Title of a News Article

TARİHİ GÜN...

TARİHİ GÜN...
banner206
 

Tarihi gün! TANAP'tan ilk gaz akışı başladı

Türkiye'nin enerji arz güvenliğine önemli katkılar sağlayacak olan TANAP törenle açıldı. TANAP’la, Doğu ile Batı arasında Azerbaycan’la birlikte enerji köprüsü kurarak, enerjide yeniden doğuşa imza atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarihi açılışta, "TANAP, ortak vizyonumuzun en son meyvesidir. TANAP aynı zamanda devreye alacağımız yeni projelerin müjdecisidir." dedi.

Türkiye ve Azerbaycan tarafından yapımı üç yıldır süren ve Azeri doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP)  açıldı. TANAP'ın açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Sırbistan Devlet Başkanı Aleksandar Vucic, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko da katılım sağladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TANAP açılışında önemli açıklamalarda bulundu. İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Saygıdeğer devlet başkanları, kıymetli bakanlar, milletvekilleri, enerji camiasının saygın temsilcileri, değerli misafirler, hanımefendiler beyefendiler, sizleri en kalbi duygularımla, saygıyla selamlıyorum.

Bugün bölgemiz ve ülkelerimiz için tarihi bir adım atıyoruz.  Enerjinin 'İpek Yolu' olarak tanımladığımız Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattının açılışını gerçekleştiriyoruz. TANAP ile Azeri gazı ilk kez Avrupa'ya taşınmış oluyor. TANAP Türkiye, Orta Doğu ve Avrupa'nın en uzun doğalgaz boru hattıdır.

TANAP aynı zamanda çok taraflı işbirliğinin de nişanesidir. Enerjiyi çatışma değil, işbirliği zemini olarak gören anlayışımız TANAP sayesinde bir kez daha ete kemiğe bürünmüştür. Bundan dolayı özellikle Aliyev kardeşime çok çok teşekkür ediyorum. TANAP ile Hazar gazı ilk kez Avrupa’ya ulaşmış oluyor. Daha önce bu amaçla bir dizi dev projeyi hayata geçirmiştik. Bu yola Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattının inşasıyla başladık. Asrın projesi olarak adlandırılan hat, daha sonraki çalışmaların da öncüsü oldu.

Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2018, 01:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195