Title of a News Article

Urfa’da eğitim sancılı başladı

.

Urfa’da eğitim sancılı başladı
banner206


670 Bin öğrenci ile Türkiye’nin 40 ilinden büyük öğrencisi olan Şanlıurfa’da eğitim sancılı başladı. Çünkü yıllardır devam eden öğretmen açığı bu yılda kapatılmadı. Tüm Türkiye’de olduğu gibi bugün Şanlıurfa’da da ilk ders 15 Temmuz darbe girişimi konulu ders oldu. Şanlıurfa'da 3200 okulda temizlik yapacak hizmetli personel olmadığı için okul yöneticilerini endişeli. İş-kur üzerinden işçi alımlarının yapılmaması ve Şanlıurfa'ya ayrılan kontejan azlığı sorun teşkil edecek. 

Şanlıurfa’da bugün 670 Bin öğrenci 2016-2017 eğitim ve öğretim yılına ‘merhaba’ dedi. Ancak Şanlıurfa’da yeni eğitim dönemi yine sancılı başladı. Çünkü FETÖ ve PKK Terör Örgütlerine destek verdiği gerekçesiyle açığa alınanlar ile birlikte Şanlıurfa’da 5 Bin civarında öğretmen açığı bulunuyor. Her yıl olduğu gibi bu yılda öğretmen açığı kapanmazken, bu durum Şanlıurfa’nın eğitim başarısızlığındaki en büyük etkenlerden olarak gösteriliyor.

 

Resmi tören Karaköprü’de yapıldı

Şanlıurfa’da 2016-2017 eğitim ve öğretim yılı Karaköprü İlçesinde bulunan Ali Baba İlköğretim Okulu’nda düzenlenen törenle start aldı. Programa Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İsa Kızıldemir, BŞB Genel Sekreteri A.Kadir Açar, Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, Eyyübiye Belediye Başkan Vekili İlhami Günbeği, İl Jandarma Komutan Vekili Mevlüt Birim, İl Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı, il Gençlik ve spor Müdürü Hakan Keşküş, ve öğrenciler katıldı.

 

Vali Küçük: 15 Temmuz’dan dersler almamız lazım

Okul Müdürü Orhan Barsan’ın açılış konuşmasının ardından Vali Güngör Azim Tuna ile İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci konuşma kürsüsüne geldi. Vali Tuna, yaptığı konuşmada,  “Yeni bir eğitim-öğretim yılının başladığı bu anlamlı günde, eğitimle ilgili, özellikle değerler eğitimi ile ilgili neyin üzerinde durmamız gerektiği hususunda 15 Temmuz’dan almamız gereken dersler olduğunu düşünmemiz gerekir” diyerek, şunları kaydetti;

“15 Temmuz sadakatle ihanetin ak ve kara gibi net bir şekilde ayrıldığı bir gündür. Yani demek oluyor ki mesela çocuklarımıza sadakati anlatırken, içini de doldurmamız gerekiyor. Sadakat nedir ve sadık olunması gereken nedir?

“Toprağımız, Hz. İbrahim’in doğduğu yerdir” diyerek Urfalı olduğunu gururla söyleyen; Türk kültürünün önemli değerlerinden biri olan büyük şair Yusuf Nâbi, sadakati bir binaya benzetir. Ve der ki  “Sıdk, eyyâm-ı zarûrette metin olmadadır.” Yani sadakat zor günde sağlam durmak, güveni yıkmamaktır. İşte 15 Temmuz’da milletimizin sadakat binası, etrafını çeviren ihanet ateşine meydan okuyarak dimdik ayakta ve sağlam durmuştur.”

Vali Tuna, öğretmenlere de şu mesajı verdi;

“Çocuklarımıza sadakati öğretirken 2023, 2071 hedeflerine ulaşma yolunda kararlılıkla ilerlediğimiz Cumhuriyet’imizin hangi temeller üzerine yükseldiğini iyi kavratmamız gerekiyor. Bu temel; “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” sözüyle en güzel ifadesini bulmuştur. Millî iradenin üzerinde, yanında, yöresinde hiçbir şey olamaz. Bu söz, 15 Temmuz gecesi hayat bulmuş, millî iradeye darbe vurmaya kalkışanlar, milletin çelik iradesi karşısında hüsrana uğramışlardır.

Değerler eğitimi, hiçbir boşluğa meydan vermeyecek şekilde tam ve verimli şekilde gerçekleştirilmelidir. Nitekim güzel şehrimiz, bereketini ortaya koyan eşsiz manevi dinamiklerle büyük imkânlar sunmaktadır. Bir insanı öldüren kişinin bütün insanlığı öldürmüş sayıldığı güzel dinimizi kirli ve hain emellerine alet ederek millî iradenin kalbini, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni, bombalayan, Hakk’a tapan milleti üzerine kurşunlar yağdıran karanlık zihniyetlere karşı aydınlık fikirli, güzel gönüllü, millî ve manevi değerlerle donanmış nesiller siz eğitimcilerimizin hünerli elleriyle şekil bulacaktır.”

