Title of a News Article

Otomotivde Yeni Teknolojiler Sektör Devleriyle Buluştu

Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen otomotiv teknolojisinde gelişen teknolojiler proje pazarı, otomotiv alanında uzman akademisyen, öğrenciler ve sektör temsilcilerini bir araya getirdi.Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Teknoloji...

Otomotivde Yeni Teknolojiler Sektör Devleriyle Buluştu
banner206
Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen otomotiv teknolojisinde gelişen teknolojiler proje pazarı, otomotiv alanında uzman akademisyen, öğrenciler ve sektör temsilcilerini bir araya getirdi.
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Teknoloji Transfer Ofisi tarafından düzenlenen "Otomotiv Sektöründe Yeni Gelişen Teknolojiler Proje Pazarı", yeni fikir ve projeleri sektörün liderleriyle buluşturdu. Akademisyen ve sektör temsilcilerinden oluşan jürinin değerlendirdiği projelerden dereceye girenler ödüllerini aldı.
Yıldız Kampüsü Oditoryum’da düzenlenen etkinliğe Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, Elginkan Vakfı Müdürü İlhan Üttü, Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Bektaş’ın yanı sıra çok sayıda sektör temsilcisi öğrenci ve akademisyen katıldı.
Etkinliğin açılışında konuşan YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, otomotiv sektörünün Türkiye’nin ekonomik ve sanayi gelişimi açısından önemine değindi. Türkiye’de 218’in üzerinde Ar-Ge merkezi 60’ın üzerinde teknopark bulunduğunu aktaran Rektör Yüksek, bunlardan 70 tanesinin ise sadece otomotiv sektörü ile ilgili çalıştığını vurguladı.
“YABANCI ARAŞTIRMACILARI ÜLKEMİZE ÇEKMELİYİZ”
Türkiye’nin hedeflediği ilk 10 ekonomiye girme hedefini gerçekleştirebilmesinin yolunun ar-e ve inovasyondan geçtiğini vurgulayan Yüksek, bu amaca gidebilmek için 300 bin Ar-Ge mühendisine ihtiyaç olduğuna işaret etti. Rektör Yüksek, “Şu anda 110 bin civarında Ar-Ge mühendisimiz var. Bunlardan 70 bini üniversitelerde ders veren nitelikte. 30-40 bin gibi bir kısmı da proje yapıyor” şeklinde konuştu.
Bu sayının tamamlanabilmesi için tersine beyin göçünün yanı sıra kaliteli yabancı araştırmacıların Türkiye’ye kazandırılması gerektiğini aktaran Yüksek, tüm dünyada üniversiteler ve şirketlerin yabancı personelle çalıştığını Türkiye’nin de bu açığını kapatabilmek için nitelikli yabancı araştırmacı ve bilim insanlarını Türkiye’ye çekecek adımlar atması gerektiğini dile getirdi.
“OTOMOTİV ÜRETİMİNDE İLK 20, İSTİHDAMDA İLK 10 SIRADAYIZ”
Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün de, üniversite olarak yaptıkları çalışmalardan bahsetti. Üniversite olarak teknoloji transfer ofisi kurduklarını belirten Görgün, bu süreçte kendilerine mentörlük desteği veren YTÜ Teknoloji Transfer Ofisi’ne teşekkür etti.
Otomotiv sektörünün gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin anahtar sektörü olduğunu belirten Görgün, “Bu sektörü sadece ana üretim ve yan sanayi olarak düşünmemek gerekir. Otomotiv sektörünün hem beraberinde sürüklediği demir-çelik sektörü, cam endüstrisi, elektronik endüstrisi gibi sektörler hem de hizmet götürdüğü sektörlerle birlikte düşünülmesi gerekir” ifadelerini kullandı.
YTÜ Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Bektaş ise, yapılan bu tür etkinliklerin en önemli amacının Türkiye’de eksikliği hala devam eden üniversite-sanayi işbirliğinin sağlanması olduğunu belirtti.
Teknopark çalışmaları hakkında bilgi veren Bektaş, son yıllarda yapılan yeni çalışmalar sayesinde YTÜ Teknopark’ın Türkiye’nin en büyük teknoparkları arasına girdiğini aktardı.
Etkinlikte akademisyen, sektör ve STK temsilcilerinin katıldığı panellerde, “Otomotivde Üniversite Sanayi İşbirliği Modeli”, “Otomotivde Ar-Ge yatırımları” başlıklarında sunumlar yapıldı.
DERECEYE GİREN PROJELER ve ÖDÜLLERİ
Akademisyen ve sektör temsilcilerinden oluşan jürinin yaptığı değerlendirmede 53 proje arasından dereceye giren projeler belirlendi.
1’inci proje: “Otomotiv Radar Uygulamaları İçin Çoklu Lens Anten Tasarımı” Doç. Dr. Nurhan Türker Tokan - YTÜ / Ödülü: Macbook Air
2’nci  proje: “Geri Dönüşüme Dayalı Proses ile Grafen Üretimi ve Otomotiv Plastiklerinde güçlendirici ve hafifletici katkı malzemesi olarak kullanımı” Dr. Burcu Saner Okan - Sabancı Üniversitesi/Ödülü: İpad Air
3’üncü proje: ”Karbon Fiber Takviyeli ve Termoset Rec¸ine Matrisli Kompozit Malzemeden Otomotiv Salıncak Kolu U¨retimi Emre Yigˆitogˆlu” - Coşkunoz Metal Form A.Ş./Ödülü: Apple Watch

Güncelleme Tarihi: 20 Kasım 2015, 14:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195