Title of a News Article

TİROİD HASTALIĞINDA BESLENME NASIL OLMALI ?


     Çağımızın en popüler hastalıklarından biri haline gelen Tiroid hormonu, tiroid bezi tarafından salgılanır.  Tiroid  bezinin görevi, vücutta ki gen transkripsiyonunu düzenleyen tiroid hormonları T3 ve T4'ü üretmektir. Tıbbi uygulamada tiroid bezi çok fazla ya da çok az  hormon salgıladığında sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Bu da guatr, hipertiroid ve hipotiroid olarak karşımıza çıkar. 

Hipotiroid: Tiroid bezinin yavaş veya az çalışmasıdır. Bu durumda en önemli sorun, metabolizma olarak karşımıza çıkar. Metabolizmanın çalışmaması kilo artışına sebep olmaktadır. Bireyler kilo vermekte zorlanır, cilt kuruluğu ve saç döküntüleri artar, yorgunluk ve halsizlik gibi durumlar ile karşılaşmaktadır.

*Beslenmeleri
İyot eksikliği sonucu ortaya çıkan bu hastalık, IQ seviyelerinde de düşüşe sebep olur. Tuz tüketimi mutlaka iyotlu olmalı, iyodu balıklardanda alabiliriz haftada 2-3 kez balık tüketimi alışkanlık haline gelmelidir. E vitamini ve selenyum içeren besinlerin tüketimine özen gösterilmeli, Iyot emiliminin artmasında etkili olacaktır.

Hipertiroid: Tiroid bezinin normalin üzerinde ve hızlı çalışmasıyla ortaya çıkmaktadır. Metabolizmanın çok çalışması, sinirlilik ve asabiyetlik, kalp ağrıları, stres ve skntı gibi problemler ortaya çıkmaktadır.

*Beslenmeleri
En önemli dikkat edilmesi gereken husus ‘’İyot ‘’ dur. İyot tüketimi sınırlandırlmalıdır. İyotsuz tuzlar tercih edilmelidir.

*Guatrojenik etki gösteren besinler
Lahana, brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar, turp, şalgam, soya fasülyesi, hardal, yer fıstığı, pazı, ıspanak gibi sebzeler çiğ tüketilmemeli. Şeftali, armut, muz gibi meyvelerde sınırlandırılmalıdır.  Bir beslenme uzmanı kontrolunde kilo artışı sorunları ortadan kalkar.

DİP NOTLAR: Tiroid ilacı kullananlar, ilaç besin etkileşimi sebebiyle, ilaçları aç karnına alıp ilk 40 dakika besin tüketimi olmamalıdır. Düzenli kullanılan ilaçlar BMH’ı iyi yönde etkiler. Ayrıca soya ürünleride ilaç emilimini düşürür. Basit karbonhidratlar genel olarak sağlık açısından zararlı olup, tiroid hastalarınada olumsuz etki gösterebilmektedir. Bu hastalıklarda ödem görülme riski de olduğundan, bol bol su tüketmeleri önerilir.

 

 

YORUM EKLE

banner195