Title of a News Article

HRÜ'de matematik konferansı

HRÜ'de matematik konferansı
banner206
 Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından "Kainatın Dili Matematik" isimli konferansa konuşmacı olarak TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Matematik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Akın katıldı.

Fen Edebiyat Fakültesi Büyük anfide düzenlenen konferansa, Şanlıurfa Vali Yardımcısı Ahmet Yıldız, Rektör yardımcısı Prof. Dr. Ali Sarıışık, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burhan Akpunar, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Akan, çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Akan, konuşmasına katılımlarından ötürü dinleyicilere teşekkür ederek başladı.

Matematiğin sadece formüller ve sayılar üzerine kurulu bir bilim olmadığını belirten Prof. Dr. Akan, hayatın her alanında matematiğin yansımalarının görülebileceğine vurgu yaparak, "Kuran-ı Kerim Cenab-ı Allah'ın Esma-i Hüsnasından birisi olan ve sayan anlamına gelen el Muhsi ismi bile matematiğin önemini ortaya koyuyor. Yasin suresi 12. ayetinde geçen "Biz her şeyi apaçık bir kitapta saymışızdır" ifadesiyle Yüce Allah evrendeki her şeyin sayısal bir temeli ve kodu olduğunu belirtiyor" dedi.

Konferansın açılışında söz alan Şanlıurfa Vali Yardımcısı Ahmet Yıldız,"Ezbere dayalı bir eğitim anlayışı yerine analitik düşünmeyi geliştiren bir anlayışı yerleştirmek için çalışıyoruz. Matematiğin bu noktada çok önemli bir işlevi var. Anlaşabilmek için dil ne kadar önemliyse, bilim ve teknoloji için de matematik o kadar önemlidir. Yaptıklarımız yatırımlar ve gerçekleştirdiklerimiz etkinliklerle küçük yaşlardan itibaren öğrencilere matematiği sevdirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Matematiğin evrensel bir dil oluşundan, matematiğe duyulan ihtiyaçtan, çeşitli bilim dallarındaki ve hayattaki kullanım alanlarından bahsederek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Ömer Akın, "Matematiğin insan aklının en büyük ortak değerdir. Matematik çağları aşarak bizlere ulaştı ve yeni nesillere ulaşacaktır. Matematik, daima insanlığa hizmet edecek ve ilk günkü taptaze ve doğru kalacaktır. Matematik bir cevizdir. Nasıl cevizi yemek için kırmak gerekiyorsa matematiği anlamak için de matematiğin içine girmek gerekiyor. Matematik bir anahtardır. Matematik bir değerdir. Matematik, dil, din, ülke ve ırk ayrımı tanımadan uygarlıklara zenginleşerek geçen sağlam, kullanışlı evrensel bir dil, bir kültürdür. Birey için, toplum için, bilim için, teknoloji için vazgeçilmez değerdedir. Yayılma alanına ve derinliğine sınır koymayan bir bilimdir, bir sanattır" şeklinde konuştu.

Konuşmasının sonunda kendisini dinlemeye gelen tüm dinleyenlere gösterdikleri yoğun ilgiden dolayı teşekkür eden TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Matematik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Akın, Ayrıca Şanlıurfa Valiliğine ve Harran Üniversitesi yöneticilerine teşekkür etti. 

Güncelleme Tarihi: 05 Kasım 2016, 10:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195