Title of a News Article

Demirkol'dan flaş açıklamalar...

.

Demirkol'dan flaş açıklamalar...
banner206
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası kayyum Başkanı İsmail Demirkol, ŞUTSO’nun yeni oluşacak yönetim kurulu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yapılacak seçimde taraf olmadıklarını ve taraf olmalarının da mümkün olmadığını belirterek, “Herkes benim Urfa’da 50 yıllık geçmişimi bilir, benim görevim burada seçim yapmak, kim aday olursa olsun bizi ilgilendirmez. Seçimler İlçe Seçim Kurulunun hâkim nezdinde yapılacaktır” dedi.

 

RÖPORTAJ:UĞUR BUDAK
Fethullahçı Terör Örgütünden tutuklu bulunan ŞUTSO Başkanı E. Sabri Ertekin'in 3 ay yönetim kurulu toplantılara katılmamasından dolayı başkanlığının düşürülmesinin ardından ŞUTSO Yönetimine de yapılan operasyonda 5 kişi tutuklanmış ve bazıları hakkında da yakalama kararı çıkarılmıştı. Bu gelişmelerin ardından yönetimi düşen ŞUTSO'ya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanlığı tarafından  kayyum başkanı olarak atanan İsmail Demirkol, kayyum heyetine de ŞUTSO eski genel sekreterlerinden Hasan Hayırlı ile Emin Bayarslan atanmıştı. Bu haftaki röportajımızın konuğu Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığına kayyum olarak atanan İsmail Demirkol oldu. Mütevazi ve beyefendi kişiliğiyle tanınan Demirkol ile; Kayyum olarak ne iş yapacaklarını, ŞUTSO’da yeni yönetimin seçilme sürecini ve benzeri konuları konuştuk.  Daha önce 22 yıl boyunca Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasında başkanlık görevinde bulunmuş Demirkol, görevlerinin ŞUTSO’da yeni yönetimi oluşturmak olduğunu söyledi.

Yapılacak seçimde taraf olmadıklarını vurgulayan Demirkol, “Taraf olmamız da mümkün değil. Herkes benim Urfa’da 50 yıllık geçmişimi bilir, benim görevim burada seçim yapmak, kim aday olursa olsun bizi ilgilendirmez. Seçimler İlçe Seçim Kurulunun hâkim nezdinde yapılacaktır. Şimdiden seçilecek yeni yönetim kuruluna başarılar diliyorum” dedi.

 

İşte ŞUTSO Kayyum Başkanı İsmail Demirkol ile gerçekleştirdiğimiz röportaj…

Sizi tanıyabilir miyiz?

Şanlıurfa doğumluyum. Eğitim münasebetiyle Urfa dışına çıktım, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesini bitirdikten ve askerliğimi de yaptıktan sonra Urfa’ya döndüm. Şanlıurfa’da tarımla uğraşıyordum, Arçelik bayiliği, Ford bayiliği, traktör bayiliği, oto lastiği bayiliği ile uğraştım. Bu yaşa geldiğimden dolayı ticareti bıraktım ama tarımla halen uğraşıyorum.

 

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasında daha önce de uzun yıllar görev yaptınız. ŞUTSO’ya ilk başlangıcınız nasıl oldu?

Odaya daha önce yönetim kurulu üyesi olarak girdim. Mehmet Alataş Bey’in başkanlığında yönetim kurulu üyeliği yaptım. Ben onun selefiyim, ondan görevi aldım. Mehmet Bey aynı zamanda emekliye ayrılan Korgeneral Mustafa Kemal Alataş’ın babasıdır. 1987 yılında başkanlığa seçildim ve bu görevi 2009 yılına kadar sürdürdüm. Bu arada Ticaret ve Sanayi Odası olarak sanayicimizin, tüccarımızın problemlerinin dışında Urfa’nın her konusunu, her problemini görev edindik. Ticaret ve Sanayi Odası, ilin en büyük sivil toplum kuruluşudur, en imkânlı sivil toplum kuruluşudur. Burası aslında bir kamu kuruluşu niteliğinde bir kuruluştur.

 

O zaman ne tür çalışmalara imza attınız?

Urfa’da ilk pamuk tarımı yapıldığı zaman Urfalı çiftçiler pamuğunu satacak yer bulamıyordu, ben de pamuk çiftçisiyim. Biz Çukobirlik’in olduğu yerlere Adana’ya, Hatay’a gider orada Çukobirlik üyesi olan birinin adına pamuk vermeye çalışırdık. Çünkü Çukobirlik kendi üyesi olmayandan mal almıyordu. Biz o zaman Ticaret ve Sanayi Odası olarak Çukobirlik’in Urfa’da kurulmasını sağladık. Ticaret Borsasının kurulmasını sağladık. Organize Sanayi Bölgesi ciddi meşakkatlerle, ciddi zorluklarla ilk kuruluşu sağlandı. Şimdi bizim bulunduğumuz binanın arsası da bizim dönemimizde alınmıştı. Biz dönemimizde elimizden geldiğince görevimizi yapmaya gayret ettik, yaptıysak ne mutlu bize. Tabi ki yapamadıklarımız var, tabii ki eksikliklerimiz var ama Allah’a çok şükür bir yanlışımız olmadığı için 7 yıl sonra tekrardan güven duyuldu ve bizi geçici de olsa kayyum olarak Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığına atadılar.

 

Kayyum olarak atanma süreciniz nasıl oldu?

