Title of a News Article

TED Şanlıurfa Koleji’nde ‘Mangala’ coşkusu

TED Şanlıurfa Koleji’nde ‘Mangala’ coşkusu
banner206

Türk Eğitim Derneği (TED)’nin 90 yıllık eğitim tecrübesini Şanlıurfa’ya taşıyan TED Koleji, yenilikçi eğitim-öğretim anlayışı ile öğrencilerine yaşam boyu başarının yolunu açmaya devam ediyor.

Bireysel farklılıkların dikkate alındığı, öğrenci merkezli, akademik, sosyal ve fiziksel gelişimi destekleyici ortamlar sunan TED Şanlıurfa Koleji, bu kez “zeka ve strateji” oyunu olan mangala sporunu öğrencilerle buluşturdu. Mangala Federasyonu tarafından düzenlenen Mangala Turnuvası’na ev sahipliği yapan TED Koleji, öğrencilere mangala oyununun heyecanı ve keyfini yaşattı.

Mangala ligi şehir gruplarının belirlendiği müsabakalara TED Koleji’nin yanı sıra Şanlıurfa’nın değişik okullarından çok sayıda öğrenci katıldı. Turnuvada dereceye giren öğrenciler madalya ile ödüllendirildi.

Şampiyon öğrenciler, 81 ilden gelecek yarışmacılara karşı Antalya’da 28-29 Nisan tarihlerinde yapılacak Mangala Ligi Türkiye Finallerinde Şanlıurfa’yı temsil edecek. Burada Mangala Ligi şampiyonu belirlenecek.

TED Şanlıurfa Koleji Müdürü Arif Kemal Şamat, eğitim standartlarını çağdaş seviyelere taşıyacak bilgi ve beceriler ile donatılmış, yüksek nitelikli öğrenciler yetiştirme hedefi doğrultusunda faaliyetlerine devam ettiklerini söyledi.

 Mangala oyununun gelecek nesillere en doğru şekilde aktarılması amacıyla turnuvaya destek sağladıklarını ifade eden Şamat, “Teknolojinin ve çevrimici dünyanın etkilerini giderek arttırdığı günümüzde mangala gibi zeka oyunları ve sporlarının gelişmesi ve yaşatılmasını önemsiyoruz. İlde her yaş grubundan çok sayıda öğrencinin katılığı bu organizasyona ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Amacımız mangala kültürünü yaygınlaştırmaktır. Dereceye giren öğrencilerim Antalya’da kentimizi temsil edeceklerdir.” dedi.

 

Mangala oyunları nedir?

 

Dünya üzerinde mangala oyunlarının yüzlerce farklı varyasyonu var. Dokuz Kumalak, Bao, Oware, Kalah gibi varyasyonlar en çok oynanan ve bilinen varyasyonlar. Bunların yanında (değişime tabi tutulan kurallarıyla) Mangala (Türk Mangalası)'da bilinen ve oynanan varyasyonlardan biri.  Türk Mangalası’nın genel özellikleri ve kuralları şöyle: Hamle yapan oyuncu elindeki son taşı hazinesine bırakırsa bir kez daha oynama hakkına sahip olur. Hamle yapan oyuncu elindeki son taşı rakip kuyuya bırakır ve bu kuyudaki taş sayısı çift sayı olursa (2, 4, 6, 8, 10, 12) bu kuyudaki taşları alarak kendi hazinesine taşır ve hamle sırası rakibine geçer. Hamle yapan oyuncu elindeki son taşı kendi boş kuyusuna bırakır ve bu kuyunun karşısındaki rakip kuyuda taş var ise hem rakip kuyudaki hem kendi kuyusundaki taşı alarak hazinesine taşır, hamle sırası rakip oyuncuya geçer. Kuyusundaki taşları ilk biten oyuncu rakibin kuyusundaki taşları hazinesine taşır.



Güncelleme Tarihi: 10 Nisan 2018, 11:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195