Title of a News Article

Dünya rekorunu Urfa’da kıracak…

.

Dünya rekorunu Urfa’da kıracak…
banner206

Türkiye tarihinde, Avrupa takımlarında yarış koşan ilk ve tek isim olan eski milli bisikletçi Atilla Atay,  "180 Km/h Bisikletle Hız Rekoru Projesini" Şanlıurfa' da gerçekleştirmeyi planladığını çünkü Şanlıurfa'nın yollarının kalite ve coğrafi şartlarının, projesi için çok uygun olduğunu söyledi.

RÖPORTAJ: AHMET YILMAZ

Geçtiğimiz günlerde bir dizi temaslarda bulunmak üzere Şanlıurfa’ya gelerek Hız Rekoru Projesi için yol keşfi ve tetkikler yapan Atilla Atay'ın bu projesini Urfa’da gerçekleştirecek olması ve içtenlikle katıldığı sohbet programında Urfalı bisikletçilerde büyük heyecan yarattı.

Bisiklete ömrünü adamış milli bisikletçi Atilla Atay ile keyifli bir röportaj yaparak hem Şanlıurfa’daki  bisiklet kültürünü hem de Hız Rekoru Projesini konuştuk.

Urfa’yı sevdiğini ve Hız Rekor Projesini Urfa’da yapacağı için mutluluğunu dile getiren Atilla Atay, “Urfa’ da gerçekleştireceğim Hız Rekorundan sonra elim her zaman burada olacağı gibi, bu vesileyle  belki de Urfa, Doğu Anadolu Bölgemizin bisiklet merkezi olacaktır. Ve ayrıca Urfa’ya profesyonel bir takımın kurulmasının çok yakışacağını da düşünüyorum” şeklinde konuştu.


İşte eski milli bisikletçi Atilla Atay ile gerçekleştirdiğimiz röportaj;

ÖNCELİKLE SİZİ VE TAKIMINIZI TANIYABİLİRMİYİZ?

Ben 1982 yılında profesyonel olarak Adana’ da bisiklet sporuna başladım. 96 yılına kadar profesyonel olarak bir çok kulüpte Türkiye’de ve yurt dışında bisiklet sporuna devam ettim. 96 Yılında profesyonel spor hayatıma nokta koydum ama halen aktif olarak bisiklete biniyorum sadece ücret karşılığında binmiyorum.  1995 Yılın sonunda şöyle bir karar aldım; Amacı, Türkiye’de mayası tutmayan bisiklet kültürünü, Avrupa’da olduğu gibi hak ettiği noktaya taşımak olan bir  bisiklet derneği kuramak,  bu amaca hizmet edecek bir oluşumu da kendi imkanlarımla yaratacaktım. Hem küçük bir bisiklet takımı kuracak ve yarışçı yetiştirecek ve hem de aynı anda Türkiye'nin her yerinde sosyal sorumluluk ve arkındalık projeleri yapacaktım. Öncelikle İstanbul’ da başladık, devamında Kars’tan tutun Çorum’dan çıkın yetişebildiğimiz Türkiye’nin bir çok yerinde bisikletli sosyal projeler yaptık ve şu anda bisiklet kültürünü getirdiğimiz nokta yani, 20 yıl öncesini kıyaslıyorsak minimum yüz misli artmış durumda ve bu çabalarım hayatım boyunca devam edecek.

Bisikletin önemini ben kendim biliyorum ve bunu halka anlatmayı çok seviyorum çünkü bisikleti diğer sportif branşlardan ayıran pek çok özellik vardır, bisiklet insani bir projedir, doğaya ve devlet bütçesine ve kişinin kendi bütçesine katkıda bulunan tek araç bisiklettir.

Biliyoruz ki doğaya bir zararı yoktur bisikletin, insanlar sağlıklı olduğunda yani işine bisikletle gittiğinde bu hem aile bütçesine katkı yaptırıyor hem de sağlıklı kaldığı için hayat boyunca Sağlık Bakanlığına da katkısı oluyor. Devamında ise trafik yoğunluğuna da çözüm bisiklette. Trafiğin yoğun  olduğu illerimizde İstanbul,  Ankara, İzmir gibi illerimizde trafik çözümü için milyon liralar harcanıyor, halbuki çok basit bir çözümü var oda "bisiklet!" Farkındalığı biraz artırdığımızda,  yerel yönetimler de düğmeye bastığında ilerideki yıllarda bu  sorun da bisiklet sayesinde çözülmüş olacaktır. Demek oluyor ki bisiklet  tamamen insani bir proje. 95 Yılından itibaren kendi derneğimde ve kulübümde bir çok ilde sıra dışı faaliyetler yapmaya çalışıyorum farkındalık olsun diye geri dönüşümlerde de gördüğümüz zaman hoşumuza gidiyor tabi ki.

