Title of a News Article

Aşevi değil, Türbe...

özel haber

Aşevi değil, Türbe...
banner206
Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesinde bulunan Şeyh-Maksut Türbesi dileği kabul olanların getirdiği yemeklerle haftanın bazı günlerinde aş evini aratmıyor. 
Şanlıurfa'da ki türbelerin en eskilerinden olan dört eyvanlı Selçuklu medreseli  Şeyh-Maksud türbesi Urfalı kadınların dilek tutma mekanı olmaya devam ediyor. Eyyübiye ilçesine bağlı olan ve adı verilen mahalle içerisinde bulunan Şeyh-Maksut türbesini  haftanın salı ve Cuma günlerini ziyaret eden çoğunlu kadınlardan oluşan kişiler burada dilekte bulunuyorlar. Dilek tutanlar dileklerine kavuşmasının ardından adaklarını yerine getirmek için yine Salı ve Cuma günlerini yüksek bir tepede bulunan Şeyh-Maksud Türbesine geliyorlar. 
Tuttukları dileklerin kabul olması üzerine türbeye gelenler öğlen namazı öncesi evde pişirdikleri yemekleri Türbenin avlusuna ve çevrede bulunan kişilere dağıtıyorlar. Çocuk ve ev dileğinde bulunanların kurban kestiği, evlenme ve diğer dilekleri kabul olan kişilerin ise nohutlu pilav dağıttığı Salı ve Cuma günlerini fırsat bilenler ise türbenin önüne gelerek yemeklerini güzelce yiyorlar.
Tuttuğu dileğin kabul görmesi üzerine oğlunun ismini Maksut koyduğunu ifade eden İş adamı Abdülkadir Çiftçi' Bir çocuğumuzun olması için eşimle sık sık Şeyh-maksud türbesini ziyaret ederek dilekte bulunuyorduk, Allah'a şükür yıllar sonra çoçuğumuz oldu, Oğlum büyüdü ve bazın oğlum ile birlikte bu türbeye geliyorum, insanlar burada yatan Alime inanıyorlar ve dilekte bulunuyorlar, gelenmeğe göre yemek dağıtıyorlar.'dedi.

ÇEVRE DÜZENLEMESİ GÜZEL YOL YOK
Eyyübiye ilçesi sınırlarında kalan Şeyh-Maksut türbesine gelmek hiçte kolay değil. Yön ve yol gösteren tabelaların olmadığı gecekondu mahallesinin tepesinde yer alan Şeyh-Maksud türbesi bir kaç yıl önce Vakıflar Bölge Müdürü Müslüm Tüysüz'ün girişimleri sonucu onarılmıştı. Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci tarafından ise türbenin çevre düzenlemesi yapıldığı Türbede iki Belediye görevlisi sürekli O bölgenin temizliğini ve bakımını yürütüyorlar.  Şanlıurfa'nın en eski ve önemli türbeleri arasında yer alan Şeyh-Maksut türbesinin gecekondu mahallesinin içerisinde yer almasından dolay yol sorunu bulunduğunu ifade eden ziyaretçiler, bu türbenin Turizme kazandırılması için Belediye Başkanı Mehmet Ekinci'ye çağrıda bulundular. 

Güncelleme Tarihi: 29 Mart 2016, 17:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195