Biliyorsunuz kayyum; Bir şirketin bir yanlışı, bir problemi varsa sahibi, yöneticileri görevden alınıp yerine kayyum atanıyor. Belediye başkanı yanlışlar içine girmişse görevden alınıp kayyum atanıyor. Bizde öyle olmadı, kimse Ticaret ve Sanayi Odasında grevden alınmadı. Bizim gelişimiz Ticaret ve Sanayi Odasında işlerin yürümesi adına oldu. Çünkü burada yönetim yoktu. Daha önce devamsızlık, tutukluluk ve istifa gibi nedenlerle yönetim boşalmış. 11 kişilik bir yönetim kurulumuz var, 11 de yedek var; Yedeklerle dâhil sadece son 4 kişi kalmıştı. Bu 4 kişi de istifa etti. Bu nedenle burada 3 aydır karar yetkilisi yok, imza yetkilisi yok, işler yürümüyor. Çalışan personellerin parasını alamıyordu, işlerin yürümesi için biz geçici olarak üç kişiden kayyum olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından görevlendirildik.

 

Kayyum olarak bundan sonra neler yapacaksınız?

Ticaret ve Sanayi odasının seçim sistemi çok farklıdır ve güzel bir sistemdir. Ticaret ev Sanayi odasının 8 bin üyesi varsa hangi grup çoğunluktaysa o istediğini yönetime seçebiliyor. Nasıl seçebiliyor? Her meslek grubu var; Nakliyeci, gıdacı, tekstilci, petrolcü adını ne koyarsanız koyun her meslek grubu kendi içinden bir meslek komitesi seçiyor. O meslek komitesi de o grubun sayısal büyüklüğüne bağlı olarak eğer o meslek grubunda 200’den az üye varsa 2 kişi, 200’den fazla üye varsa 3 kişi meclise veriyor. Bu meslek gruplarından gelen ikişer veya üçer kişiden toplamda 73 kişilik Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi oluşuyor. O meclis, Ticaret ve Sanayi Odasının en üst kuruluşudur, aynen Türkiye Büyük Millet Meclisi gibi. Ancak icra Bakanlar Kurulunda olduğu gibi yönetim kurulundadır. Meclis de kendi üyeleri arasında 11 kişilik yönetim kurulu üyelerini seçer ve başkanı da yönetim belirler. İcra da, yönetim de onların elindedir. Şimdi burada yönetim olmayınca biz yönetim kurulunun görevlerini yapmak üzere aynı yetkililerle yetkilendirildik. Bizim görevimiz eksik olan o meclisi tamamlayıp yeni yönetim kurulu seçtirmektir yani yeni yönetim seçilmesini sağlayacağız. Yapılacak seçimde taraf değiliz. Taraf olmamız da mümkün değil. Herkes benim Urfa’da 50 yıllık geçmişimizi bilir, benim görevim burada seçim yapmak. Kim aday olursa olsun bizi ilgilendirmez. Seçimi de biz yapmayacağız, İlçe seçim kurulunun hâkim nezdinde yapılacaktır. Seçim İlçe Seçim Kurulunun belirleyeceği bir tarihte yapılacak. Meslek komitelerinde de eksiklikler vardı, bunların seçimi de yapıldı.

 

Bu süreç ne kadar sürer?

Bunun zaman olarak ne kadar süreciğini bilemiyoruz. Neden? Çünkü biz bu listeyi tamamlayınca adliyeye vereceğiz, onların oluru sonrası verecekleri tarihte seçim yapılacaktır. Yeni yönetim oluştuktan sonra biz de kayyum olarak görevimizi tamamlamış olacağız.

 

Peki, başkanım sizin Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığını yaptığız dönemler ile bugünü nasıl kıyaslıyorsunuz?

Her gün dünden iyi olmalıdır. Günün güne benzemesi bir kayıptır. Bu nedenle her geçen gün düne göre daha iyi olmalıdır. Dünya da, doğu da, batı da bu istikamete doğru gidiyor. Allah’a çok şükür bütün Organize Sanayi Bölgesine gidiyorsunuz dünkü organize ile kıyaslanmaz. Her geçen gün büyüyor. Bu konuda emeği geçen bürokratlarımıza teşekkür ediyoruz. Ayrıca Türkiye’de ilk defa Avrupa Birliği fonlarından organize sanayi bölgesi altyapısı için biz hibe aldık.

 

Son olarak mesajınız ne olacak?

Biz bugün bu ülkede yaşıyoruz, Urfa’da yaşıyoruz. Ülkemize Allah’a çok şükür insanımız sahip çıktı, Urfa’ya sahip çıkıyoruz, çıkmalıyız. Şimdi biz ekonomiyi konuşuyoruz ama güvenlik olmadan ekonominin lafının edilmesi söz konusu olamaz, her işin başı güvenlik. Bu nedenle Hükümetimizin sınırdaki bu operasyonlarını destekliyoruz. Çünkü bu operasyonlar bizim güvenliğimizi sağlama adına yapılıyor. Bu nedenle insanımızın ülkemize, Urfamıza sahip çıkmasını istiyoruz. Allah’a çok şükür çıkıldı, bunun devamını temenni ediyoruz.

 

Zamanınızı ayırdığınızdan dolayı teşekkür ederiz.

Ben sizlere teşekkür ediyorum.

 

 

Güncelleme Tarihi: 29 Eylül 2016, 09:05
YORUM EKLE
YORUMLAR
Sevgi
Sevgi - 7 yıl Önce

Urfa'nın sizin gibi değerlere cok ihtiyacı var

SIRADAKİ HABER

banner195