Title of a News Article

Said'i Nursi vefat edeli 61 yıl oldu..

Said'i Nursi vefat edeli 61 yıl oldu..
banner206

İslam Alimlerinden birisi olan Bediüzzaman Said Nursi, 23 Mart 1960'ta Şanlıurfa’ya geldikten sonra vefat etti. 

Sait Nursi, yalnız başına kaldığı otel damındaki bir odada vefat ettikten sonra Şanlıurfa’da defnedildi. Balıklıgöl platosu içerisinde bulunan Halil'ul Rahman Camii avlusuna defin edilen Bediüzzaman Said'i Nursi'nin naaşı 27 Mayıs 1960 darbesi sonrasında yaklaşık iki ay sonra kimliği belirsiz kişiler tarafından gece yarısı çalınarak açıklanmayan bir yere defin edildi. Nursi'nin naaşı günümüzde halen yeri bilinmemektedir.

Sait Nursi, vefatının 61’inci yıldönümünde vefat ettiği Şanlıurfa’da sevenleri tarafından anılıyor. Pandemi kuralları gereği alınan kararlar doğrultusunda toplanma eylem gibi etkinlikler yasak. Bu yüzden de Nursi sevenleri vefat ve başsağlığı dileklerini sosyal medya hesaplarından dile getiriyor.

Şanlıurfa'da birçok vatandaş ise sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşım ile Said Nursi'yi andı.

İşte o paylaşımlar: 

“Son yolculuğu için geldiği Şanlıurfa’da İpek Palas Oteli'nde 23 Mart 1960 tarihinde vefat eden büyük islam alimi Bediüzzaman Said Nursi hazretlerini vefatının 61.Yılında rahmetle anıyoruz.

"Mekanın cennet olsun Aziz Üstadım."

"Rabbim bizi o mübareğin şefaatine nail eylesin.”

BEDİÜZZAMAN SAİD NURSİ KİMDİR?

Said Nursi, 1878 yılında Bitlis vilayetine bağlı Hizan ilçesi Nurs köyünde yedi çocuklu bir ailenin dördüncü çocuğu olarak doğmuştur. Babasının adı Mirza, annesinin adı ise Nuriye'dir. 15 yaşında bir medrese öğrencisi iken hocası tarafından verilen Bedîüzzamân (zamanın eşsizi) lakabı ismiyle birlikte anılır.

Çocukluğunda çevresindeki medreselerde eğitim gördü. Kendisinde görülen hafıza sebebiyle, önceleri "Molla Said-i Meşhur" diye tanındı. Daha sonra "Zamanın eşsizi" anlamında "Bediüzzaman" unvanıyla şöhret buldu. Talebelik yıllarında temel İslamî ilimlerle ilgili doksan kitabı ezberledi. Şirvan, Siirt, Bitlis, Doğubayazıd ve Tillo'dan sonra 1894'te Mardin'e geçti. Oradan da Bitlis'e gitti, sonrada Van'da 12 sene kaldı. Van'da kaldığı sürede eğitim metodunu tamamen kendisinin hazırladığı bir medrese kurdu. Esas hedefi, aynı metodun uygulanacağı bir üniversiteyi Doğu Anadolu'da kurmaktı. Bu üniversitede din ilimleri ile fen ilimleri birlikte öğretilecek, etnik diller de serbest tutulacaktı. Bu üniversiteye, Kahire'deki Ezher Üniversitesi'nden hareketle "Medresetü'z-Zehra" ismini verdi.

1900'lü yılların başında 1907 yılında doğuda Medresetü-z Zehra adında bir İslam üniversitesi kurmak fikriyle İstanbul'a geldi ve hayatı boyunca bu fikrini gerçekleştirmek için gayret gösterdi. 13 Nisan 1909 tarihinde tarihe "31 Mart Vakası" olarak geçen isyanda isyancıları yatıştırmaya çalışmış, isyan bastırıldıktan sonra Said Nursi de olaya karıştığı iddiası ile tutuklanmış fakat mahkemesi görüldükten sonra beraat etmiştir.

1925 yılında Van'da eğitim faaliyetlerinde bulunurken, o sırada meydana gelen Şeyh Said hareketi sebebiyle, bu harekete karşı çıktığı halde, tedbir olarak 1926 yılında önce Burdur'a, ardından 25 Ocak 1927'da Isparta ve Isparta ili, Eğirdir ilçesine bağlı, Eğirdir'in 25 km kuzeybatısında Barla'ya gönderildi. Burada sekiz yıl kaldı. "Risale-i Nur" isimli Kur'an tefsirinin çoğu bölümlerini burada yazdı. Eserleri ve fikirleri sebebiyle 1935 senesinde Eskişehir Mahkemesine sevk edildi.

1936 yılında sürgüne gönderildiği Kastamonu'da eserlerini yazmaya devam etti. 1943'te Denizli Mahkemesi'ne, 1948'de Afyon Mahkemesi'ne sevk edildi. Mahkemeler beraatla neticelendi.

1950 yılında çok partili hayata geçildiğinde dini hak ve hürriyetler genişledi. Bediüzzaman, bu dönemde eserlerini matbaalarda bastırdı.

Said Nursi, 23 Mart 1960 tarihinde 82 yaşında Şanlıurfa'da öldü. Naaşı Halilürrahman Dergâhı'nda kendisine ayrılan yere defnedildi. Ancak iki ay sonra 27 Mayıs 1960'da bir askerî darbe oldu. Millî Birlik Komitesi hükümeti Bediüzzaman'ın kabrinin nakledilmesine karar verdi. 12 Temmuz 1960 günü mezarı Urfa'daki yerinden alınarak Isparta'ya götürülerek şehir mezarlığına gizlice defnedilmiştir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195