 Eskilerin “İlim meclislerinde aradım, kıldım talep İlim geride kaldı, illa edeb illa edep” sözünü anımsatan Vali Tuna, açıklamasında şunları kaydetti;

“Yani demek ki her hüner makbulümüzdür, ilim önemli, ama bir yere kadar. Yani demek ki “illa edep”. Peki edep nedir? Mesela Mehmet Akif gibi “Adam aldırma da geç git, diyemem aldırırım. /Çiğnerim, çiğnenirim, hakkı tutar kaldırırım!” diyebilmektir edep. Mesela 15 Temmuz’da “hayasızca akın karşısında” milletimiz gibi gövdesini siper etmektir edep. İşte bu yüzdendir ki, İstiklal Marşı’mızda da ifadesini bulduğu gibi “belki yarın, belki yarından da yakın” denebilecek bir sürede aziz milletimiz Hakk’ın vadettiği zafere ulaşmıştır.

Kıymetli Anne Babalar,

Eğitimin asıl gayesi birbirine ayna olan güzel gönüllü insanlar yetiştirmektir. Ebeveyn olarak asıl başarımız bu olacaktır. İş hayatında başarılı bireyler olmanın yanında, hatta ondan da iyisi, değerlerimizle kuşanmış evlatlar yetiştirmek, bizi ebedi mutluluğa ulaştıracak en güzel yollardan biridir.

Değerler eğitiminin en verimli şekilde olması için yerel dinamiklerimizden hareket etmek önemlidir. Nitekim yüksek insani değerler üzerinde yükselen kültürümüzde; nerede, hangi yüzyılda yaşamış olursa olsun bütün değerler bize aynı yolu, aynı yönü gösterir. Mesela "Ey ateş İbrahim'e karşı serin ve selamet ol" ilahi emriyle ateşin küle ve güle döndüğü şehrimizin tarihinde yatan kıssalar, hikâyeler, rivayetler, inanışlar Urfa’yı Urfa yapan değerlerdir. Bunların değerler eğitimine zengin bir içerik ve yöntem sunduğu unutulmamalı ve tarihî, kültürel zenginliğimiz eğitimin her kademesinde etkin bir şekilde değerlendirmelidir.

Yine mesela altı padişah devrini yaşamış ve Arapça, Farsça, Türkçe gibi döneminin 3 ana dilinde konuşmak, eserler vermek, çeviride bulunmak gibi yeteneklere sahip, Urfa’nın ve Türk kültürünün gururu olan Şair Nabi’nin; oğlu şahsında aslında gençliğe bir nasihat olarak yazdığı “Hayriyye” isimli eseri değerler eğitimi açısından önemli bir kaynaktır. Şükür, tefekkür, kanaatkârlık, sabır, iyi komşuluk, misafirperverlik, ahde vefa, mütevazı olma, yardımseverlik değerlerini gönüllere ektiği bu eserde şair; dedikodu, riya ve yalandan uzak durulması gerektiğini etkili bir yöntemle ele almıştır.

Şunu hatırımızdan asla düşürmemeliyiz ki eğitimde başarı ölçütümüz; akademik başarının yanı sıra ve ondan daha önemli olmak üzere güzel ahlaklı bireyler yetiştirmektir.

Bu duygularla; millî birlik ve beraberlik ruhunun tazelendiği, dik bir duruşla millî iradeye sahip çıkıldığı, toplum olarak yeniden dirildiğimiz, hemen her sektörde arınarak güvenli bir geleceğin kapısını hep birlikte açtığımız bir tarihî döneme rastlayan yeni eğitim-öğretim yılımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, sevgi ve saygılar sunuyorum.”

 

Müdür İlci; Çocuklar geleceğe açılan kapılarımız

İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci de, çocukların geleceğe açılan kapılarımız olduğunu dile getirerek, “Onlar bizim yarınlarımızdır. Yarınlarımız, bugün yaptığımız veya yapamadığımız çalışmaların neticesinde şekillenecektir. Eğitim camiasındaki her ferdimizin aklından çıkarmayacağı tek unsur gelecek meselemizdir.

Eğitim, bir milletin gelecekte var olup olamayacağının nişanesidir. Eğitim; kişinin yaşadığı toplum içinde değeri olan, yetenek, tutum ve diğer davranış biçimlerini geliştirdiği süreçlerin tümüdür. Yani eğitim, içinde yaşadığımız toplumun ve insanlığın yararına olabilecek tüm insani değerleri öğrenip özümseme sistemidir” dedi.

İlci, konuşmasında 15 temmuz Darbe Girişimi’ne de dikkat çekerek, “Bu eğitim öğretim yılına öncekilerden daha buruk giriyoruz, Hepimizin bildiği üzere ülkemizde 15 Temmuz akşamı FETÖ terör örgütünün organizasyonuyla bir darbe teşebbüsü oldu. Bu darbe girişimi sırasında canlarını siper ederek şehit olan ve yaralanan vatandaşlarımız oldu. Şehitlerimizi bir kez daha minnet, rahmet ve şükranla anıyoruz.

Bu eğitim öğretim yılına öncekilerden daha gururlu giriyoruz çünkü; bu hain darbe girişimi sırasında ve sonrasında Anadolu’nun dört bir köşesinde yaşlısı-genci, büyüğü-küçüğü, Doğulusu- Batılısı tüm vatandaşlarımız; bu ülkeyi sokakta bulmadıklarını, vatanın ve istiklalin her şeyden önemli olduğunu tüm dünyaya gösterdikleri için gururluyuz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Tuna ve beraberindekileri, sınıfları gezdi. Daha sonra öğrencilere ilk ders olarak 15 Temmuz Darbe Girişimi anlatıldı.

 

 

Güncelleme Tarihi: 19 Eylül 2016, 15:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195