Title of a News Article

ABD'nin Türkiye üzerindeki kirli planı

ABD'nin Türkiye üzerindeki kirli planı
banner206
 Haber7.com yazarı Taha Dağlı bugünkü köşe yazısında ABD'nin İdlib planını kaleme aldı. Dağlı, Amerika'nın terör hattını Akdeniz'e ulaştırarak burada Türkiye'nin Fırat Kalkanı operasyonunu da boşa çıkarmak istediğini ifade etti.

MCGURK HADDİNİ AŞTI

Amerika’dan peş peşe İdlib açıklamaları geldi. İlkinde Obama ve sonra Trump’ın da DAEŞ özel temsilcisi olan Brett Mcgurk, İdlib’e dikkat çekti, bir de haddini aşarak, İdlib’teki El Kaide yapılanmasıyla Türkiye’yi ilişkilendirmeye yönelik iftiralarda bulundu. Bu durum Ankara’nın çok sert tepkisiyle karşılandı.

Mcgurk’ten sonra bu kez Trump’ın Suriye Özel Temsilcisi Michael Ratney, El Kaide-Nusra bağlantılı örgütlerin İdlib’te hakimiyet kurması halinde askeri müdahale yapacaklarının sinyalini verdi.

İDLİB ABD İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?

Suriye’de görevli iki üst düzey Amerikalının peş peşe İdlib üzerine yoğunlaşan açıklamalar yapması sürpriz değil.

ABD’nin baştan beri planı PKK-PYD terör örgütüne Suriye’nin kuzeyinde, Türkiye sınırı boyunca bir koridor oluşturup, o hattı Akdeniz’e ulaştırmak.

Türkiye, Fırat Kalkanı Harekatıyla bu planın ilk aşamasını bertaraf etti. Azez-Cerablus hattı TSK tarafından özgürleştirilerek, PKK’nın elindeki Afrin ve Ayn el Arab (Kobani) bölgelerinin birleştirilmesinin önünde engel oldu.

ABD B planına geçmek zorunda kaldı.

Azez-Cerablus hattının güneyinden yeni bir koridor açıp, Afrin’le diğer PKK-PYD işgalindeki toprakları birleştirme yoluna yöneldi.

İşte bu alternatif güzergahta İdlib’in önemi ortaya çıktı.

İdlib’in özellikle kuzeyini PKK-PYD’ye verip, Afrin-Kobani bağlantısını Azez-Cerablus ve hatta al Bab’ın güneyinden birleştirmek amacındalar.

İDLİB’E PYD OPERASYONU İÇİN YEŞİL IŞIK

ABD, İdlib’teki El Kaide terör örgütü unsurlarını öne sürüp, bölgeye askeri müdahale yapacaklarının sinyalini veriyor. Tıpkı Rakka’da olduğu gibi İdlib’te de bir ABD operasyonu olursa sahada kullanılacak olan silahlı güçlerin PYD teröristleri olacağı şimdiden belli.

Bunun için İdlib’te El Kaide unsurlarının yakın zamanda olmadık bir saldırı yapmalarını beklemek pek de hayal olmaz. Zira El Kaide, saldıracak ki ABD bunu bahane edip, İdlib’e PYD teröristlerini sokacak.

RAKKA BAHANESİ

ABD, Rakka’yı DAEŞ terör örgütünden kurtarmak için sahaya bir başka terör örgütü olan PYD’yi sürdü. Ve PYD’ye DAEŞ bahanesiyle 900 tır dolusu silah gönderdi. Rakka operasyonu 6 Haziran’dan itibaren devam ediyor, ABD’den aldığı ağır silahlarla kısa sürede ele geçirilmesi gereken Rakka’da bunca zamandır hiçbir ilerleme kaydedilmedi üstelik iki terör grubunun çatışmasında olan sivillere oluyor. Buradan da anlaşılıyor ki, ABD Rakka bahanesiyle PYD teröristlerini ağır silahlarla donatarak, bir sonraki adımda İdlib’e yönelik geniş çaplı bir harekatın planlarını yapıyor.

EL KAİDE ASLINDA ABD’NİN GÜDÜMÜNDE

ABD’nin İdlib ve El Kaide vurgularında ön plana çıkan bir nokta var. El Kaide terör örgütüyle Türkiye’yi ilişkilendirmek amacındalar. Oysa El Kaide unsurlarının daha önce ABD ile işbirliği yaptıkları biliniyor.

Geçtiğimiz Kasım ayında Halep ateşkesi sürecinde El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi veya adını sonradan değiştiren diğer gruplar İdlib’te Ruslara ait bir sahra hastanesini bombalamıştı. Saldırı sonrası Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü İgor Konaşenkov, El Kaide’ye hastanenin koordinatlarının ABD tarafından verildiğini açıklamıştı. Rus medyasının yanı sıra Rusya Savunma Bakanlığının üst kademesinin de İdlib’teki El Kaide unsurlarıyla ABD arasındaki ilişkiyi deşifre etmesi bölgedeki terör örgütlerinin kimler tarafından nasıl kullanıldığının da bir göstergesi.

Güncelleme Tarihi: 04 Ağustos 2017, 09:40
YORUM EKLE
YORUMLAR
HALİL ÖZKURT
HALİL ÖZKURT - 7 yıl Önce

GÜNAYDINLAR
BOP TIKIR TIKIR İŞLİYOR EŞBAŞKANI KİM DANIŞIKLI DÖVÜŞ

SIRADAKİ HABER

banner195