Title of a News Article

Şanlıurfa’da ziller ETCEP için çalıyor…

.

Şanlıurfa’da ziller ETCEP için çalıyor…
banner206

Trabzon ve İzmir’den sonra Şanlıurfa’daki öğrenciler de toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilinçlendiriliyor. 3 ilde 5 binden fazla öğrenci toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilinçlendirildi.

Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda duyarlılığın geliştirilmesi için, “Her öğrenciye eşit fırsat ve eşit muamele” sloganıyla Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan ve bu alandaki ilk uygulama örneği olmasıyla dikkat çeken “Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi’nin (ETCEP) yerel toplumsal seferberlik faaliyetleri, pilot illerden Şanlıurfa ile devam ediyor. Şanlıurfa’daki 4 pilot okulda gerçekleştirilmekte olan etkinliklerle, ilköğretim, ortaokul ve lise düzeyindeki öğrencilerin toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığının artırılması hedefleniyor.  Projenin öğrencilerle sınırlı kalmaması, toplumun geneline yaygınlaştırılması için öğrencilerle yapılan etkinliklerin yanı sıra ebeveynlere de seminer veriliyor.

Eğitimde kız çocuklar ve erkek çocuklar arasında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasını amaçlayan, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen ETCEP, Trabzon ve İzmir’de başladığı Yerel Toplumsal Seferberlik Kampanyası’na Şanlıurfa ile devam ediyor. Şanlıurfa’da14-17 Mart 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecek proje kapsamında pilot okulların öğretmenleri öğrencileriyle toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çeşitli etkinlikler gerçekleştiriyor.

 

KADIN İNŞAAT MÜHENDİSİ OLSAM

Kampanya kapsamında, Şanlıurfa’daki, Ertuğrulgazi İlkokulu, Veysel Karani İmam Hatip Ortaokulu,  Urfa Anadolu Lisesi ve Özel Ortadoğu Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’nde yüzlerce öğrencinin katılımıyla farklı etkinlikler gerçekleştiriliyor. Kariyerperest etkinliği gibi çalışmalarla kız öğrencilere, inşaatta çalışan tek kadın mühendis olsalar hepsi erkek olan ekibini, verilen işi bir an önce bitirmeleri için nasıl ikna edeceği, onları yapıcı şekilde nasıl motive edeceği yönünde sorular yöneltiliyor. Öğrencileri düşünmeye sevk eden etkinliklerin devamında, benzer şekilde erkek öğrencilere de çalıştığı kurumdaki tek erkek diyetisyen olsalar kilo problemi olan hastaların önyargısını kırmak için neler yapacakları, meslek seçimi ile ilgili yapılan şakaları nasıl bertaraf edecekleri soruları soruluyor. Etkinlikler meslek seçiminde cinsiyete ilişkin kalıp yargıları kırmayı hedefliyor.

Ayrıca “Mesleğin cinsiyeti olur mu?”, “Dilimizin cinsiyeti var mı?” gibi interaktif etkinlikler ve oyunların yanında video gösterimleri ile öğrencilerin toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilinçlenmesi sağlanıyor.

 

3 İLDE 5 BİNDEN FAZLA ÖĞRENCİYE ULAŞILDI

Toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki duyarlılığın gelişmesi amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanmakta olan ETCEP, 10 proje ilindeki 40 pilot okulda Aralık 2014’te fiilen başladı. Projenin yerel düzeyde gerçekleştirilen önemli ayaklarından biri olan Yerel Toplumsal Seferberlik Kampanyası, 14-18 Aralık 2015 tarihlerinde Trabzon’da, 15-19 Şubat 2016 tarihlerinde İzmir’de gerçekleştirildi.  Okul temelli toplumsal cinsiyet eşitliği kampanyaları kapsamında İzmir ve Trabzon’da farklı yaş gruplarından yaklaşık 4 bin öğrenci, eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalıklarını geliştirmeye yönelik çeşitli etkinliklere katılırken, Şanlıurfa’da ise binden fazla öğrenci kampanya etkinliklerine katılıyor.

 

SINIFLARDA TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNİ ANLATMAK İÇİN YENİ BİR ARAÇ

Proje iletişim faaliyetleri kapsamında, öğretmenlere kampanya uygulamalarında yol gösterici olmak üzere hazırlanan “Okul Temelli Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kampanya Kılavuzu”ndan yararlanıldı. Kılavuzda, kampanyanın amacı, hedefleri ve kampanya sürecinin nasıl yürütülmesi gerektiği ile ilgili detaylı bilgi sunuldu. Öğretmenlerin toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığı yaratmadaki rolüne dikkat çekilerek, her yaş grubuna uygun hazırlanan interaktif etkinliklere, öğrencilerin dikkatini toplumsal cinsiyet eşitliğine çekecek çalışmalara ve bu çalışmalarla ilgili detaylı bilgi ve örneklere de yer verildi. Kılavuzda ayrıca, öğrencilerin farkındalığını artırma yolları, etkinlik planlama adımları, etkili iletişim malzemeleri hazırlama, öğrencilerin etkinliklere ilgisini çekme yöntemleri, kullanılacak materyaller ve verilecek mesajlar hakkında ipuçları da kılavuzda yer aldı. Kılavuz Türkiye genelinde benzer faaliyetler gerçekleştirmek isteyen öğretmenlerin yararlanabilmesi için projenin web sitesinde yayınlanmaktadır.

 

Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2016, 10:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142