Title of a News Article

Büyük Operasyon Başlıyor

.

Büyük Operasyon Başlıyor
banner206
 Kürdistan Bölgesi, Mekezi Irak Hükümeti ve ABD'nin Musul'u Kurtarma Operasyonu konusunda anlaştığı bildirildi.
 
Başkan ve silahlı kuvvetler Başkomutanı Mesud Barzani başkanlığında, bugün başkent Erbil'de Peşmerge Bakanlığı, Merkezi Irak Hükümeti ve ABD temsilcileri biraraya geldi.
 
Toplantıya Peşmerge Bakanlığı üst düzey yetkililerinin yanısıra, ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Douglas Selman, ABD'nin Suriye ve Irak güçlerine komuta eden General Stephen J. Townsend, ABD Erbil Başkonsolosu Ken Gross, Irak Ordusu Genelkurmay Başkan Yardımcısı Abdülemir Zedi ve bazı üst düzey askeri yetkililer katıldı.
 
Başkanlıktan yapılan açıklamada, toplantıda IŞİD'e karşı mücadele ve Musul'u Kurtarma Operasyonu'nun masaya yatırıldığı belirtildi.
 
Açıklamada, “IŞİD'in Musul'da yenilgiye uğratılması tarafların ortak hedefi olarak belirlendi. Peşmerge, Iraklı güçleri ve koalsiyon güçleri arasında işbirliğin sağlanması üzerinde duruldu” denildi.
 
Musul'u Kurtarma Operasyonu'nun detayları elealıdığı toplantıda, “Peşmerge Güçleri, Iraklı güçler, ABD Ordusu ve koalisyon güçleri arasında işbirliğinin nasıl olacağı konusunda anlaştığı” belirtildi.
 
Mesud Barzani, koalisyon güçleri, Iraklı güçler ve peşmergenin verdiği çabayı tebrik ederek,
“Peşmerge ile Iraklı güçler arasında ortak çalışma ve işbirliği, iki tarafın kardeşliği, dostluğu ve güveninin derinlemesine yol açacağını” ümit etti.
 
Barzani, “Umarım Musul'un kurtarılması, Ninova halkının sorunlarının ortadan kalkmasına yol açarak terör ve şiddet düşüncesini çıkmasını önleyecektir” dedi.
 
Erbil – Washington protokolu
 
ABD ile Kürdistan Bölgesi arasında Temmuz ayında ilk defa askeri bir protokol imzalanmıştı.
 
Peşmerge Bakanlığı Basın Sorumlusu Tuğgeneral Halgurd Hikmet, protokolün Musul'un Kurtarma Operasyonu'nun başlamasıyla uygulamaya geçeceğini belirtmişti.
 
Tuğgeneral Halgurd Hikmet, protokol uyarınca Washington ile Erbil'in, peşmergelerin maaşlarını ortaklaşa ödeyeceğini ve ABD'nin gıda maddelerinin yanısıra hafif ve ağır silahlar vereceğini kaydetti.
 
IŞİD'le savaş bitene dek geçerli olan anlaşmanın bir yıl yürürlükte kalacağı tahmin ediliyor.
 
Rûdaw'a konuşan Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Sözcüsü Umed Sabah, “Anlaşma iki taraf arasında gelecekteki işbirliğini de belirliyor. Onların Peşmerge Güçleri'ne nasıl yardım edeceği, Musul'u Kurtarma Operasyonu başta olmak üzere IŞİD'e karşı savaşta yeralacak olan tarafların rolü de bu çerçevede çiziliyor” demişti.
 
Anlaşmaya göre, Washington ilk aşamada Peşmerge Güçleri'ne 415 milyon dolar verecek.
 
Rûdaw'ın edindiği bilgiye göre, Erbil ile Washington arasında varılan protokolün siyasi ayağı da bulunuyor.
 Rudaw tv. Com

Güncelleme Tarihi: 19 Eylül 2016, 21:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195