Title of a News Article

7 Köyü ele geçirdiler!

.

7 Köyü ele geçirdiler!
banner206

 Suriye’de IŞİD’in kontrolündeki 7 köy muhaliflerin kontrolüne geçti. Muhalifler son olarak Kuzul, Mugaydin ve Halfetli köylerini ele geçirirken Rusya IŞİD’e karşı mücadele eden grupların mevzilerini bombalıyor. Rusya savaş uçakları muhaliflere ait 19 mevziyi vurdu.

Halep'in kuzeyinde muhalifler ilerlemeye devam ediyor. Türkiye'nin sınır obüs ve tanklarla destek verdiği muhaliflerin Halep'in kuzeyinde IŞİD'e yönelik saldırıları devam ediyor. 10 günlük operasyon sürecinde 7 köy el değiştirdi. Önceki akşam Kuzul, Mugaydin ve Halfetli el değiştiren ve muhaliflerin kontrolüne geçen köyler arasında.

 

ARADAKİ MESAFE 12 KM'YE DÜŞTÜ

Çatışmalar son olarak Düdyen köyünde yoğunlaştı. Türkmen kasabası Çobanbeyli'ye 24 km uzaklıkta olan muhalifler ele geçirdikleri önemli noktalardan sonra ilerlemeyi sürdürdü. Aradaki mesafe 12 kilometreye düştü.

 

BOMBALI SALDIRIDA 7 MUHALİF ŞEHİT

IŞİD, yaşanan çatışmalarda 10 köyden çekilmek zorunda kaldı. Muhaliflerle girdiği çatışmalarda 7 köyü kaybeden IŞİD, muhalif mevzilere 2 bombalı araç saldırısı gerçekleştirdi. 7 muhalif savaşçının şehit olduğu saldırılarda 14 kişi de yaralandı.

 

7 MEVZİ HAVADAN BOMBALANDI

IŞİD ve muhalifler arasında devam eden savaş süresince, Rusya IŞİD'e karşı mücadele eden grupların mevzilerini bombalıyor. Der Cimel, Tel Rıfat ve Savran cephelerinde IŞİD ile yoğun çatışma halinde olan 19 muhalif nokta Rus uçakları tarafından vuruldu. Önceki gün bölgede 12 noktayı havadan vuran Rus uçakları dün de 7 mevziye bombalı hava saldırısı gerçekleştirdi.

Bu şartlarda müzakereye oturamayız Muhalifler, ülkede “katliamlar" devam ederken dayatılacak herhangi bir çözümü reddettiklerini bildirdi. Ceyşul İslam, Sultan Murat Tugayı, Salahaddin Tugayı ve Ceyşul Mücahidin'in de aralarında bulunduğu 33 silahlı grup, 25 Ocak'ta Cenevre'de yapılacak görüşmeler öncesi yayımladığı ortak bildirgede, “Suriye halkının bombardıman, aç bırakma, tehcir ve mezhebi soykırım gibi yaşadığı insanlık trajedisinin gölgesinde bazı dış güçler, muhalif gruplara Suriye rejimi lehine siyasi taviz vermesi için baskı yapıyor" denildi.

 

BM MADDELERİ UYGULANMALI

Bildirgede, "Suçlar ve katliamlarla dayatılacak herhangi bir çözümü reddediyoruz. Prensiplerimiz gereğince Müzakere Yüksek Komisyonu'nun tutumunu destekliyoruz" ifadesine yer verildi. Bildirgede, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin oy birliğiyle kabul ettiği Suriye'ye dair 2254 sayılı kararının 12 ve 13. maddeleri uygulanmadıkça, uzlaşmaya mesafeli olunduğu anımsatıldı.

Türkmendağı'nı çevreleme planı Suriye'de rejim güçleri, Rus savaş uçaklarının desteğiyle Türkmendağı'ndan sonra bölgenin güneybatısında muhaliflerin elindeki Salma tepesi ve çevresini hedef alıyor. Rejimin hedefi, Türkmendağı'nı topyekün kuşatmaya almak ve muhaliflerin elindeki İdlib'i tehdit etmek. Suriye'nin Türkiye sınırındaki Lazkiye vilayetinde, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısında kalan, Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Bayırbucak bölgesi, geçen kasım ayından bu yana rejim güçlerinin hedefindeydi. Rus savaş uçaklarının desteğiyle kara operasyonu başlatan rejim güçleri, bölgedeki birçok stratejik noktayı ele geçirmişti.

 

HEDEF CEBEL EKRAD BAĞLANTISINI KESMEK

Rejim halihazırda, Türkmen birliklerinin batı sahil kesimi ile kuzey hattındaki son nokta olan Acısu Kavşağı, güneyindeki 45 Tepesi, Türkiye'ye 5 kilometre mesafedeki Kızıldağ, bölgedeki en yüksek dağ olan Kızıldağ, bölgenin güney hattındaki Gimam ve Zuveyk köyünü kontrol ediyor. Son olarak geçen hafta, Zuveyk'in kuzeyindeki Burc el-Kasab tepesi rejimin eline geçti. Esed güçleri Burc el-Kasab'dan ilerleyerek, Türkmendağı ile Cebel Ekrad (Kürt Dağı) arasındaki bağlantıyı kesme ve Türkmendağı'nı kuşatma altına alma amacıyla bölgedeki operasyonlarına devam ediyor.

 

2 BİN BOMBA ATILDI

Burc el-Kasab'in güneydoğusunda, rejim kontrolündeki Salma tepesi ve çevresi, rejimin yeni hedefi oldu. Rus savaş uçaklarının havadan, rejimin karadan saldırıları geçen Aralık ayı sonundan bu yana Salma bölgesinde yoğunlaştı. Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, son beş günde Salma bölgesindeki muhaliflere 200 hava saldırısında 2 bin bomba atıldı. Türkmenlerin tarihi yurdu Bayırbucak bölgesinin kuzeydoğusundaki dağlık kesimleri Türkmendağı olarak adlandırılıyor. Bayırbucak'ın batı kesimlerindeki ovalık alan tümüyle rejimin kontrolünde.

 

LAZKİYE'YE AÇILAN KAPI

Salma bölgesi, muhaliflerin kontrolündeki İdlib vilayetinden, Esed'in kalesi olarak bilinen sahil şeridindeki Lazkiye'ye açılan kapı durumundaki Gab Ovası'na muhaliflerin düzenlediği saldırıları kesebilecek bir konumda bulunuyor.

İranlı general öldürüldü İran Devrim Muhafızları'nın üst düzey komutanlarından Tuğgeneral Said Seyyah Tahiri, Suriye'de öldürüldü. İran Genelkurmay Başkanlığı'na ait “defapress.ir" adlı internet sitesi, Tuğgeneral Tahiri'nin 1980-88 yılları arasında yaşanan İran-Irak savaşının komutanlarından olduğunu aktardı.

Rus uçakları ölüm saçtı Eli kanlı Esed rejimine destek veren Rus hava kuvvetlerine ait uçaklar dün de 7 mevziye bombalı hava saldırısı gerçekleştirdi.

Rus savaş uçakları önceki gün bölgede 12 noktayı havadan vurmuş ve çok sayıda sivilin ölümüne neden olmuştu.

Güncelleme Tarihi: 15 Ocak 2016, 09:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195