler üzmüştür beni ama benim hiçbir zaman medyaya karşı önyargım olmadı. Ancak bazı yayın organlarında hem önyargı oluştu.

 

4 Ocak’ta görevinizi Zeynel Abidin Beyazgül’e devrettiniz. Beyazgül’ün başkanlık süreci öncesinde Şanlıurfa’da ‘Başkanlık Zeynel Abidin Beyazgül’e verildi, verilecek. Aday olmayayım’ gibi bir algı vardı. Ancak buna rağmen 6-7 kişi il başkanlığı için aday oldu ve Zeynel Abidin Beyazgül gerçekten aday gösterildi. Bu algı operasyonu doğru mu?

Bununla ilgili Zeynel Bey’in de bir açıklaması oldu. Genel merkezde uzun süre Urfa için değerlendirme yapıldı. Bu değerlendirmeler neticesinde Zeynel Bey’in ismi çıktı. Daha önce Zeynel bey’in ismi belli değildi. Zeynel Bey, daha önce de AK Parti’de görev almış tecrübeli bir abimiz.

 

AK Parti’de milletvekili aday adayı sayısının çok olmasını neye bağlıyorsunuz?

Bu parti açısından çok olumlu bir şey, insanlar AK Parti’de kendilerini buluyorlar, insanlar AK Parti’de siyaset yapacaklarına inanıyorlar. AK Parti’nin bu konuda hiçbir önyargısı yoktur, herkes AK Parti’de aday olabilir. Bunun için bu hem partimiz için hem de aslında Türkiye demokrasisi için örnektir.

 

Seçimlerde aday olamayanlar partiye küsmüyorlar mı?

İnsanlarımız artık buna alıştı. Neticede belediye başkanlığında bir kişiye adaylık verilebiliniyor yada milletvekilliğinde 12 kişi aday olabiliyor, herkesin aday olma imkanı yok, herkesin kızması da doğru değildir. Onun için bence bu bir artıdır. Herkesin ben AK Parti’den milletvekili adayı olabilmesi çok önemlidir, herkesin AK Parti yönetim kuruluna girebilirim demesi çok önemlidir.  AK Parti’de buna karşı bir engel yoktur, herkes AK Parti’de görev alabilir.

 

Siz kendi şansınızı nasıl değerlendiriyorsunuz, bununla ilgili Başbakan ile bir görüşme şansınız oldu mu?

Biz bu konuda genel merkezimizle istişare yaptık, başbakanımızla da, genel başkan yardımcılarımızla ve ilgili koordinatörlerimizle konuştuk ve bu karara birlikte vardık. Tabi milletvekilliğiyle ilgili de önümüzde bir aday adalığı süreci var, şimdiden bir şey söylememiz çok doğru değildir.

 

Genel seçimlerde AK Parti’nin Şanlıurfa’daki şansını nasıl değerlendiriyorsunuz? Tahminen Şanlıurfa’nın 13 vekil çıkarma şansı da olabilir, bu rakam YSK tarafından belirlenecek. AK Parti’nin buradaki oy oranı ne olur? Ayrıca yüzde 10 barajı tekrar devam ediyor, HDP yüzde 10 barajını aşabilir mi?

Milletvekili sayısı son nüfus oranına göre Ocak ayında kesinleşeceğini düşünüyorum. Bu konuda bir değişiklik olacağını tahmin etmiyorum ama olma ihtimali de var. Özellikle Anayasa Mahkemesi’nin bu yönde çok ciddi bir karar almasının yani 14 üyenin bu konudaki düzenlemede ‘bizim yetkimiz yok’ demesi Türkiye geleceği açısından çok önemlidir, Türkiye demokrasisi açısından çok önemli bir karardır. Çünkü meclisin yetkisinde olan bir konuda Anayasa Mahkemesi’nin karar vermesi mümkün değildir, doğru değildir. Anayasa Mahkemesi, baraj konusunda olması gereken gibi bir karar vermiştir. Bu karar önemlidir. Ama bu barajla ilgili konu tartışmalıdır ancak bu kararı meclis vermelidir. Milletin temsilcileri vermelidir, yargıçlar bu kararı vermemelidir. HDP’nin tüm yetkilileri, ‘Seçimlere biz parti olarak gireceğiz’ diyorlar. Açıkcası biz HDP’nin ne yaptığına, ne yapacağına bakmıyoruz. Biz kendi işimize bakacağız.

 

Genel seçimlerde Şanlıurfa’da AK Parti’nin en yakın rakibini hangisi olarak görüyorsunuz?

Hem cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hem yerel seçimlerde rakibimiz HDP’dir. Daha doğrusu önceki genel seçimlerde iki milletvekili çıkaran HDP’dir. HDP’nin ‘seçimlere parti olarak gireceğim’ demesi de Türkiye için çok önemlidir.

 

Şanlıurfa’da AK Parti il başkanı olarak 4 Yıl görev yaptınız, Şanlıurfalılara son olarak neler söylemek istersiniz?

Ben Şanlıurfa’ya hizmet ettim. Ama bazıları diyorlar ki ‘Ne hizmeti yaptın?’. Biz hizmette Allah’a şükür öncü olduk, ön ayak olduğumuz birçok hizmet var. Neticede il başkanlığı icra makamlığı değil, biz siyaset makamındayız, biz daha çok siyaset üretiriz ama icra makamlarına da önerilerimiz olmuştur. Bizim dönemimizde çok önemli hizmetler yapıldı. Çok güzel bir ekibimiz vardı, başta bu ekibime çok teşekkür ediyorum, gerçekten hep birlikte yürüdük bu yollarda. 4 Yıl boyunca başarılı hizmetlere imza attık.

 

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 12 Ocak 2015, 10:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195