Aynı zamanda Atilla Bisiklet Takımı diye bir oluşum var Türkiye genelinde ve artık her meslek ve yastan hobicilerden ve sporculardan oluşan 30.000 kişiyiz İstanbul’da 10.000 kişi var ama Anadolu’da çok daha yaygınız bunların yönetimiyle ilgileniyorum, kim nerde, ne yapıyor, neler yapması lazım gibi.

Urfa’ya geldiğim gibi mümkün mertebe her yerde eğitim de vermeyi çok seviyorum yetişe bildiğim kadar tabi ki. 2017 yılında benim şahsi projemi gündeme aldık. 50 yaşında yapmaya karar verdiğim bir hız projesi;  bu da bir farkındalık projesi aslında bisiklete dair.  Bu yıl bununla uğraşıyorum inşallah bir aksilik olmazsa da Şanlıurfa’da bu projeyi gerçekleştirmek istiyorum.

O yüzden Urfa’da olmamın sebebi yol keşfine ve ilgili birimlerle, İl Temsilcisi Sn. İbrahim Halil Ünlü ve Gençlik Spor İl Müdürlüğüyle görüşmek. Burada Ekim ayında ekibimle beraber bir kamp yapıp, Kasım ayında ise resmi bir Bisiklet Hız Rekoru Projesini hayata geçirmeyi planlıyorum.


 

HIZ REKORU PROJENİZİ NEDEN ŞANLIURFA’DA GERÇEKLEŞMESİNİ İSTİYORSUNUZ?

Ben 2014 yılında Urfa’da ilk projemi yapmıştım zaten, Urfa’nın yolları gerçekten çok mükemmel özellikle doğu illerinden birini seçtim. Diyarbakır ve Mardin illerinde de proje yapmıştım. Kamuoyunun dikkatini hem Doğu illerimizde hem de bisiklete çekmenin, farkındalığı yükseltmenin en güzel yolu. Urfa niye diyorsanız Urfa’yı ben çok seviyorum, sıcağı da seven biriyim. Urfa’nın insanlarını ve maneviyatlarını seviyorum. Benim projemle alakalı da yolları çok müsait, asfalt kaliteniz çok güzel sakin yollarınız var ondan dolayı. Daha önceleri de yapmış olduğumuz projelerle alakalı olarak geri dönüşümleri de gördüğüm için tercihim Urfa. 2014 yılında yapmış olduğum projede burada bisiklete binen yoktu. Ben Sabancı Kimsesiz Çocuklar Kurumuna İstanbul’dan 1 tır bisiklet gönderdim ve İstanbul’dan Urfa’ya bisiklet turu düzenledim, burada kimsesiz çocuklara bisiklet dağıtım töreni yaptık. Bu belki de iyi bir sinerji oluşturdu ondan sonra bisikletle bir kalkınma oldu ve buda hoşuma gidiyor. Bunu gördükten sonra burayı bırakmak istemiyorum. Zaten geçen sene yine Urfa’ya gelmiştik. Hız rekorunu inşallah lojistik destekle alabilirsek ki zaten alacağız görünüyor, bu sene yıl başı öncesi, Kasım ayı olur, Kasım ayının sonu da olabilir tam net bir tarih koyamıyoruz. Hız rekorunu Urfa’ da yapmak istiyorum.

 

ŞANLIURFA’YA İLK GELİŞİNİZDE KİMSESİZ ÇOCUKLARA BİSİKLET HEDİYE EDEREK SEVİNÇLERİNE ORTAK OLDUNUZ VE GEÇEN SENEDE 11 NİSAN URFA’NIN KURTULUŞU NEDENİYLE URFA’YA GELEREK PEDAL ÇEVİRDİNİZ BUNUNLA İLGİLİ NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?  

Aslında bir çok yerden  buna benzer davetlerde alıyorum ama Urfa’dan davet almadan da geliyorum, dediğim gibi Urfa’yı çok seviyorum ve Urfa’yı geri dönüşümlü görüyorum. Keşke zaman olarak ve biraz da imkanlar müsait olsa aslında Urfa’da  profesyonel bir takımın kurulmasının buraya çok yakışacağını düşünüyorum. Tabi biraz eksiklikler var ama burada ciddi bir de potansiyel var.

Baktığımız yollarınız çok uygun. Urfa’da ciddi bir ışık gördüm yani bisiklet kültürü anlamında burası en azından doğu bölgemizin merkezi haline gelebilir aslında. Urfa’da gerçekleştireceğim hız rekorundan sonra elim her zaman burada olacaktır mümkün mertebe de merkez haline getirmek için vesile olmak istiyorum çünkü, buradaki potansiyeli gördüm diğer illerde bu kadar değil ama Urfa bu anlamda çok daha avantajlı bu fırsatı da kaçırmak istemiyorum.



 

ÜLKEMİZDE VE ÖZELLİKLE ŞANLIURFA’DA BİSİKLET KULLANIMI NASIL?

Benim ilk geldiğimde 2014 yılında burada yaptığım projede tahmin ettiğimin çok daha altında bisiklet kullanımı vardı ve şaşırmıştım. Yollarınız çok müsait yazın sıcak ama Urfa halkı sıcağa alışmış sorun yok. İlk geldiğimde üzülmüştüm ama bir daha geldiğimde baktım ki bizim ilk yaptığımız İstanbul-Urfa turunun kısmen de olsa etkilerinden dolayı mı bilmiyorum bir kıpırdanma gördük ondan sonra geçen sene bir daha geldiğimde bisiklet turu yaptık. Ben gurubun önündeydim arkamda yüzlerce bisikletçi vardı kaskı, forması, taytı inanılmaz hoşuma gitti yani hızlı bir geri dönüşüm gördük Urfa’da.

Bisiklet konusunda biraz eksiklikler var kimse bisiklet kültürünü bilmiyor, daha bisiklet kültürü 4-5 seneden beridir birçok ile girmeye çalışıyor. İnsanların bir çoğu daha bisiklet seçimi yapamıyor nasıl bir bisiklete bineceğini bilmiyor, neden kalın tekerlekli bisiklete bindiğini bilmiyor halbuki insanlarımız biraz daha yönlendirilebilse biraz daha keyif alacaktır. Urfa bu anlamda inanılmaz farklı çünkü ben gördüm birkaç senede içerisinde olumlu anlamında ve bu belediyelerinde kısmen tamamen değil kısmen çok daha şahane yerlere geleceğini ümit ediyorum. Yani sosyal aktiviteler yapılmalı mesela okullarda bir şeyler yapılmalı bisikletin anlamını önemini anlatan en azından bir söyleyişler yapılmalıdır veya küçük küçük festivaller yapılabilir, küçük küçük bisiklet gezileri yapılabilir, turnuvalar yapılabilir bunlar maliyetli şeyler değil ama birilerinin düğmeye basmasıyla olacak şeyler.

 

SON OLARAK URFALI BİSİKLET SEVERLERE NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Urfa’ da 3-4 tane bisiklet oluşumu var şu anda çok da resmi olmasa da bizde illa resmi olsun demiyoruz. Gruplaşmalar var, mümkün mertebe trafikte görünün ama kurallara uyarak görünün.

Bir çoğu burada akşam bisiklete biniyorlar gündüz hava çok sıcak olduğu için mesela akşam çıkılıyorsa kesinlikle açık renkte kıyafet ve mümkünse fosforlu yelek giysinler, kaskı da sakın ihmal etmesinler.

Trafikte ne kadar çok emniyet kurallarına uyarak bisiklet kullanırlarsa bisikletle karşı taraftan saygı çok daha çabuk gelecektir, bu kültür 30 senede gelişecekse 3 senede de gelişebilir. O yüzden önce biz saygılı olacağız karşı tarafa sonra karşıdaki trafikli araçtan bize bisiklete saygı gelecek. Mümkün mertebe trafikte çok fazla görünelim ve komşumuz, iş arkadaşımızı bu işe teşvik etmeye çalışalım çünkü bisiklet kültürü gerçekten çok insani bir projedir, bir kültürdür ve bu projeye kişilerde dahil olsun istiyorum.


Güncelleme Tarihi: 05 Ağustos 2017, 16:52
YORUM EKLE
YORUMLAR
Taner
Taner - 7 yıl Önce

Şanlıurfa ağaçlandırılsın

Urfalı
Urfalı - 7 yıl Önce

Urfada bisiklet yolu varmı ki :))

SIRADAKİ HABER

banner195